Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zeman podpořil Paroubka, volil ANO a dokonal politickou vraždu SOCDEM

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook: Miloš Zeman - Prezident České republiky

Podporou Paroubka Zeman uštědřil Sociální demokracii další ránu. Víc ji ale „bolí“ jeho podpora ANO 2011.

Článek

Není to tak dlouho, kdy se do politiky vrátil expremiér Jiří Paroubek. Jeho strana Česká suverenita - sociální demokracie (ČSSD) uzmula o poznání politicky etablovanější Sociální demokracii (SOCDEM) původní zkratku, ale ani tento druh „příživnictví“ jí nepomohl k úspěchu ve volbách. Jenže do Evropského parlamentu se tentokrát nevydají ani zástupci Sociální demokracie včele s lídrem Lubomírem Zaorálkem. Pokud se tedy vůbec někdy do „velké politiky“ vrátí.

Hodili ho přes palubu

Strana, která svým názvem voliče nepochybně záměrně mate, sdružuje celkem tři hnutí: Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, Česká Suverenita a Volný blok se v současnosti prezentuje jako levicová „sociálnědemokratická“ strana. Nicméně vzhledem k tomu, že navazuje na hnutí vedené Janou Bobošíkovou a reprezentuje hned několik politických směrů, je možné definovat ji jako pravicově populistický až extremistický politický subjekt. Teprve od loňského roku se nejen hlásí k sociálnědemokratické tradici, ale také se definuje jako zástupce euroskeptiků a strana, která bojuje proti korupci, byrokracii a imigraci.

Poté, kdy se letos v únoru šéfem strany stal Jiří Paroubek, získala přízeň Miloše Zemana. Ten ji byl ochoten podpořit z několika snadno odhalitelných důvodů, přičemž jedním z nich byl fakt, že s Paroubkem ,na rozdíl od některých jiných bývalých i současných sociální demokratů, nemá problém. Hlavně proto, že v roce 2003 nezastával žádnou vrcholnou politickou funkci, a nehlasoval tak v prezidentských volbách, kde Zemana jeho spolustraníci „hodili přes palubu“. Tato událost v životě Miloše Zemana funguje jako motor pomsty, který namířil proti vlastní straně.

Jako mimozemšťani

Když se v polovině února v Praze konal sjezd nové Paroubkovy strany, Zeman se jej zúčastnil a dokonce na něm měl úvodní projev. Mimo jiné tam tehdy z jeho úst zazněla velmi zavádějící slova: „Největší naděje pro budoucí úspěch sociální demokracie je v tom, že už jednou byla nejsilnější politickou stranou České republiky,“ pronesl a poblahopřál Paroubkovi ke zvolení do čela strany. Běžný volič tak mohl nabýt dojmu, že strana, kterou dnes tento politik vede, je tou samou, které oba dva pánové kdysi předsedali a dovedli ji k vítězství ve volbách. A nedělejme si iluze. Tento druh politického „parazitismu“ byl nejspíš také cílem obou dvou zúčastněných. Ostatně, mohli se inspirovat u hnutí, která se v těchto i předchozích volbách pokusili „vyfouknout“ alespoň některé hlasy Babišovu hnutí ANO 2011. Konkrétně mám na mysli stranu ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY (zastavíme drahotu a válku), která kandidovala v posledních eurovolbách nebo rececistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament, které roku 2017 získalo 40 tisíc hlasů a čtvrtina voličů jej volila právě proto, že si jej spletla se stranou Andreje Babiše.

Ač Zeman Paroubkovu stranu veřejně podpořil a dokonce s ním absolvoval předvolebním mítink v Teplicích, nakonec dal svůj hlas docela jinému politickému uskupení. „Mohl bych vám říct, že volby jsou tajné a že vám to nepovím. Ale protože vás mám docela rád, tak vám řeknu, že jsem svůj hlas dal své přítelkyni Kláře Dostálové, ale nedodám už, za jakou stranu nebo hnutí kandiduje,“ netajil se před přítomný novináři, když v Lánech přišel k eurovolbám.

Jako z antické tragédie

Paroubkova strana nakonec u voleb naprosto propadla. Odnesla si pouhých 0,25 procenta hlasů, což nestačí nejen na mandát, ale ani na státní příspěvek. Na ten mají strany nárok až od jednoho procenta získaných hlasů. Osud „sedláků od Chlumce“ ale potkal i SOCDEM, která získala pouhých 1,86 procenta hlasů, což je po prohraných parlamentních volbách další debakl této strany. Má alespoň nárok na příspěvek od státu, který činí 30 korun za jeden získaný hlas. Při 55 260 hlasech to znamená 1,6 milionu korun, jenže jen za předvolební kampaň strana utratila téměř sedm milionů korun. A to je pro stranu, která se dlouhodobě potýká s finančními problémy více než nepříjemné.

Miloši Zemanovi se tak podařilo dokonat pomstu, kterou zosnoval před 21 lety. Na likvidaci „své“ strany pracoval po celá léta, a to velmi úspěšně. Jako hrdinka antické tragédie Médea zabila ze žárlivosti a nenávisti své děti, pomohl Miloš Zeman odstranit z vysoké politiky stranu, kterou kdysi vynesl na politické výsluní. Dlouhodobým okopáváním kotníků, příklonem k Babišovu hnutí a malými záškodnickými kousky jako je podpora bizarní strany Jiřího Paroubka.

Zdroje:

Idnes.cz: Volil „přítelkyni“ Dostálovou. Stranu nepovím, volby jsou tajné, žertoval Zeman

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/zeman-nasel-podporu-v-paroubkovi-chce-ho-na-hrade/r~i:article:733455/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8CSSD_%E2%80%93_%C4%8Cesk%C3%A1_suverenita_soci%C3%A1ln%C3%AD_demokracie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ano_lep%C5%A1%C3%AD_EU_s_mimozem%C5%A1%C5%A5any_(zastav%C3%ADme_drahotu_a_v%C3%A1lku)

https://medium.seznam.cz/clanek/pavla-cechova-milos-zeman-zarliva-a-spalujici-medea-3425

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz