Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přesně 55 let nepracujeme v sobotu. Kdy zavedeme čtyřdenní pracovní týden?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Zavedeme po volných sobotách také volné pátky? Leckde už to testují.

Článek

Přesně před 55 lety, tedy 29. září 1968, byly v tehdejším socialistickém Československu zrušeny pracovní soboty. Pro obyvatele okupované země to byla jen malá náplast na trauma, ke kterému došlo měsíc předtím, přesto to bylo velmi vítaní opatření.

V sobotu je volno

Do roku 1968 se nepracovalo každou, ale jen každou druhou sobotu. O dvacet let dříve přitom lidé šest dní v týdnu pracovali každý týden. Nejprve osm hodin, později „jen“ šest. Pětidenní pracovní týden byl novinkou, kterou tehdejší vláda okoukala v západních zemích. Možná si ale vzpomenete, že tzv. pracovní soboty se objevovaly i nadále, a to konkrétně až do 11. března 1989. Poté zmizely úplně. Mimo jiné proto, že pracovní morálka byla v tomto „nadbytečném“ pracovním dni velmi nízká.

Myšlenka, že technický a technologický pokrok přinese více volného času, je poměrně stará. Zní to logicky - pokud za nás více práce odvedou stroje, měli bychom mít více času na sofistikovanější práci i více odpočinku. S postupným zaváděním umělé inteligence se tato myšlenka jeví ještě pravděpodobnější. Stejně staré jsou úvahy o tom, jak vlastně volný čas, který tak získáme, využijeme. Kupříkladu Tomáš Garrigue Masaryk kdysi na přelomu 19. a 20. století usiloval o zavedením osmihodinové pracovní doby mimo jiné proto, že věřil v to, že dělníci se ve volném čase budou více vzdělávat. Byla to příliš optimistická představa, která vycházela více z jeho osobní perspektivy než ze skutečnosti. Nicméně zkrácení pracovní doby z dvanácti na osm hodin mělo samozřejmě pozitivní efekt a stejný dopad mělo i následné další ukrajování z pracovního týdne. A stejně tak by tomu zřejmě bylo v případě zavedení pouhých čtyř pracovních dnů v týdnu. Odborníci tvrdí, že by stoupla pracovní efektivita zaměstnanců. Tvrzení, že kdo víc odpočívá, ten toho víc zvládne, je nepochybně pravdivá.

Pozitivní ohlasy

Zkrácení pracovního týdne na čtyři dny už některé evropské země testují. Kupříkladu Island zavedl čtyřdenní pracovní týden už před nějakou dobou a hodlá v tom pokračovat, neboť má pozitivní ohlasy. Vyzkoušeli si ho také lidé ve Velké Británii a také tam s ním zatím nekončí. Také ve španělské Valencii si jej lidé i firmy oblíbili. Postupně se o to samé zřejmě pokusí i další státy. Firmy si mimo jiné pochvalují vyšší loajalitu, odpočatější a šťastnější zaměstnance a samozřejmě i vyšší produktivitu. „Dokážou si trochu vydechnout a odpočinout a přináší nové myšlenky a vyšší efektivitu, vyšší produktivitu,“ uvedl v rozhovoru pro Irozhlas.cz Jan Klusoň ze společnosti Welcome to the Jungle.

V Česku to testovalo zatím jen několik firem, a proto má se zkráceným pracovním týdnem zkušenost jen menšina lidí. Přivítala by ho přitom naprostá většina obyvatel České republiky. Podle průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the jungle z letošního průzkumu by si kratší pracovní týden chtělo vyzkoušet konkrétně 70 procent zaměstnanců.

Jaký je váš názor na zkrácení budoucí doby? Jak byste volný čas využili? A věříte, že se jej ještě ve svých produktivních letech dožijete? Podělte se o své názory v diskusi.

Anketa

Jste pro zavedení čtyřdenního pracovního týdne?
Ano, jsem pro okamžité zavedení tří volných dnů v týdnu
87 %
Ano, ale ekonomika se na to nejprve musí připravit
7,1 %
Ne, nemyslím si, že by to naše hospodářství zvládlo
3,8 %
Ne, práce by mi ve volných dnech chyběla
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2035 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz