Hlavní obsah
Názory a úvahy

Radujme se, covid-19 o Velikonocích zázračně zmizel. A nebo taky ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Covid-19 mizí ze seznamu infekčních chorob, jejichž šíření je trestným činem. Rizika sice zůstávají, společnost ale ztratila obranný mechanismus, kterým je přiměřený strach.

Článek

Po velikonočních svátcích v Česku skončí povinná sedmidenní izolace nakažených, kteří právě prodělávají onemocnění covid-19. Vláda vyřadila šíření této choroby ze seznamu trestných činů. Doporučil jí to v lednu zřízený Národní institut pro zvládání pandemie, ve kterém zasedají experti z různých oblastí.

Všechno je za námi

Už od nástupu Fialovy vlády se zdá, že koronavirová pandemie vlastně nikdy neexistovala nebo byla jen zlým snem. Noční můrou, ze které jsme se náhle a jakoby zázrakem probudili právě ve chvíli, kdy do křesla ministra zdravotnictví usedl Vlastimil Válek. Tento dojem nepřímo podporoval třeba i vládní politický marketing se sloganem „Covid bez lockdownů? Zvládli jsme to společně.“

S optimismem, který Fialův kabinet nastolil, lidé samozřejmě okamžitě odložili roušky a přestali tak chránit sebe i své okolí. Po dlouhém omezování spojeném s chaotickými opatřeními předchozí vlády, stejně jako pod vlivem dezinformací, přestali v existenci skutečného nebezpečí věřit. Takové chování bylo možné předvídat a stačilo častěji varovat alespoň lidi, kteří patří k ohroženým. Ani do toho se ale vládě, která chtěla pandemii řídit jinak a naštvané lidi se zřejmě rozhodla příliš nepopouzet, příliš nechtělo. Jak rozdílný byl přístup českého ministra zdravotnictví a jeho zahraničních kolegů, bylo zřejmé pokaždé, když jste v pražské hromadné dopravě potkali zděšené zahraniční turisty, kteří se často jako jediní chránili rouškami.

Nicméně, i tak se zdálo, že vše je jak má být a ministr jedná uvážlivě. Téměř nikdo přece už v nemocnicích na covid-19 neumírá (byť za poslední rok a půl na tuto nemoc ve skutečnosti zemřelo několik tisíc lidí). Reklamní billboardy se slogany o tom, že očkování i ochrana dýchacích cest jsou stále důležité, jiné aktivity ministerstva zdravotnictví také nebyly vidět.

Nepříjemná data

Pokud v současnosti ještě nějací obezřetní lidé zůstali, v nejbližších dnech na svůj přístup patrně rezignují. Vláda vyhlásila, že s infekcí covid-19 můžete kamkoliv a nikomu o tom nemusíte říkat, což je natolik zásadní informace, že doplňující varování, kterým ministr tuto zprávu doplnil, už nikdo nevnímal. Ono totiž tentokrát skutečně zaznělo! Na tiskové konferenci k této vyhlášce ministr zmínil, že navzdory zrušení povinné izolace je covid-19 stále extrémně nebezpečnou, smrtelnou nemocí, na kterou lidé stále umírají. Kdo vůbec vnímal jeho výzvu, aby se rizikové skupiny nechaly očkovat, protože očkování stále dostatečně chrání?

V kontrastu k varováním a výzvám ministra, kterým pro jejich slabý hlas nikdo nevěnuje pozornost, mluví poslední tvrdá data. Ta vycházejí z výzkumů, které před krátkou dobou vyšly v renomovaných odborných časopisech. V prvním z nich, který publikoval časopis Journal of American Medical Directors, vědci informují, že senioři ve věku 85 let a více, kteří mají další riziková onemocnění, jsou sice vůči této nemoci zranitelnější než mladí a zdraví lidé, ale pokud jsou plně očkováni, hrozí jim tzv. průlomové onemocnění v méně deseti procentech případů. Studie se se týkala lidí v pečovatelských zařízeních, kde se infekce snadno rozšíří a je to tedy cenná informace.

Další výzkum se pak týkal těhotných žen. I ony jsou vůči infekci mnohem zranitelnější, což se v pandemii opakovaně prokázalo. Těm neočkovaným pak ubližuje významně více a ohrožuje nejen jejich zdraví, ale také život jejich nenarozených dětí. Studie, která byla publikována v časopise Archives of Pathology and Laboratory medicine prokázala, že virus napadá placentu neočkovaných žen a ničí ji tak, že tento stav vážně ohrožuje život dítěte. Pokud infekce způsobí fatální poškození placenty, plod se udusí. Vědci uvedli, že takovou destrukci placenty, jako u zkoumaných vzorků, ještě nikdy u infekčního onemocnění neviděli. Covid-19 se jednoduše chová zcela jinak než jiné viry, včetně příbuzných koronavirů. Důležitou zprávou je potom informace, že takto nebezpečný může být pro těhotné a jejich děti i mírný průběh nemoci včetně takového, kdy žena nemá vůbec žádné příznaky.

Neviditelný ministr

Ve světle těchto dat by měl znít hlas ministerstva přece jen hlasitěji a varovněji. Namísto toho však Vlastimil Válek patří k nejméně viditelným ministrům současné vlády. Sdělovat nepříjemná fakta je ožehavé. Tím spíše, že jiná představitelka jeho strany jeho pod častou palbou části veřejnosti i opozice, a to za výroky, které jsou také značně nepopulární. Další potenciálně negativní vnímání své strany u veřejnosti se tak ministr Válek asi nechce riskovat.

Opatření, která mohou v současnosti zachránit životy, přitom už nemusí být plošná. Postačí, když ministerstvo zdravotnictví bude dostatečně edukovat skupiny, které jsou nejvíce ohrožené, a pokusí se rozptýlit jejich obavy z vakcín. Nám ostatním postačí, když politici včele s ministrem Válkem k optimistickému A nezapomenou častěji a hlasitě dodat varující B.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz