Hlavní obsah
Lidé a společnost

Shirel Golanová: přežila loňský útok Hamásu, teď si vzala život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jewish Lives Matter

Shirel Golanová

Přeživší ze 7. října 2023 si vzala život. Rodina tvrdí, že se jí nedostalo potřebné psychologické péče.

Článek

Ve špatný čas na špatném místě. Shirel Golanová se loni 7. října zúčastnila hudebního festivalu Nova, který se konal pod širým nebem asi pět kilometrů od pásma Gazy. Ten den jeho účastníky napadla teroristická organizace Hamás. Asi 370 lidí z přítomných 4000 bylo zavražděno. Tehdy jednadvacetiletá Shirel Golanová tehdy přežila. Jenže o rok později, v neděli 20. října, kdy slavila 22. narozeniny, byla nalezena mrtvá ve své zahradě. Prožívala hlubokou bolest, se kterou se jí nepodařilo vyrovnat, a to ji nakonec dovedlo až k tragickému rozhodnutí.

Zachránila ji intuice

Příběh její záchrany 7. října 2023 byl plný dramatických zvratů. Nejprve se několik hodin schovávala ve křoví. Když se naskytla příležitost uprchnout, nasedla do auta ke svým přátelům. Jenže intuitivně cítila, že něco není v pořádku. Z auta proto utekla. Později nastoupila do vozu seržanta Ramona Al Huzailiho, beduínského policisty, který měl ostrahu hudební akce na starost. Shirel a další čtyři lidé následně jeli v koloně s dalšími vozy, přičemž těsně před nimi jel džíp, ve kterém původně seděla. Zatímco seržantův vůz jel rovně a mířil do jihoizraelského města Kfar Maimon, vůz s jejími přáteli v jednu chvíli odbočil doleva. Všichni Shirelini přátelé byli zajati a zavražděni Hamásem.

I když útok přežila fyzicky, duševní jizvy byly hlubší a měly fatální následky. Shirel trpěla následky vážného traumatu, které způsobovaly, že se neustále vracela zpět k hrůzným zážitkům z útoku. Neustálé pocity strachu a úzkosti jí nedávaly prostor k uzdravení. Tomuto stavu se odborně říká posttraumatický stresový syndrom. Shirel také mohla cítit vinu, že na rozdíl od jiných, tragickou událost přežila. Ta se v podobných případech objevuje, typická byla například pro přeživší z koncentračních táborů. Shirel byla dvakrát hospitalizována na psychiatrii. Ani poté se ale její stav nelepšil. „Moje matka musela odejít do předčasného důchodu, aby mohla být se Shirel. Nepohnuli jsme se od ní ani milimetr a jediný okamžik, kdy jsme ji nechali samotnou, bylo dnes - a ona se rozhodla ukončit svůj život,“ řekl v den její smrti Eyal Golan, bratr Shirel.

Nedostatečná péče

Shirel nebyla jedinou obětí událostí ze 7. října 2023, která si z události odnesla závažné duševní potíže. Podle rodiny Shirel se ale přeživším nedostalo od státu dostatečné pomoci. Jediným, kdo pomáhal, byla prý nadace Tribe of Nova, která vznikla právě na pomoc obětem z festivalu. Jenže na starost měla zhruba 3600 přeživších. „Lidé, kteří přežili traumata, jako ona, často čelí dlouhým čekacím lhůtám na terapii nebo psychiatrickou péči , napsal na Facebooku Stuart Katz, izraelský psycholog, který se zabývá osvětou v oblasti duševního zdraví. Vyzval k tomu, aby se péče pro tyto lidi stala dostupnou.

„Moje sestra byla dvakrát zabita Státem Izrael ,“ použil tvrdá slova bratr Shirel, Eyal Golan, ve svém příspěvku na Facebooku. „Byla duševně zavražděna 7. října 2023 a fyzicky 20. října 2024. Pokud by pozůstalí z Novy dostali pět procent podpory, kterou dostávají rodiny rukojmích, nebyli bychom v této situaci,“ tvrdí.

Posttraumatický stresový syndrom

Pro Shirel se každý den rok posledního roku stal bojem. V průběhu roku se její duševní stav zhoršoval a rodina mohla jen bezmocně přihlížet, jak se jejich milovaná dcera propadá hlouběji do smutku. Jen týden před smrtí napsala na sociálních sítích post: „Duše pláče, srdce mluví.“ V reakci na svůj příspěvek pak napsala slovo poušť a za ním emotikon kaktusu. V rámci posttraumatického stresového syndromu se u ní měla objevovat disociace. Takový člověk cítí, že se vzdaluje sám sobě i světu kolem sebe, jako by byl jenom pozorovatelem svého vlastního života. Zahrnuje různé projevy od pocitu odpojení od těla, myšlenek, emocí nebo okolí. Jde o obranný mechanismus, kdy se mozek chrání před silně stresujícími nebo traumatickými zážitky. Formy disociace mají různou podobu i závažnost. Tou nejméně závažnou je denní snění, kdy se člověk „ztratí“ ve svých myšlenkách a na chvíli přestane vnímat okolí. Tyto projevy má mnoho lidí. Závažnější formou je depersonalizace, kdy má člověk pocit, že je odpojen od svého těla nebo mysli, jako by se na sebe díval zvenčí. Dalším závažným projevem disociace je derealizace. To je pocit, že svět kolem je neskutečný, vzdálený nebo nějakým způsobem zkreslený. Patří sem i disociativní amnézie, což jak je, jak název napovídá, neschopnost vybavit si důležité osobní informace, obvykle spojené s traumatem nebo stresem. A nejzávažnější formou je dissociativní porucha identity (dříve známá jako mnohočetná osobnostní porucha). Jde o stav, kdy jedinec „získá“ více odlišných osobností, které se střídají při kontrole jeho chování.

Tato závažná porucha vyžaduje specializovanou a dlouhodobou terapeutickou péči. V opačném případě mohou lidé s posttraumatickou stresovou poruchou čelit vážným následkům, a to včetně sebevražedných myšlenek nebo dokonaných či nedokonaných pokusů o sebevraždu.

V Izraeli se v souvislosti s přeživšími festivalu objevují rozporuplné informace. První tvrzení uváděla, že přibližně 50 přeživších spáchalo sebevraždu, avšak toto číslo zpochybnilo izraelské ministerstvo zdravotnictví. Úředníci uvedli, že zatímco se objevily některé případy sebevražd, zprávy o 50 případech jsou nepřesné. Odborníci ale už delší dobu bijí na poplach. Zdůrazňují, že přeživší oběti čelí významnému traumatu a potřebují rozsáhlou podporu. Mnozí z nich prý vykazují příznaky posttraumatické stresové poruchy a dalších vážných duševních problémů.

Další zdroje:

La Croix: Israël sous le choc après le suicide d’une jeune survivante du 7 octobre; 22.10. 2024

https://www.thejc.com/news/israel/survivor-of-nova-massacre-commits-suicide-afj74sfx

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17749-dissociative-disorders

https://themighty.com/topic/dissociation-disorders/types-of-dissociation/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
7. říjen 2023

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz