Hlavní obsah
Lidé a společnost

Soukup, Dopita, Hanychová. Co s námi dělá sledování jejich konfliktu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jsme jen zvědaví jako veverky?

Rozsáhlé mediální pokrytí konfliktu mezi současným a bývalým partnerem Agáty Hanychové ovlivňuje naši citlivost.

Článek

Prakticky se těm zprávám nelze vyhnout. Pokud si právě nedopřáváte digitální detox, nejspíš na vás novinky v kauze „Hanychová, Dopita, Soukup“ na internetu vykukují několikrát za den. Detailním informacím o konfliktu mezi bývalým a současným partnerem modelky Agáty Hanychové, které doprovází naturalistické fotografie pomláceného Jaromíra Soukupa, se věnují hlavně senzacechtivá média. Co to o nás jejich sledování vypovídá a jaký dopad to může mít na zúčastněné, jejich děti, ale i na vzdálené přihlížející?

Zvědavost i drama

Senzacemi, konflikty a osobními dramaty se bulvární média sytí. Zisky z reklamy stoupají a čtenáři si žádají stále nové a podrobnější informace. Tato touha je spíše podvědomá, avšak bulvár jí vychází vstříc. A bulvár jim je postupně dávkuje. Jak moc děti plakaly, když se jejich otcové rvali? Jak vážná jsou jejich zranění? Jak se chovali během ošetření? Co jeden druhému vzkazují? Co na to Agáta, co řekla tchyně Veronika Žilková, co pacienti, kteří se Soukupem před ošetřením sdíleli jednu čekárnu? Už se vyjádřily všechny celebrity, které kolem zúčastněných někdy prošly? Témat je dost a nepochybně ještě nějakou dobu budou plnit mediální prostor. Co to ale s námi dělá a proč vůbec máme potřebu vyhledávat další detaily týkající se onoho konfliktu?

Fakt je, že nám sledování podobných událostí nabízí uspokojení. Sice velmi krátkodobé, ale vcelku intenzivní. Naplní naši potřebu sytit svou zvědavost a touhu po „drbech“, a poskytnou nám krátkodobé emocionální vypětí, které nám dá šanci chvíli zapomenout na vlastní starosti nebo naplnit potřebu dramatu, které v našem „nudném“ životě můžeme postrádat. Někdy nám dokonce dají možnost ventilovat vlastní frustrace, to když si můžeme na kteréhokoliv zúčastněného zanadávat nebo se nad ním pohoršovat. Tento druh veřejné zábavy (ve skutečnosti nejde o nic jiného) je ale nejen dosti zvrácený, ale má na nás i negativní dopad. Za pár dní nás kauza přestane zajímat a budeme vyžadovat další podobné - a pokud možno ještě dramatičtější -události, na které můžeme zaměřit svou pozornost. To není nic nového. Bulvár u nás takto funguje už u 90. let a drží si své čtenářstvo. V posledních letech k nim ještě přibyla četná „alternativní“ média, která „odhalují“ údajná „spiknutí mocných“ nebo „různých zákulisních her“. I to má samozřejmě svůj velký emocionální náboj a navíc čtenářům dává pocit výjimečnosti, neboť mají pocit, že vědí víc než druzí.

Černobílé vidění

Důraz na dramatické události týkající se celebrit, mění postupně náš společenský vkus, narůstá zájem o povrchní a také jednoduchých a „přehledných“ témat, která zastiňují důležité otázky jako jsou politika, kultura nebo společenské problémy. Sledovat schvalování rozpočtu, sociální politiku nebo třeba otázku marginalizace některých skupin, je podstatně nudnější a navíc vyžaduje více úsilí. I zde pak snadněji podléháme jednoduchým vysvětlením a senzačním dezinformacím, která nabízejí jednoduchá vysvětlení i snadné řešení složitých problémů. Snáze tak zaujmeme postoj, aniž bychom se snažili problém skutečně pochopit.

Bulvár zobrazuje události a lidi černobíle. Buď jste hrdina, nebo padouch. Nic mezi tím. Jenže takto zjednodušený pohled na svět přispívá k polarizaci společnosti a zvýrazňování extrémních názorů a postojů. Pokud běžní občané začnou svět vnímat optikou dramatických konfliktů a soupeření, je to problém pro celou společnost.

Zábava jako alibi

Veřejná zábava, kterou zmíněná rodinná krize lidem poskytuje, se tak pro nás stává jistým alibi. Jsme ochotni sledovat a diskutovat o takových incidentech, aniž by zvažovali dopad na konkrétní osoby, v tomto případě zejména na děti. Na ty může mít událost i následná mediální pozornost zásadní emocionální dopad. V tomto případě ale zodpovědnost svalujeme výhradně na rodiče, a to zejména na matku, jak je v českém prostředí ještě stále zvykem. Vůči nejmladším generacím máme spoustu výhrad, zodpovědnost za jejich duševní zdraví si ale nepřipouštíme. Už tím, že jejich city v této kauze zcela přehlížíme a pojímáme celou věc jen jako veřejnou zábavu, podporujeme bulvární invazi do jejich soukromí a ubližujeme konkrétním lidem.

Negativní dopad na nás může mít i přítomnost násilí v celé kauze. Už široké mediální pokrytí tohoto (a dalších) incidentů může agresivitu svým způsobem normalizovat. Postupně můžeme začít vnímat podobné chování jako běžné a přijatelné. Důraz na dramatické konflikty nám zároveň poskytuje dosti pokřivený obraz reality. Může nám začít připadat, že život je plný podobných konfliktů a tragédií, což ale se skutečností nemá mnoho společného. Na svět se můžeme začít dívat cynicky nebo to může odnést naše duševní zdraví. Konzumace podobného obsahu zvyšuje stres, úzkost i pocit nespokojenosti a nepohody.

Etika médií

Bulvární média ke své práci ve veřejném prostoru nemusí přistupovat se zvláštní zodpovědností. Na prvním místě je zisk a kontrolní mechanismy zde mají jen omezenou moc. Český Syndikát novinářů je v otázkách novinářské etiky v podstatě bezzubý, a tak záleží jen na tom, jaký etický kodex přijalo konkrétní vydavatelství. Ve většině případů zjevně nedostatečný. Výjimkou snad bylo jen referování o loňských událostech na Filozofické fakultě UK, kde jednotlivá média přijala doporučení, aby nereferovala o vrahovi a jeho životě a nezveřejňovala jeho plné jméno.

Pokud už píší o kauze, do které jsou vtaženy děti, měla by ke kauze přistupovat s velkou empatií. Být si vědoma, že medializace může přispět dalšímu zhoršení situace v rodině. Místo podrobného popisu by měla dát prostor především odborníkům na rodinné vztahy či dětskou psychologii. Cenné by byly informace o tom, jakým způsobem lze předcházet takovým vyhroceným situacím nebo tipy, jak zvládat stresové situace. Udělala by této společnosti velkou službu.

Zdroje:

https://www.extra.cz/agata-hanychova-prolomila-hradbu-mlceni-promluvila-o-videu-z-bitky-soukupa-s-dopitou-a-hovori-o-nechutnych-lzich-42c5e

https://cnn.iprima.cz/clanek-nase-rodina-byla-napadena-rika-hanychova-po-udajne-rvacce-soukupa-s-dopitou-vyda-prohlaseni-448584

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/795555/policie-zachranka-a-placici-deti-soukup-napadl-manzela-hanychove-ta-se-zhroutila.html

https://cnn.iprima.cz/svedek-promluvil-soukup-byl-cely-od-krve-jeho-pritelkyne-v-nemocnici-predvedla-scenu-448808

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz