Hlavní obsah
Lidé a společnost

Špičkoví kuchaři. Až na výjimky výhradně muži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36388779

Pohlreich, Paulus, Kalina, Ihnačák či Kašpárek. Zvučných jmen v tomto oboru gastronomie je daleko více, nicméně vesměs jde o muže. Ženu, která se v tomto oboru proslavila, aby člověk pohledal.

Článek

Zajdete-li někdy do restaurace, kde se nabízejí vybranější pokrmy, je téměř jisté, že kuchyni tam šéfuje muž. V těch obyčejných ale častěji narazíte na ženy, stejně jako ve školních jídelnách. Proč to tak je?

Dvě legendy

Jedna legenda říká, že muži umí vařit daleko lépe než ženy. Umí pokrmy lépe kombinovat a dochucovat, nebojí se experimentů. Ženy jsou zase daleko lepší v běžném domácí vaření pro rodinu. Když však chystáte slavnostnější oběd nebo chcete překvapit hosty, oblékněte zástěru muži a nechte mu v kuchyni volný prostor. A také mu pak pomozte s mytím nádobí, protože to už byste po něm chtěly moc. Otázkou je, jaké jídlo by připravila žena, kdy by se této činnosti nemusela věnovat několikrát za den a kloubit ji s mnoha dalšími neplacenými činnostmi v domácnosti i s placenou prací.

Další legenda tvrdí, že je to pro ženu příliš těžká práce. Míchat 60 kilogramů polévky a omáček a přenášení těžkých hrnců není práce pro ženu, ale pro silného muže. Tato domněnka má však jednu zásadní mezeru, protože velké porce jídel bude daleko pravděpodobněji připravovat kuchařka v zapadlé restauraci či školní jídelně než muž v luxusním podniku, kde od každého jídla často vaří jen několik porcí.

Půl na půl

Mnohem pravděpodobněji se i v této profesi ukazuje, jak rozdílné podmínky pro kariérní růst u nás mají muži a ženy. V restaurací mnohem pravděpodobněji budete pracovat po večerech, kdy se u nás o děti běžně starají ženy. Už při přijímání do pracovního poměru zaměstnavatele zajímá, zda bude dotyčný moci pracovat i večer nebo neodejde na mateřskou. Muže se na nic takového nikdo neptá. Automaticky se počítá s tím, že o děti se postará žena, a to v době mateřské i dlouhá léta po ní. Se spravedlivým střídáním, které by i ženám umožnilo rozvoj kariéry, se u nás na rozdíl od jiných zemí nepočítá. Nejen v pozici kuchaře či šéfkuchaře, ale napříč profesemi.

Kupříkladu ve Skandinávii je nejen běžné, že se tam rodiče na mateřské a v době nemoci dítěte spravedlivě vystřídají, ale kupříkladu porady a meetingy ve firmách končí tak, aby matky či otcové stihli vyzvednout děti ze školek. Jeden dítě do školky dovede, druhý jej vyzvedne, aby oba oba mohli pracovat potřebný počet hodin. To v restauracích samozřejmě není možné, spravedlivé rozvržení pracovní doby obou rodičů ale možné je. Zaměstnavatel pak ve chvíli, kdy přijímá jiného zaměstnance, nemá důvod preferovat uchazeče mužského pohlaví.

Trojnásobně víc

Zatímco muž má šanci rozvíjet svou kuchařskou kariéru a někdy se i mediálně prezentovat, žena najde místo nejspíše ve školní jídelně. Je to pro ni jedno z mála možných uplatnění v oboru. Stihne dát děti do školky či školy a odpoledne je vyzvednout, zvládne všechny domácí práce a večer ještě s dětmi může dělat úkoly, ale její plat je mizerný. Ve školní jídelně ženy často pobírají minimální mzdu, případně plat ještě nižší a zřizovatel jí peníze do výše minimální mzdy doplácí. Ostatně podle portálu Platy.cz se mzdy na pozici šéfkuchaře pohybují v rozmezí 22 386 až 68 444 korun, přičemž deset procent vydělává méně a deset procent více. Kde a komu jsou ony částky vypláceny jsou vcelku jasné. Stejně tak je jasné, že v takové situaci půjde na „ošetřovačku“ téměř s jistotou žena. Jinak by to přece nedávalo ekonomický smysl.

Na povolání kuchaře či šéfkuchaře tak lze vcelku dobře ukázat, proč jsou platy mužů a žen tak rozdílné. Žena zkrátka nedostane příležitost, „protože děti“. Dostat se ze začarovaného kruhu, do kterého se tak dostávají, je takřka nemožné. Ženy nepracují na „lepších“ pozicích za vyšší plat, protože mají nebo mohou mít děti. Muži jim neumožňují začít takovou kariéru rozvíjet, protože převzetí poloviny jejich neplacených povinností by vedlo ke zhoršení ekonomické situace celé rodiny. Samoživitelky se tak pochopitelně dostávají do ještě mnohem svízelnější situace. Deklarovaná prorodinná politika a výzvy k tomu, aby lidé měli více dětí, a to pokud možno v nižším věku, je tak jen prázdným plácáním do vody. Ekonomicky tak tratíme všichni.

Zdroje:

https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/75046/DPTX_2013_1_11220_0_282186_0_144095.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.platy.cz/platy/cestovni-ruch-gastronomie-hotelnictvi/sefkuchar

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/penize-skolni-jidelna-pracovnici-drina-hledani-zamestnancu_2310281133_kac

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz