Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když se kaje srab. Jiří Kobza (SPD) prý jednal pod vlivem zlosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Poslanec Kobza se opět zachoval jako prospěchář a srab.

Článek

Koncem prosince loňského roku se poslanec Jiří Kobza (SPD) vyjádřil ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě jiného uvedl, že střelec je „špičkovým produktem progresivistického inkluzivního školství“ a zmínil i otázky, které se mu honí hlavou: „…co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky? Je snad v přípravě další střelec?“ Kromě toho, že tím prokázal deficit lidské empatie a ztrátu soudnosti, šířil také poplašnou zprávu, což by mohlo vést k jeho trestnímu stíhání.

Kobza mohl své čtenáře nejen vyděsit, ale vyvolat tak i nenávist vůči skupině obyvatel (studentům a pedagogům filozofické fakulty či neziskovým organizacím), což by mohlo mít nedozírné následky, jelikož část společnosti na to může slyšet a začít vystupovat vůči těmto lidem agresivně. Univerzita Karlova se proto rozhodla podat na něj trestní oznámení, na jehož přípravě zatím pracuje. Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková to oznámila v pořadu Reportéři, který byl odvysílán Českou televizí v pondělí 8. ledna 2023.

Hned následující den se na Kobzově profilu objevuje omluva. „Rád bych se tímto veřejně omluvil za svůj dřívější příspěvek v souvislosti s předvánočním neštěstím na Filosofické fakultě UK. Příspěvek s otázkami, proč došlo k této tragické události, jsem psal v momentu, kdy jsem měl velikou zlost nad zmařenými životy. Rozhodně jsem se nechtěl nikterak dotknout rodin obětí a dalších účastníků této tragédie či narušit pietu. Proto bych se touto cestou chtěl omluvit všem, kdo by se mohli cítit dotčeni,“ napsal Kobza, který měl na zmíněné procitnutí z pocitů zloby, které ho prý ovládly, celé dva týdny. K sepsání citovaného textu se odhodlal až ve chvíli, kdy se z televize dozvěděl o tom, že Univerzita Karlova chce celou záležitost řešit trestním oznámením. Zachoval se tedy jako prospěchář v první fázi a jako srab ve fázi druhé. Pro získání politických bodů neváhal vyvolávat strach a nedůvěru vůči skupině obyvatel, což mohlo mít za následek v nejhorším případě i další agresi. Ve chvíli, kdy si uvědomil, že by za svá slova mohl čelit trestnímu oznámení, bere svá slova zpět. Nenávist vůči humanitně zaměřeným školám a neziskovým organizacím mezi svými příznivci ale už stihl posílit a příznivce žádným způsobem nevyzval, aby ustoupili od jakýchkoliv nenávistných projevů vůči těmto skupinám. Že jde navíc o záležitost, kterou v jeho straně zjevně sdílí více lidí, prozrazuje skutečnost, že původní Kobzův post byl dlouhodobě sdílen na facebookovém profilu SPD Praha 10.

Věřím, že navzdory Kobzově nepochybně účelové omluvě na něj Univerzita Karlova trestní ještě podá. Tolerovat podobné útoky na jakoukoliv skupinu obyvatel a šířit poplašné zprávy je nepřijatelné a srabácká hra na pokání na tom nic nemění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz