Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinská vlajka jako symbol neznámého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dav se po sobotní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolalo hnutí PRO, pokusil vtrhnout do Národního muzea. Trofejí, kterou chtěl získat, měla být ukrajinská vlajka, která zdobí muzejní fasádu.

Článek

Na Ukrajině vládne fašistická diktatura a Rusko se jen snaží tamní obyvatele ochránit. Ukrajinci utíkají nikoliv kvůli válce, ale aby se přiživili na velkorysém, ale nikoliv bezedném sociálním systému cizích zemí. Na Ukrajině kvůli zájmu velmocí (vyjma Ruska) umírají děti a nikdo ten tragický konflikt nechce zastavit! Válku na Ukrajině vyvolaly USA a snaží se do konfliktu zatáhnout i další státy včetně Česka. USA poštvávají Slovany proti Slovanům. Naše vláda se zpronevěřila svému národu a chce Česko „poukrajinštit“, ať už to znamená cokoliv. Své občany házejí politici v čele s premiérem Petrem Fialou „přes palubu“ a peníze z našich daní servírují Ukrajincům.

Tyto výroky asi znáte, ať už jste je slyšeli od těch, kdo o sobě říkají, že chtějí mír, prosperitu a levný plyn z Ruska, osobně nebo jste je jen zaznamenali na sociálních sítích. Tento narativ o příčinách a důsledcích ukrajinského konfliktu vznikl přímo v Moskvě, ale v Česku byl dozajista obohacen o některé domácí „reálie“.

Svět, ve který někteří lidé věří, se tak zdá být temným a plným nekalých praktik mocných. Pokud byste k takto věřícím lidem patřili, byli byste nepochybně velmi naštvaní a zoufalí. Zvláště pokud byste se zároveň báli o své živobytí. Není proto divu, jejich hněv občas přeteče z diskusí na sociálních sítích do skutečného světa. Sobotní demonstrace Česko proti bídě byla takovým „vyhřeznutím“.

Je v pořádku a přirozené respektovat svobodu projevu. Překročením hranice ale byl v sobotu útok na Národní muzeum. Tato dominanta Václavského náměstí má na své fasádě dlouhodobě ukrajinskou vlajku a je obklopena dvěma vlajkami českými. Vtrhnout do muzea a strhnout symbol této země se stalo činem alespoň částečného zadostiučinění za domnělé bezpráví, které se těmto lidem děje. Fakt, že hnutí PRO označilo tento čin za akci „provokatérů“ z iniciativy Dárek pro Putina, je směšný a alibistický.

Akt, kterého se demonstranti po skončení akce dopustili, svědčí o vzdálenosti světů, ve kterých žijeme. Symbol solidarity s trpící zemí chápou jako útok na svůj národ a blaho. Snaha vyjádřit soucit a odhodlání pomoci je čímsi, co je jim cizí a nepochopitelné. Možná i proto, že mají pocit, že s nimi ten soucit nikdo nikdy neměl a vlády už vůbec ne. Třeba proto, že mají nízký důchod, což je ovlivněno tím, že v 90. letech v Česku panovala právní „džungle“, ve které nikdo podnikatele, zaměstnávající lidi načerno nebo za minimální mzdu a doplatek na ruku, nesankcionoval. Nikdo jim nenabídl právní pomoc nebo dost informací, aby se za sebe uměli postavit.

Pocit, že proti zvůli silnějších nemohou nic dělat, přetrvává dodnes, byť se postavení zaměstnanců na trhu výrazně zlepšilo a je dnes zaměstnavateli doslova opečováván. Paměť má zkrátka jistou setrvačnost a špatné vzpomínky i mohou být silnější než šťastnější přítomnost. Solidarita je tak pro mnoho lidí věcí neznámou či těžko uvěřitelnou a možná není divu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz