Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vojákovi z Česka píší stovky podvedených žen. Často chtějí vztah

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Honza Cafourek, americký voják českého původu se stal obětí romantických podvodů. „Láskošmejdi“ zneužívají jeho fotky v komunikaci se ženami z celého světa.

Článek

Podvodům na internetu se pořád daří. „Láskošmejdům“ se daří z žen po celém světě vylákat vysoké částky, kvůli kterým se dotyčné neváhají i zadlužit. Kromě nich má ale tento typ kriminálního chování ještě další oběti, o kterých se příliš nemluví. Jsou to lidé, kterým byla zcizena jejich fotografie, již předtím sami umístili na internet. Jedním z nich je americký voják původem z Česka Honza Cafourek, který slouží u amerického letectva. Podvodníci podobu pohledného muže s příběhem hrdiny používají k vylákání peněz od důvěřivých žen. Ty se na skutečného muže následně obracejí s výčitkami, prosbou o obnovení vztahu, nebo mu dokonce vyhrožují. A vysvětlování, že naletěly podvodné mafii, která obchoduje s jejich city, se často míjí účinkem.

Romantické podvody na internetu zná každý. Jejich původci si oběti hledají na sociálních sítích či na seznamkách. Přes falešný profil amerického herce, ovdovělého chirurga, bohatého podnikatele, tureckého inženýra na ropné plošině nebo - a to vůbec nejčastěji - amerického vojáka na misi požádají ženu o přidání mezi „přátele“ a následně se snaží získat její důvěru. Zpočátku se zdá, že jim o nic nejde a snaží se jen o konverzaci v osobní rovině a projevují zájem o její život. To může trvat dlouhé měsíce. Když si jsou dostatečně jisti, že jim plně věří, usilují o navázání romantického vztahu na dálku. Když je dotyčná dostatečně „zaháčkovaná“, zpravidla se cosi náhle pokazí a její milý nutně potřebuje nějaké peníze. Třeba proto, že jako voják, který je na misi kdesi v exotické zemi, nemá přístup ke svému účtu, ztratil doklady, nechtějí ho pustit z armády a podobně. Nutně proto potřebuje půjčit peníze, aby se například dostal za nemocným synem, mohl konečně přijet za svou milou a vzít si ji nebo jí poslat balíček s cennostmi. V případě, že jde o vojáka na misi, nutí ženy, aby adresovaly dopisy OSN a požádali tam za něj o dovolenou nebo propuštění z armády. Následně od údajné OSN přijde falešná zpráva s výzvou k platbě. A na kolik to přijde? Pokud má být člen armády propuštěn na jeden měsíc, bývá to přes 120 tisíc korun, s délkou uděleného volna se pak tato částka násobí. Pokud žena nemá dostatek vlastních prostředků, je vyzvána k tomu, aby si vzala půjčku. Mnohé to skutečně udělají.

Zní to neuvěřitelně, neustále se o tom píše, ale těchto absurdních podvodů se denně stejně dějí nejméně tisíce, a to po celém světě. Za vším je pravděpodobně nigerijská síť podvodníků, která zaměstnává tamní muže ochotné vylákat tímto způsobem peníze od důvěřivých a zmanipulovaných žen. Mnohé ženy se pak za svou naivitu stydí a nic nenahlásí. Velmi podobný podvod někdy cílí i na osamělé muže, které osloví třeba známá herečka, nebo jiná celebrita. Děje se to však spíše výjimečně.

Čtyři roky natvrdo

Před rokem informovala policie například o dvaapadesátileté ženě z Olomoucka, kterou oslovil „americký generál“ na vojenské misi v Sýrii. Psal, že má vážně zraněného syna v nemocnici v Dubaji a potřebuje peníze na jeho léčbu. Následně uváděl, že chce kvůli tomu odejít z armády a potřebuje se vyplatit. V obou případech požádal ženu o peníze a ona mu je poslala. Následně jí údajně poslal balíček s cennostmi v hodnotě 44 milionů korun. Ženu vyzval, aby proplatila clo v různých státech a zaplatila pojištění, peníze pak dostane zpátky. Žena mu poslala přes 800 tisíc korun a když mu sdělila, že další finanční prostředky už nemá k dispozici, začal ji vydírat pod pohrůžkou zveřejnění jejích intimních fotografií. Teprve tehdy se odhodlala celou věc nahlásit.

Ještě tragičtější dohru měl případ jiné ženy z Olomoucka, která pracovala jako účetní v jedné základní škole. Sedmapadesátiletá žena poslala „americkému lékaři na misi v Jemenu“ 14,6 milionů korun. Podvodník v tomto případě použil smyšlený příběh o nutnosti uhradit clo a pojištění za balíčky, které jí posílá. Vzhledem k tomu, že dotyčná takovou částkou nedisponovala, převedla si ji k sobě z účtu svého zaměstnavatele a následně ji rozeslala na několik zahraničních účtů. Za podvod byla pak byla důvěřivá účetní odsouzena ke čtyřem letům vězení.

Ženy z celého světa

Jedním z těch, za které se podvodníci vydávají, je americký voják českého původu Honza Cafourek. Muž pocházející z Brna odešel ve svých osmnácti letech do USA a postupně tam získal občanství. Nyní slouží ve vedoucí pozici u amerického letectva a jezdí na mise. Podvodníci si stáhli jeho fotografie z účtu na Instagramu, kde se snaží informovat veřejnost o tom, jak to u letectva chodí a jak se k němu dostat. Na internetu si jej tak oběti podvodů mohou následně dohledat. Některé jeho fotografie pak sdílí u sebe na profilech a píší, že je to jejich manžel. První ženou, která se Cafourkovi ozvala s tím, že ji podvedl, byla žena z Filipín, která podvodníkům poslala 3000 amerických dolarů. „Vyčítala mi, co jsem to udělal, jak jsem ji mohl opustit, že mě miluje. Jenže já jsem absolutně netušil, kdo to je. Vyprávěla mi, jak si už čtvrt roku píšeme, plánovali jsme svatbu. Prý věřila, že za ní přiletím, a tak mi poslala peníze,“ popsal Cafourek Deníku N. Později podobných případů začalo přibývat a nyní mu píší zhruba dvě až tři podvedené ženy týdně. Psaly mu ženy z Ruska, Běloruska, Japonska, zkrátka ze všech možných zemí světa. Vůbec nejčastěji jde podle něj o Litvu. „Jedna Brazilka se tak zamilovala, že poslala 20 000 dolarů. Chlápek jí nasliboval hory doly - říkal, že se vezmou, budou spolu žít na Floridě, kde má syna, že pro něj bude perfektní máma, protože jeho manželka zemřela,“ popsal Cafourek s tím, že zjištění, že jde o smyšlený příběh, nesla opravdu těžce. Ženy, které se mu ozývají, jsou buď mladé a z chudších poměrů nebo naopak starší Evropanky. Nedávno mu kupříkladu psala zhruba šedesátiletá paní ze Skotska s tím, že čeká až přijede a budou spolu cestovat po Evropě, jak prý slíbil.

Policie špatně platila

Cafourkovi se podařilo s podvodníky dokonce písemně spojit. „Ptal jsem se jich, jak se jim v podvodech daří, a dělal si z nich srandu, aby mi taky něco poslali. Samozřejmě vše odmítají, už mě ale třeba taky prosili o nové fotky, které by neprozrazovaly, že jsem z Česka. Stěžovali si totiž, že na většině mých fotek je vidět česká vlajka, a oni potom musí s ženami komunikovat česky, což se jim nelíbí,“ popsal s tím, že většinou si s nimi píše dost sarkasticky, ale přesto mu odepisují. Mnohdy přiznají, že jsou z Nigérie, dělají tuto práci pro nějakou firmu, nikoliv na sebe. Vždy si na začátku vybírají z profilů vojáků či lékařů a k tomu dostanou scénář, který při konverzacích používají. Jeden z podvodníků mu napsal, že potřebuje vydělat nějaké peníze, protože tam není mnoho příležitostí. Jiný vysvětloval, že pracoval v Nigérii jako policista, ale neplatili mu dobře, takže se začal živit takto.

Cafourkova letecká základna, u které slouží, dokonce od jedné z obětí podvodu dostala zprávu, že ženu podvedl a zničil jí život. Musel tedy vysvětlovat, o co jde. Jeho nadřízení měli pro situaci naštěstí pochopení, ale upozornili ho na některá rizika a vyzvali ho, aby ženám, které jej kontaktují, celou situaci vysvětlil. Nicméně, jak sám Cafourek vysvětloval v jednom z dílů pořadu youtubera Jiřího Burýška Jirka vysvětluje věci, bývá to dost složité, protože některé ženy si věc nechtějí nechat vysvětlit a chtějí „pokračovat“ ve vztahu, který s dotyčným domněle už mají. Cafourek tak nakonec musí tyto ženy na internetu blokovat, aby ho přestaly zahlcovat dotěrnými zprávami.

Co jsi mi to udělal?

Cafourkova bývalá přítelkyně dostávala o zhrzených žen nehezké a nepříjemné zprávy, proto svou současnou partnerku už raději nikde neuvádí a ani nezveřejňuje její fotografii, ani další informace o ní. Hrozí také, že i ty by podvodníci mohli zneužít. „Mohli by třeba psát, že to je moje bývalá žena, která umřela na rakovinu,“ vysvětluje. Cafourek zažil i jednu osobní konfrontaci, a to když se se svou bývalou přítelkyní procházel po San Francisku. Najednou potkali dívku, která se na něj podivně dívala a následně ho oslovila s tím, co jí to udělal. Bylo mu jasné, o co jde a tak jí zeptal„Voják, viď? Měli jsme vztah online a zamilovala ses viď? Jak dlouho to trvalo?“, odvětila, že tři měsíce, ale to by měl vědět. Skutečný voják pak vytáhl telefon a ukazoval jí screenshoty falešných profilů a vysvětlil jí, o co jde. Mladá žena z toho byla zdrcena a bylo jí, podle Cafourka, až do pláče. Na rozdíl od jiných si ale situaci nechala vysvětlit, což v jiných případech bývá obtížné. „Odmítají pochopit, že byly podvedeny, a že já skutečně s nimi nemám zájem mít vztah,“ vysvětluje Cafourek.

Jiří Burýšek podobné chování vysvětluje termínem „kognitivní disonance“. To je psychický stav, kdy oběť, která investovala emoce i svůj čas do toho, aby se se svým „milým“ mohla vidět, odmítá přijmout i zcela zřejmá fakta. Předstírá, že důkazy neexistují, nebo nevědomě upraví nastavení mysli tak, aby si své přesvědčení mohla ponechat, i když se s realitou nijak neshoduje. S podobným stavem je možné setkat se u lidí, kteří uvěří nepravdivým zprávám a na racionální zdůvodnění jejich omylů reagují emotivně. „Stává se i to, že oběti, které podvod nahlásí na policii a vše sepsaly, pak přijdou domů a znovu napíší přímo podvodníkovi a chtějí, aby je přesvědčil, že to, co slyšely od policie, není pravda. V některých případech podvodníkovi dokonce i dál posílají peníze s vidinou, že za nimi skutečně přijede. Až tak hluboko stav kognitivní disonance může sahat,“ vysvětluje Burýšek.

"Já ty ženský v podstatě lituji, ale říkám si, že když se pak setkají se mnou, tak si musejí uvědomit, že to takhle není. Ale ony ode mne pořád čekají, že jim budu říkat, jak jsou nádherné princezny, královny. Ony ze mne chtějí udělat to, v co doufají… jsou bohužel zamilované do fotky a mají v hlavě to, co jim tam podvodníci z Nigérie nacpali, “ uzavírá Cafourek.

https://www.youtube.com/watch?v=dowUk8NVdd4

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-zacina-to-laskou-konci-podvodem-jak-funguje-romance-scam-242187

https://www.policie.cz/clanek/americky-general-pripravil-zenu-o-uspory.aspx

Idnes.cz: „Účetní poslala podvodníkovi 14 milionů ze školní kasy, dostala čtyři roky“, 9.2. 2023

DeníkN: „Podvodníci mu kradou fotky: Ženy často nevěří, že já to nejsem“, 14. října 2022

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=I-LRZqjU6Bw

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz