Hlavní obsah
Zdraví

Dýchám, tedy žiju - vědomé dýchání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Jurištová ve spolupráci s Deep Dream Generator

dýchání, meditace

O dýchání jinak než jen jako o biologické potřebě.

Článek

„Musím to nejdřív vydejchat.“ „Dýchej.“ „Nejdřív se pořádně nadechni.“ „Potřebuji se nadechnout.“ Přemýšleli jste už někdy o svém dýchání jinak než jen jako o biologické potřebě? Vezmeme to úplně od začátku… Když se žena připravuje na porod, klade se důraz na správné dýchání, prodýchávání porodních bolestí. V tu chvíli matka ještě stále dýchá i za své miminko a pak se to stane, ve chvíli kdy přijde na svět dítě, první co nastane, ještě než začne plakat, je právě nádech. Dechem to všechno zkrátka začíná.

Průměrně dýcháme třináctkrát za minutu, za den je to pak v průměru 16 000 - 23 000 nádechů a výdechů. Když jsme ve stresu, zvýší se potřeba frekvence, s tím i spotřeba kyslíku, tomu se odborně říká hyperventilace. Pokud nás ovládá hluboký klid, například při meditaci, intervaly dýchání se snižují. Zpomalenému dýchání se odborně říká bradypnoe a mělkému hypopnoe. Hluboký nádech a výdech vylučuje do těla endorfiny - hormony štěstí.

Vědomým snížením frekvence dechu se prodlužuje život. Délka našeho života se nepočítá prožitými léty, ale počtem nádechů a výdechů. Vědomé dýchání. Existuje na to jednoduchá praktika - soustředit se na zvuk při nádechu a výdechu a prostě ho jen pozorovat, postupně pak můžeme vědomě ovlivnit délku nádechu a výdechu a současně s tím i frekvenci.

Nos je jediný orgán lidského těla, který je neustále v kontaktu s vnějším prostředím, je jako vodič (vzduchu, energie nesoucí informace). Za normálních okolností dýcháme nosem. Dýchání ústy naznačuje nějakou patologii (zvětšená nosní mandle, otok sliznice, vychýlené septum nebo polyp).

Dýchání nosem z biologického hlediska zneškodňuje bakterie, prach (chloupky v nose), ohřívá vzduch a zvyšuje rezistenci proudu vzduchu, díky níž dochází k lepšímu vstřebávání kyslíku. Ne v každý čas dýchají obě nosní dírky stejně. Dokonce můžeme rozpoznat, která nosní dírka je v danou chvíli dominantnější. Existuje několik způsobů. Úplně nejjednodušší je zacpat si jednu nosní dírku a zkusit vydechnout tou volnou a pak toto provést opačně. Rozdíl poznáte hned.

Pravá nosní dírka je solární, maskulinní a je spojená s levou mozkovou hemisférou. Levá nosní dírka je lunární, feminní a je spojená s pravou mozkovou hemisférou. Pokud každá nosní dírka pracuje nezávisle na té druhé, ovlivňuje chemické procesy v těle jiným způsobem. Pokud obě nosní dírky pracují současně, jsme naladěni spíše k meditacím.

Nos je fyzicky první část těla, která z nás ‚'vyčnívá'‘ , prvotní impuls, intuice přichází skrze něj. Určitě už jste někdy slyšeli nebo vyřkli tu známou hlášku: „Ten člověk mi moc nevoní.“ nebo „Tady to smrdí průšvihem.“

Dech skrze nos je spojení univerzálního vědomí s naší myslí. Dech - mysl. Rytmus našeho života udává právě nádech a výdech. Mysl a vědomí jsou abstraktní, zatímco dech je biologická realita. Dech reguluje životní sílu a mysl kontroluje dechovou energii. Člověkem prochází síť, kterou proudí životní energie, nazývá se „prána“. O správném dýchání ve spojení s duchovní energií nejvíce pojednává Swarajóga.

Swarajóga tvrdí, že se přirozeně střídají nosní dírky v dýchání v určitých intervalech. Pokud se Vám povede dýchat častěji levou nosní dírkou, má to pro Vaši existenci větší přínos, naopak pokud dýcháte častěji pravou nosní dírkou, může to být škodlivé. Levá nosní dírka ovlivňuje aktivitu pravé mozkové hemisféry a pravá nosní dírka zase ovlivňuje levou mozkovou hemisféru. Dech je spojen s myslí a nástrojem mysli je právě mozek.

Latinské „spiritus“ - označuje dech i duši, anglické slovo „spirit“ duch.

Jelikož už jsme si řekli, že dechem vlastně přijímáme informace, můžeme toto využít i ve chvílích, kdy se psychicky necítíme komfortně nebo se dokonce nacházíme v nějaké stresové situaci. Můžeme vědomě změnit způsob dýchání, například tím, že se budeme snažit vědomě dýchat více tou uzavřenější nosní dírkou, tím v těle vyvoláme změnu, která může rozptýlit psychický stav naší mysli.

Pokud tedy chceme v životě změnit něco k lepšímu nebo se více spojit se svou intuicí, čerpat energii, musíme se naučit vědomě používat svůj dech. Nejúžasnější na tom celém je, že dech máme vždy s sebou.

A taková malá perlička nakonec…

Zkuste uhodnout co znamená slovo „inspirace“. Teď když už víte, že „spiritus“ je dech i duše, slovo „in“ znamená „v“,in-spirare z latiny doslova vdechnout

Více netřeba psát, pořádně se nadechněte a nechte se inspirovat. ❤️

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz