Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Rozvod - konec, nebo nový začátek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Urbanová

rozvod

Každý, kdo si někdy prošel náročným odloučením ve vztahu, mi může dát za pravdu, že doba těsně před rozvodem a vzápětí po něm není vůbec jednoduchá pro nikoho ze zúčastněných.

Článek

Ať už je člověk v pozici toho zavrhnutého, nebo sám zavrhnul svého partnera, nastává pro něj období, ve kterém zákonitě musí přehodnotit i svou vlastní existenci.

Způsoby vyrovnávání se s touto životní změnou se různí podle osobností partnerů. Někdo se psychicky zhroutí, někdo bojuje do poslední chvíle ze všech sil o záchranu manželství, někdo se opíjí alkoholem a jiní vyhledávají různé sexuální pozdvižení, aby zapomněli. Existují i tací, kteří rozvodem dokáží projít s klidem, ale těch je bohužel poskrovnu. Jedním z nejčastějších způsobů, jak se odpoutat od partnera, je očerňování jeho osobnosti. To samozřejmě pomůže v sebepřesvědčení a utvrzení, že rozvod je ta nejlepší možná varianta, protože s takovým člověkem se přece žít nedá… Bohužel je to nejméně vhodný a užitečný způsob. K čemu tím vlastně dochází? Člověk tak odpoutává pozornost sám od sebe. Místo toho, aby si budoval svůj další život v nové roli, stále zůstává energeticky napojený na svého partnera. To pak způsobuje, že nedokáže najít svůj vlastní vnitřní klid, který v tuto zásadní životní situaci potřebuje.

Aby v životě mohlo přijít něco nového a příjemného, je důležité projít rozvodem v klidu, uzavřít tuto životní etapu a začít prostírat ubrus na čistý stůl. Ať už si partneři během manželství vyvedli cokoliv, je třeba zanechat výčitek, a to i vůči sobě. Mějme na paměti, že to ničemu nepomůže, jen nás to vzdaluje od klidného konce a nového začátku. Končí fáze vztahu zvaného manželství. Nastupuje nový druh vztahu „bývalí manželé“ Konec i začátek. Pokud chceme do nové etapy vstoupit co možná nejlépe, je třeba nepřenášet si zajeté vzorce komunikace z manželství.

Je to, jako kdybychom vylili hrnec se zkaženou polévkou a místo toho, abychom ho umyli, rovnou do něj přidáme další suroviny a budeme vařit znovu. Možná si tentokrát vybereme lepší, chutnější suroviny, ale pokud hrnec pořádně neopláchneme, nic dobrého z nám toho nevznikne. Nebo nám to po uvaření bude chvilku chutnat, ale zase se to rychle zkazí, když i v novém jídle budeme mít zbytky starého. Představme si, že i my jsme jako takový hrnec, manželství je polévka. Když se zkazí, musíme ji vylít a hrnec umýt. Až když je hrnec čistý, začneme vařit znovu. Budeme si možná už pečlivěji vybírat, co do ní dáme, aby nám chutnala… Toto je velmi jednoduché přirovnání. Vztah dvou lidí je samozřejmě komplikovanější, protože jsou v něm ingredience zvané emoce. Abychom zvládali své emoce, musíme neustále rozvíjet svou emoční inteligenci. První a nejdůležitější posun k této inteligence je sebeuvědomění, jednoduše schopnost uvědomit si a poznat sám sebe.

Hledáme odpovědi na otázky:

  • “Proč se opakují stále ty stejné vzorce?”
  • “Proč mi to či ono tak ublížilo?”
  • “Jaké jsou mé slabé a silné stránky?”

Je důležité nenechat se unášet emocemi. Pod vlivem úzkosti a vzteku ztrácíme nadhled, což může vést k opakování stále stejných negativních vzorců. Když se zastavíme a budeme své emoce pouze pozorovat a nenecháme se jimi unášet, přestanou na nás mít takový vliv. Teprve pak můžeme přejít k další fázi a tou je seberealizace. Už vidíme věci jasněji a můžeme si tak v klidu promyslet, jakou cestou se dále vydáme, aby pro nás byla co nejpříjemnější.

V reálném životě to vypadá tak, že…

  • Přestaneme podléhat negativním emocím a nebudeme se točit v kruhu zla.
  • Pustíme myšlenky na “Co by, kdyby…”
  • Přijmeme fakt, že dochází k nějaké velké životní změně.
  • S vděčností poděkujeme za zkušenost.
  • Zastavíme se sami nad sebou a přehodnotíme své cíle.
  • Soustředíme se na svou vlastní seberealizaci

Tak jako každý nevydařený projekt, do kterého ze začátku investujeme mnoho energie (Věříme mu a máme představy, že bude úžasný.), může být i naše manželství. Manželství ukončíme rozvodem, s projektem skončíme. Náš život ale plyne dál, můžeme si postavit nový projekt s tím, že už ale budeme mít to poznání, co rozhodně nefunguje a nebudeme opakovat stejné chyby. Pokud se tedy poučíme a nebudeme do nového projektu přenášet prvky, na kterém ten předchozí ztroskotal.

Tím dalším projektem, který by měl následovat po rozvodu je práce na vztahu samotných se sebou…

„Nenechte se ovládat třemi věcmi: lidmi, penězi nebo minulými zkušenostmi.“ Ralph Smart psycholog a spisovatel

Anketa

Dokážete kočírovat své negativní emoce a vidět věci s nadhledem?
Ano, celkem rychle se dokážu zorientovat v nových situacích.
15,4 %
Ne, je pro mě problém udržet emoce na uzdě, když dochází k zásadním změnám
30,8 %
Snažím se, někdy to jde lépe, ale občas se neudržím. Dokážu se ale posléze vrátit do klidu .
53,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz