Článek
No tak hele, my Češi jsme odjakživa na špici v chlastu. Těch našich 140-150 litrů piva na ksicht ročně, to nám nikdo jen tak nesebere. Vždyť jak říkal náš velikán Jan Werich: „Pivo je důkaz, že nás má Pánbůh rád a že nás chce vidět šťastné.“ Ale ty Rakušáci, ti nám začínají pěkně šlapat na paty. Se svejma 105-110 litrama jsou nebezpečně blízko a já se ptám: Co musíme udělat, abysme je nepustili před sebe?
Jak to teď vypadá
Naše pivní kultura má kořeny v pravěku, aspoň tak nám to přijde. Plzeň dala světu to nejlepší pivo a naše hospody jsou posvátný místa národního setkávání. Jak kdysi poznamenal Bohumil Hrabal: „Pivo se pije proto, aby se povídalo.“ A měl pravdu - naše hospody jsou malé parlamenty, kde se řeší osudy národa. Jenže ty Rakušáci, co vždycky chlastali hlavně víno, najednou objevili pivo a začali nás kopírovat.
Čím nás ty Rakušáci dohánějí
Když se kouknu, co ty Rakušáci dělají, tak se fakt musím divit:
- Najednou mají všude řemeslný pivovary - Každej druhej Rakušák si otevřel vlastní mikropivovárek a vaří tam nějaký hipsterský speciály
- Cpou prachy do nových technologií - Jejich velký pivovary investují do mašin, co my je ani neznáme
- Marketing jak sviňa - Rakušáci si na to najali profíky a jedou v tom na plný koule
- Pivní turistika s výhledem na Alpy - Spojili pivo s těma jejich horami a turisté se tam jen hrnou
Jak říká staré české přísloví: „Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“ A oni to s těma svejma Alpama a marketingem začali chápat až moc dobře.
Co musíme zlepšit, aby nás nepřeskočili
Jestli chceme zůstat na bedně, musíme zabrat. Jak pravil Jára Cimrman: „Budoucnost patří aluminiu a pivu!“ a my se toho musíme držet:
1. Trochu experimentovat, ale nezvorat to
Naše pivovary by měly zkusit něco novýho, ale sakra opatrně. Nesmíme zradit naši tradici! Ty malý crafťáky už sice něco zkouší, ale potřebujeme, aby se do toho pustily i ty velký. Jak řekl František Palacký, sice o něčem jiném, ale sedí to i tady: „Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm!“ A to platí i pro pivní trůn.
2. Hospody trochu omrknout, ale ne moc
Hospody trochu načančat, ale neudělat z nich hipsterský doupata. Naše zapocený hospody mají svý kouzlo, ale dnešní mladý už nechtěj mít nohy přilepený k podlaze. Jak trefně kváknul Ivan Mládek: „Český národ je národ pivařů, proto také máme tak pivní mozky.“ Modernizujme záchody, kde si už nebudete muset brát plynovou masku, nabídněme jídlo, který neni starší než štamgasti, ale proboha, nedělejme z hospod žádný nóbl podniky s avokádovými tousty! Hospoda bez půllitru za třicet korun a promáčenýho tácku není žádná hospoda, ale drahej omyl.
3. Vyvézt naše pivo všude možně
Měli bysme naše zlatý pivo cpát do světa ještě víc. „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ řekl Václav Havel, a naše pivo je ta pravda, kterou musíme šířit. Ať každej na týhle planetě ví, že český pivo je nejlepší a že bez něj nemá cenu žít. Naši politici by měli všude v cizině prvně zavítat do hospody a přivízt s sebou basu Plzně.
4. Propojit s pořádnou českou žranicí
Rakušáci vymejšlí nějaký párování piva s jídlem. My bysme měli ukázat, že naše pivko jde nejlíp s poctivou českou klasikou. Jak trefně řekl Karel Kryl: „V Čechách je chleba za tři koruny a pivo za dvě, což je obráceně než ve světě.“ Vepřo-knedlo-zelo, svíčková, guláš s knedlíkem, pořádná tlačenka nebo utopenec - to je pravá pivní kuchyně!
5. Nealkoholický pivo, co chutná jako pivo
Pro ty, co nemůžou nebo nechtějí pít alkohol, musíme mít nealkoholický pivo, který nebude chutnat jak voda z louže. Jak by řekl Švejk: „To chce klid. Žádný rozčilování.“ Ať si daj aspoň tohle, když už nemůžou to pravý.
Na zdraví!
Jasně, pořád jsme ta jednička, ale nesmíme usnout na vavřínech. Rakušáci nás doháněj a nejen oni. Máme všechno, co potřebujem - tradici, nejlepší suroviny a hlavně chuť pít. „Kdo nepije s námi, pije proti nám!“ jak se u nás říká. Stačí trochu zabrat, modernizovat, ale nepřehnat to, a ta první příčka nám zůstane navěky. Vždyť kdo by nás mohl porazit v tom, co nám jde nejlíp?