Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bude 168 hodin vysílat DVTV?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Co jste zrovna dělali, když Česká televize oznámila konec pořadu 168 hodin?

Článek

Zatímco se zpočátku rozhostilo nad tou zprávou ticho, následující dny poslaly volume nadoraz. Zaskočenost vystřídala mobilizace na obou stranách barikády a ze zaříznutí jednoho pořadu se stala bezmála určující událost letošního léta. Vše navíc akcelerovalo zmatečné vyjádření ředitele ČT Jana Součka, kterým definitivně ukázal, jak slabým ve své funkci je, a jen podtrhl důležitost mlčení Nory Fridrichové.

Rozhodným důvodem zrušení není pořad sám, ale jeho stvořitelka. Konkrétně zprávy, které si vyměňovala s dalším výtečníkem na scéně s Markem Wollnerem. „Neumím si představit jiného vysilatele v České republice, který by po takto protahované mediální kauze spojující výrazné tváře televize s ne úplně standardní, skoro až lascivní komunikaci nepřijal nějaký krok, který by situaci zklidnil,“ obhajoval rozhodnutí Souček v rozhovoru pro Deník N. Vážně mu přijde, že se tím situace zklidnila?

Aby obhájil svou pozici, snáší další přitěžující okolnosti. Stížnosti, porušení kodexu, porušení zákona, odchýlení se od původního konceptu. Je to v některých bodech zarážející výčet. Kdo jiný by například měl v mediálním světě ctít literu zákona než veřejnoprávní subjekt? Souček si tím sám pod sebou podřezává větev. Za porušení zákona domluva, za lascivní soukromé zprávy zrušení pořadu? Navíc, jak dlouho se o všem výše uvedeném ví?

Naopak pozastavení se nad tím, že se koncept pořadu od roku 2006 změnil, to je hodně úsměvné. Události za tu dobu také prošly výraznou proměnou, když například na úkor politického zpravodajství dostávají víc prostoru spotřebitelská témata. Jsou tedy také na zrušení? V již citovaném rozhovoru Jan Souček sugestivně líčí, že pokud by se v září objevila na obrazovkách znělka 168 hodin, divákům by ihned naskočila ona lascivní komunikace. Zároveň připouští, že Nora Fridrichová se může po nějaké pauze na obrazovky vrátit s jiným pořadem. Opravdu se pan ředitel domnívá, že když ji na půl roku stáhne, nebude se po jejím návratu psát o důvodu, proč měla pauzu? Tak trochu se nabízí následující otázka: Co vlastně skutečně ví Jan Souček jako ředitel televize o fungování světa médií?

Nora Fridrichová je na dovolené a k celé záležitosti prozatím oficiální vyjádření neposkytla. Jan Souček si luxus mlčení ze své pozice dovolit nemůže. Ale vysvětlení, které poskytl, by bylo ideálním materiálem pro zrušený pořad. Ani by nebyl nutný sarkastický komentář. A otázka v titulku? Dvě výrazné osobnosti působící kdysi také v České televizi Daniela Drtinová a Martin Veselovský chystají svou televizi DVTV pro celoplošné pozemní vysílání. Umíte si představit aktuálně lepší tahák pro přilákání divácké pozornosti ke startu vysílání než pořad s Norou Fridrichovou?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz