Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stavební řízení jako reality show

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Letní pauzu nekonečného seriálu Ulice vyplňuje velmi zdatný náhradník: Digitalizace stavebního řízení.

Článek

Dovolte mi tento text začít osobním zážitkem, který se k jeho tématu bezprostředně vztahuje. Vlastně jsou dva. Při tom prvním sedím v květnu na zahrádce restaurace obklopen několika spolužáky z gymnázia. Je mezi nimi i insider z Ministerstva pro místní rozvoj. A protože se aktuálně řeší, zda bude vůbec digitalizace stavebního řízení od prvního července spuštěna, ptáme se, jestli se to stihne. Odpověděl, že ano, ale nebude to nic hezkého, což volně parafrázuji.

Při druhém zážitku sedím pro změnu na chodbě městského úřadu. Blíží se konec července. Je horko. Vedoucí stavebního odboru má otevřené dveře. Sedí za počítačem a telefonuje. Dělí se o nález postupu pro přihlášení do nového systému. Údajně stačí změnit e-mail, který musí být odlišný od přihlášení do Czech POINTU. Než se otevřou moje dveře, stihnu vyslechnout ještě závěr potvrzený druhou stranou, že ani tohle nefunguje.

Z digitalizace stavebního řízení se stala bouřlivá reality show. Shrňme si teď její předcházející děj. Ministerstvo si bylo vědomo nedostatků nového systému dlouho dopředu, přesto ho spouští, aby stihlo termín. Nejspíše pod dojmem, že vše se vyřeší za pochodu, stejně jako u digitalizace přihlášek na střední školy. Navíc vhodnější termín, než je začátek prázdnin, aby jeden pohledal. Lidé odjíždějí na dovolenou, řeší se okurky, houby a drahé Chorvatsko.

Důvody, proč prázdninový manévr nevyšel, jsou dva. Chybějící návod a fakt, že na prázdniny nejspíše odjel i syn ředitele Cermatu. A tak se všechno zhroutilo. Tedy až na kamennou věž, do které byl zazděn vicepremiér Bartoš nejspíš ihned po svém příchodu na ministerstvo. Hlášení z věže si uchovávají optimistický tón. I za cenu toho, že například za viníky chaosu jsou označeny stovky úředníků, kteří se do systému nepřihlásili ani po třech týdnech od spuštění.

Co ale teď s tím? Mimořádnosti situace odpovídá zájem novinářů, kteří se tohoto tématu drží již celý měsíc a neustále přitvrzují v katastrofických scénářích. Je vůbec reálné, aby v nejbližší době běželo vše, jak má? Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Ale když jich je ke třem tisícům? Přibližně tolik žádostí bylo přijato v novém systému. Co kdyby si místo čekání na manuály z ministerstva pomohli navzájem pracovníci stavebních úřadů?

Nevím, z jakého informačního kanálu čerpal informace výše zmíněný vedoucí, ale určitě by šlo vytvořit nějaké široce přístupné fórum pro stavební úřady. Ostatně mít fórum na všechno, to je pirátská specialitka, takže by se to i hodilo. Zkrátka se vrátit k tomu, co nám tady šlo vždycky nejlíp, k heslu pomoz si sám. A kafrat o tom, že ale takhle by to být nemělo, můžeme až potom. Důležitější než nějaký ministr, je fungující státní správa. A Bůh ví, že s digitalizací jsme teprve na začátku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz