Článek
Majitel chystá prodej bytu 1+1. Kuchyň je prostorná, vedle linky se vejde posezení a další místnost slouží jako ložnice. Nabízí se otázka: není to vlastně 2+kk?
Jiný majitel má panelákové 3+1. Při rekonstrukci spojil kuchyň s obývacím pokojem a dvě ložnice ponechal. Má dál psát původní dispozici, nebo už prodává 3+kk?
Obě otázky mají smysl. Označení bytu má zájemci vysvětlit, co kupuje. Nemá být pouhou soutěží o vyšší číslo, ale ani slepým opakováním názvu, který už neodpovídá doloženému stavu.
Celková výměra rozdíl nevyřeší
Byt 1+1 může být větší než některé 2+kk. Pro tato označení neexistuje jednoduchá hranice celkové výměry, podle které by se například každý byt nad 40 metrů automaticky zařadil do jiné kategorie.
V běžné realitní praxi označuje 1+1 jeden obytný pokoj a samostatnou kuchyň. U 2+kk jde o dvě obytné místnosti, přičemž jedna zahrnuje prostor pro vaření. Obdobně se rozlišuje 2+1 a 3+kk.
Počet stavebně oddělených místností tak může být stejný. Rozdíl spočívá ve funkci místnosti s kuchyní a v tom, zda splňuje podmínky pro obytnou místnost.
Samostatná kuchyň navíc nemusí být automaticky neobytným prostorem. I kuchyň může být obytnou místností.
Co znamenají hranice 8 a 12 metrů
Stavební zákon v § 13 písm. l) vymezuje obytnou místnost pomocí několika podmínek. Musí být určena k bydlení, splňovat požadavky na velikost, denní osvětlení, větrání, vytápění a hluk a mít podlahovou plochu nejméně 8 m². Pro kuchyň zákon výslovně stanoví nejméně 12 m², aby se považovala za obytnou místnost. Tvoří-li byt jediná obytná místnost, zákon uvádí nejméně 16 m².[1]
Dvanáct metrů je tedy důležitých. Není to však univerzální povolenka k přepsání inzerátu.
Vedle výměry je potřeba posoudit ostatní vlastnosti prostoru a jeho určení. Samotná fotografie pohovky vedle lednice tyto otázky nevyřeší. Ani osmimetrová kuchyň se nestane druhou obytnou místností jen proto, že osm metrů obecně stačí jako plošné minimum pro obytnou místnost.
Zároveň nelze malé, řádně povolené starší byty automaticky prohlásit za nevyhovující podle dnešních požadavků. U konkrétního bytu záleží také na podkladech, době povolení a případných pozdějších úpravách.
Může být původní 1+1 skutečně nabízené jako 2+kk?
Může existovat byt, u kterého takové označení odpovídá skutečnému a doloženému uspořádání. Není nutné předpokládat, že každá změna názvu musí začít bouráním.
Představme si samostatný pokoj a prostornou kuchyň, která zároveň plní obytnou funkci. Pokud místnost s kuchyní odpovídá příslušným požadavkům a její užívání je v souladu s dokumentací a případnými potřebnými povoleními, může být označení obytné místnosti s kuchyňským koutem obhajitelné.
Naproti tomu u malé pracovní kuchyně, do které se sotva vejde linka a stůl, nelze druhý obytný pokoj vytvořit změnou kolonky.
Stejná úvaha platí pro původní 2+1 a možné označení 3+kk: dva pokoje a skutečně obytná kuchyň mohou představovat jiné uspořádání než dva pokoje s malou samostatnou kuchyní.
Neplatí tedy ani „bez rekonstrukce nikdy“, ani „od 12 metrů vždy“.
Z panelákového 3+1 může vzniknout 3+kk
Pokud se původní kuchyň spojí s obývacím pokojem a dvě další obytné místnosti zůstanou, výsledkem mohou být tři obytné místnosti s kuchyňským koutem v jedné z nich. Označení 3+kk pak může skutečnou změnu vystihovat lépe než původní 3+1. Předpokladem je ovšem prověření oprávněnosti úpravy a jejích podkladů. Samotná odstraněná příčka ani souhlas družstva ještě nestačí k tvrzení, že jde o řádně doložené 3+kk.
Větší společný prostor pro vaření, stolování a odpočinek může někomu vyhovovat více. Jiný kupující naopak ocení oddělenou kuchyň kvůli hluku, pachům nebo rozdílnému režimu domácnosti.
Není proto důvod považovat samotné „kk“ za vyšší kvalitu nebo automaticky vyšší hodnotu. Otevřenější dispozice může být výhodou, ale důležitá je její použitelnost pro konkrétního zájemce.
Pozor také na jiný typ úpravy: pokud se ze tří původních pokojů dva spojí do jediného obytného prostoru a do něj se přesune kuchyň, rozhoduje další osud původní kuchyně. Když z ní nevznikne další odpovídající obytná místnost, nelze původní počet pokojů mechanicky zachovat.
Přejmenování není náhrada za vyřešení rekonstrukce
Odstranění příčky, přemístění kuchyně nebo zásah do rozvodů nejsou jen otázkou vzhledu inzerátu.
Stavební zákon připouští některé úpravy bez povolení. Mimo jiné musí splňovat podmínky týkající se nosných konstrukcí, vzhledu a způsobu užívání stavby i požární bezpečnosti; zvláštní režim mají kulturní památky. Nestačí proto říct, že každá příčka uvnitř bytu je čistě věcí majitele.[1]
Vlastník jednotky má navíc povinnost stavební úpravu předem oznámit osobě odpovědné za správu domu. Zásahy do společných částí mohou vyžadovat další souhlasy. U družstevního bytu je nutné řešit také podmínky družstva jako vlastníka.[2]
Když není jasné, zda byly úpravy provedeny správně, pomůže projektant, případně statik a stavební úřad. Makléř nemůže chybějící odborné posouzení nahradit svým názorem na fotografii.
Kolaudace, souhlas družstva a aktuální půdorys nejsou totéž
Povolený účel užívání a podmínky příslušných rozhodnutí je nutné respektovat. Souhlas družstva je souhlasem vlastníka; nenahrazuje povolení stavebního úřadu ani kolaudační rozhodnutí, pokud je konkrétní zásah vyžaduje. Stejně tak pouhé překreslení půdorysu neudělá nepovolenou úpravu legální.[1]
Neplatí však ani opačná zkratka: že bez nového kolaudačního rozhodnutí musí byt navždy zůstat v inzerátu jako původní 3+1. Zákon rozlišuje úpravy vyžadující povolení od těch, které je při splnění všech podmínek nepotřebují. Odstranění nenosné příčky proto nemusí znamenat novou kolaudaci; samotná nenosnost ale k posouzení režimu úpravy nestačí.[1]
Dokumentace přesto nemá zůstat neřešená. Stavební zákon ukládá vlastníkovi povinnosti týkající se uchovávání dokumentace a v § 245 požaduje dokumentaci odpovídající skutečnému provedení podle vydaných povolení. Při změně dispozice je proto potřeba s odborníkem a vlastníkem domu vyřešit její odpovídající zachycení v dokumentaci. Aktualizace podkladů a nové kolaudační rozhodnutí nejsou totožné úkony.[1]
Pokud staré podklady uvádějí 3+1 a na prohlídce je otevřená dispozice, nesrovnalost před prodejem prověřme a podle výsledku napravme. Do té doby není vhodné bez vysvětlení nabízet „zkolaudované 3+kk“. Zájemce má znát původní i skutečné uspořádání a přesnou informaci o tom, co k úpravě chybí nebo se teprve ověřuje. To není náhrada za potřebné povolení ani doporučení ponechat právní stav nevyřešený.
Prohlášení vlastníka je důležité, ale není jediným podkladem
Při přípravě prodeje doporučuji porovnat skutečný stav s půdorysem, stavební dokumentací, dostupnými rozhodnutími a prohlášením vlastníka.
Rozpor je potřeba vysvětlit a podle okolností vyřešit. Ne vždy ale platí, že každá vnitřní změna znamená nové kolaudační rozhodnutí, změnu prohlášení a podpisy všech sousedů. Potřebný postup závisí na rozsahu zásahu a dotčených právech; také zákon pro změnu prohlášení rozlišuje různé situace.[1, 2]
Od července 2026 navíc platí nové vydání ČSN 73 4301 Obytné budovy. Internetová rada odkazující na starou normu proto nemusí popisovat současné požadavky. Konkrétní závěry je potřeba opřít o správnou verzi předpisů a skutečné podklady.[3]
Jak byt nabídnout srozumitelně
Jako makléř doporučuji nezačínat otázkou, které označení bude vypadat dražší. Začněme tím, co zájemce skutečně dostane.
Do nabídky patří přehledný půdorys s výměrami, umístěním kuchyně a zřejmým propojením místností. Pokud byla dispozice upravena, popišme co a na základě jakých podkladů. Pokud jde teprve o návrh budoucí rekonstrukce, jasně jej odlišme od současného stavu.
U prostorné obytné kuchyně má větší hodnotu její konkrétní popis než nevysvětlené přepnutí kategorie. Kupující by měl před prohlídkou rozumět tomu, kolik má byt oddělených pokojů a jak se používá místnost s kuchyní.
Nesprávné nebo zavádějící informace v profesionální nabídce mohou naplnit podmínky klamavé obchodní praktiky. Ne každá odlišná zkratka takovou situaci automaticky znamená; rozhoduje obsah a celkové vyznění nabídky.[4]
Správné označení může pomoci ukázat skutečnou přednost bytu. Další obytnou místnost ale musí mít byt, nikoli pouze jeho inzerát.
Zdroje a poznámky k ověření
doplněno rozlišení kolaudace, souhlasu vlastníka a dokumentace; ve zdroji 1 ověřeny také § 167 písm. d), § 230, § 239 a § 245.
Podklady k 2. 11. 2026. Příklady jsou modelové. Text neprohlašuje samotnou výměru 12 m² za dostatečnou podmínku změny označení ani automaticky neposuzuje starší stavby podle dnešních požadavků.
- Zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon, aktuální znění účinné 11. 6.–31. 12. 2026. Zejména § 13 písm. k) a l) (místnost a obytná místnost), § 171 a příloha č. 1 odst. 1 písm. e) (režim stavebních úprav). Zákon vymezuje obytnou místnost, nestanoví samostatný univerzální postup „přejmenování“ realitní kategorie 1+1 na 2+kk. Obhajitelnost označení je praktickým závěrem z doloženého stavu, funkce a příslušných požadavků. Doplněno rozlišení kolaudace, souhlasu vlastníka a dokumentace; ve zdroji ověřeny také § 167 písm. d), § 230, § 239 a § 245.
- Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zejména § 1169, § 1175 a § 1182. Rozlišovat oznamovací povinnost, potřebné souhlasy se zásahem do společných částí a případnou změnu prohlášení. Nejde o totožné úkony.
- Česká agentura pro standardizaci: ČSN 73 4301, vydání 2026. Katalog potvrzuje vydání 1. 6. 2026 a účinnost 1. 7. 2026; nahrazuje vydání 2004. Úplný text nového vydání nebyl pro tento článek zpřístupněn, proto se z něj neodvozují konkrétní rozměrové ani další technické požadavky. Hranice 8, 12 a 16 m² jsou převzaty přímo ze stavebního zákona.
- Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, zejména § 4, § 5 a § 5a. Posouzení klamavosti závisí na konkrétních informacích a jejich způsobilosti ovlivnit rozhodnutí spotřebitele. Nejde o tvrzení, že zákon o ochraně spotřebitele automaticky dopadá na každého soukromého prodávajícího.
Poznámka: Článek netvrdí statistický růst obliby dispozic „kk“, vyšší prodejní cenu ani četnost panelákových rekonstrukcí. Jde o vysvětlení možných řešení a jejich správné prezentace.






