Hlavní obsah
Aktuální dění

Austrálie pláče. Brutální útoky v Sydney - 1. část

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicholas Deloitte Media, Public domain, Pixabay.com

Opera v Sydney.

Několik lidí bylo pobodáno a zavražděno při dvou útocích v Austrálii. Kdo, jak a proč útočil?

Článek

PRVNÍ ÚTOK V BONDI BEACH

Čtyřicetiletý Joel Cauchi, který nebyl policii neznámý, ale nikdy nebyl stíhán ani zatčen ani obviněn za žádný trestný čin, vstoupil v sobotu 13. dubna 2024 v šortkách a v australském ragbyovém dresu do velkého nákupního centra Westfield Bondi Junction z křižovatky před ním.

Foto: Bidgee - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org

Velké obchodní centrum Westfield Bondi Junction na východním předměstí Sydney.

V něm pobodal nožem dvanáct osob (mezi zraněnými je i devítiměsíční holčička), většinou ženy. Po útoku zůstalo šest mrtvých, z toho pět žen.

Pobíhání vraha v obchodním centru:

Jeho řádění pak udělala přítrž inspektorka Amy Scottová z policejní stanice Waverley, která se s útočníkem po pronásledování a navádění vyděšených lidí v obchodním centru střetla v 5. patře.

Rozhodná policistka

Svědek Jason Dickson a policie popsali zneškodnění útočníka a zastavení masakru:

„Inspektorka oslovila útočníka. Ten se otočil a chystal se s nožem zaútočit. Ona jej vyzvala, aby nůž položil. Místo toho se útočník vrhl na inspektorku. Ta jednala profesionálně a stiskla spoušť. Vraha zneškodnila. Kdyby to neudělala, útočník by pokračoval ve vražedném řádění.“

Zdrcení rodiče vraha

Útočníkův starý otec Andrew Cauchi byl zprávami zdrcen. Při vyšetřovaní sdělil, že syn trpěl duševní poruchou - schizofrenií od 17 let. Byl fascinován noži a měl problémy se ženami. Toužil po přítelkyni, ale neměl pro vztah sociální schopnosti a byl z toho frustrovaný. Rok před masakrem otec synovi zabavil pět nožů US Army. Obával se, že by jej mohl pobodat. „Udělal jsem vše, co bylo v mých silách, abych pomohl svému synovi,“ uvedl pro Financial Review.

Už dříve ale údajně varoval policii, že jeho syn byl fascinován bojovými noži, a obával se, že by se syn mohl zaměřit na ženy, protože si nemohl získat přítelkyni…

Je možné, že nemocný syn si zapomněl vzít léky.

Oba rodiče útočníka ze Sydney se omluvili obětem a uvedli, že jejich syn byl velmi nemocný chlapec, a dodali, že jsou po útoku zničení a mají zlomené srdce. Nemají žádný problém s policistkou, která zastřelila jejich syna, protože jen dělala svoji práci, aby chránila ostatní.

Joelova matka Michele Cauchi řekla, že její syn byl vychován v lásce, ale přestával být při smyslech až ztratil kontakt s realitou. „Kdyby měl rozum, byl by naprosto zničený tím, co udělal,“ řekla.

Foto: Flok 85. Public domain, Pixabay.com

Sydney, poklidná čtvrť Bondi s pláží. Bondi je výraz vyjadřující „lámání vln“.

Žádná ideologie

Podle dosavadního šetření za hrůzným masakrem tak nestojí ideologie, ale nemocný útočník. Ač zabitý muž (30 let) Faraz Tahir byl muslim, nedávný uprchlík z Pákistánu. Jednalo se totiž o člena ostrahy.

Po obětech Ashlee Good (38), Dawn Singleton (25), architektce Jade Young (47), Pikria Darchia (55), byla jako poslední identifikována čínská studentka Yixuan Cheng (27), která měla před ukončením magisterského studia na University of Sydney v oboru ekonomie.

Foto: Adam.J.W.C., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org

Oblíbená obchodní a obytná čtvrť Bondi Beach v Novém Jižním Walesu, periferie Sydney.

Den smutku

Tisíce květin a věnců leží před nákupním centrem. Pro zemi, která má jedny z nejpřísnějších zákonů o držení zbraní a nožů, je masakr šokem. Masové zabíjení je v Austrálii velmi vzácné. Premiér Minns ale vyloučil povolení zbraní pro ochranky. „Nevěříme, že více střelných zbraní ve společnosti je dobré rozhodnutí,“ řekl.

Na počest obětí vlaje australská státní vlajka na půl žerdi po celé zemi. Včetně budovy parlamentu a mostu Harbour Bridge v Sydney. Plachty opery v Sydney jsou od pondělí nasvíceny černou stuhou.

----

Zdroje:

Druhá část:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz