Hlavní obsah
Aktuální dění

Česká reprezentace se při zahájení olympiády představí v županech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pierre de Coubertin, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org

Vlajka olympijských her, kterou vytvořil Pierre de Coubertin (1863-1937).

Nevhodná kolekce oblečení české olympijské reprezentace při zahájení olympijských her ukazuje i na posun hodnot ve společnosti.

Článek

Téma „oblečení našich olympijských sportovců“ je zdánlivě jen o módě. Ale není. Negativně, smutně či prostě jen nevesele na mne působí video natočené k předvedení obleků. Modelové a modelky se v něm tváří mladicky zpupně, rádoby tajemně. Ovšem připadali mi chvílemi i dost mimo. Napadlo mě, že takhle by se mohl tvářit někdo krátce před popravou či po dávce opiátu. Tak snad se to nepromítne i do výkonů našich sportovců.

Po okouknutí kolekce mi první na mysl přišel dojem, že naši sportovci se světu představí v rozstříhaných županech. Nikoliv ve sportovním oblečení. Olympijské hry jsou ale především svátkem sportovců a jejich soutěžení. A tomu by mělo odpovídat i oblečení. Jakékoliv. Ale přece jen sportovní. V nouzi snad možná i společenské by bylo lepší. Ovšem svět uvidí módní přehlídku návrháře Jana Černého. Jak sám řekl, kolekce bude brutálně speciální, na kterou je ale hrdý. Paráda. Tak alespoň víme, že o našich reprezentantech určitě není.

Župany jsou otřesné a strašné. Nohavice jak vytahané tepláky do zvonu a neprakticky plandavé. A boty jako křusky do bláta. Problém je, že tvorba J. Černého je postavena na odlišnosti a šokování. Jenže tohle se právě nehodí pro olympijské představení našich nejlepších sportovců. Autor zapomněl potlačit své ego. Na této zakázce neměl reprezentovat sebe, nýbrž ČR a vyzdvihnout výběr našich nejlepších sportovců. Měl zvýraznit vážnost, důstojnost, reprezentativnost, veselost, sport, zdraví, eleganci, sportovní postavy našich mužů a žen atd. Ale udělal z nich nosiče ideologie a šašky. Nemělo v žádném případě jít o módní přehlídku s pohledem J. Černého na svět, oslavu genderu a smazání unikátních odlišností.

Oděvy působí ušmudlaně, pomačkaně, tak nějak bez tvaru. Místo, aby daly vyniknout sportovním postavám, dělají pravý opak. Jakoby cílem bylo smazat též veškeré rozdíly pohlaví v jednolitou šeď. Jak jinak taková kolekce může na většinu lidí zapůsobit, než odpudivě? Viz anketa, uvidíme.

Problém ale bude i v tom, kdo tuhle hrůzu objednal, schválil a zaplatil. Doufám jen, že se časem neukáže, že ruka ruku myla. Umění ani není jenom se odlišit. To zvládne hodně lidí. Ale mít také soudnost. Autor ji v tomto případě zjevně neměl. Umění je vytvořit pro olympijský účel reprezentativní dílo hezké napohled, klidně souměrné a s národními barvami. Ovšem ne jako náhodné stříkance štětcem po plátně.

Podle mne autor (záměrně) nepochopil, že olympijské hry jsou fyzickou soutěží, ne festivalem kulturních menšin. Nechápu totiž, proč kolekci musí představovat i Afroameričan. Z mé strany nejde ani náhodou o rasismus, jak by potvrdil můj černošský kamarád, ale copak u nás je tato skupina obyvatel nějak významně zastoupena v reprezentaci? Takhle jde o nekorektnost vůči všem. Většině i všelijakým menšinám.

Župany, kalhoty obra Koloděje a nevkusné křusky ale prošly nejspíše proto, že zase ukously něco z normálního světa, který neukotvení a progresivní lidé touží zničit.

Moc si přeji, aby na tuhle ostudu svět po zhlédnutí rychle zapomněl a neměla žádný negativní dopad na naše olympioniky.

Anketa

Líbí se vám nová kolekce pro olympioniky, ve které se představí při zahájení her?
Ano.
4 %
Spíše ano.
4 %
Napůl ano, napůl ne.
0 %
Spíše ne.
4 %
Ne.
88 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz