Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak Karel Heřmánek herecky exceloval

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jozef Janoško/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Taťjana Medvecká a Karel Heřmánek v seriálu Mozaika.

Sebevražda není to, na co bychom měli vzpomínat v souvislosti s jedním z našich nejlepších herců. K tragické události proto jen krátce…

Článek

„Dlouze se díval do mobilu a pak obrátil zbraň proti sobě,“ popsal poslední chvíle slavného herce jeden ze svědků události z 24. srpna 2024 na střelnici Placy u Višňové na Příbramsku.

Hercovo chování přitom nenasvědčovalo, že by jakkoliv uvažoval o sebevraždě. Choval se normálně, bavil se i usmíval. Instruktor zážitkové střelby, který byl vedle K. Heřmánka, se snažil v poslední chvíli sebevraždě zabránit. Ale už se mu to nepodařilo. Otřesený instruktor se zhroutil a druhý den ani nepřišel do práce. Informovala média jednatelka střelnice Bohdana Lukešová.

Smutnou informaci přineslo Divadlo Bez zábradlí, které Karel Heřmánek založil se svojí manželkou po rozpadu známého Divadla na zábradlí v roce 1990. Zde působil jako principál i herec.

Z jakého důvodu se herec k činu rozhodl není zatím jasné, ale ví se, že měl velké zdravotní problémy s trojklaným nervem. Chronické onemocnění (neuralgie trigeminu) se vyznačuje ochrnutím tváře či obličeje a trvale urputnou či náhlou bolestí.

Pojďme se ale raději podívat na veselejší část jeho života. Na to, co z něho udělalo velmi populárního a oblíbeného herce.

K povolání herců často patří i dabing. Jeden z doslova ikonických vytvořil K. Heřmánek propůjčením svého hlasu postavě Doylea ztvárněné Martinem Shawem v britském seriálu Profesionálové.

  • video v délce 1:17 - dabing a znělka "v českém znění"

Velmi populární byl nejen u nás v 80. letech též seriál o Borivoji Šurdilovičovi, kterému nikdo neřekl jinak než Šurda. Český dabing v podání K. Heřmánka byl excelentní. Leč diváci často připisují dabing J. Krampolovi. Shodou okolností jsem nedávno k seriálu vytvořil kvíz, tak si jej můžete zkusit:

Kromě divadelního světa patřil K. Heřmánek mezi hojně obsazované herce i do filmových rolí. Zmíním například hlavní roli pašeráka ve filmu Krakonoš a lyžníci z roku 1980. Tento film si stále udržuje velmi slušné hodnocení na ČSFD (Česko-Slovenská filmová databáze) - 76 % (veškerá procenta použitá dále v článku jsou ke dni napsání tohoto článku).

Pak je tu samozřejmě film Fešák Hubert (vlastní jméno postavy je Hubert Hrabě) z roku 1984. K. Heřmánek velmi elegantně a s lehkostí zahrál hlavní postavu fešáka. Databáze ČSFD film hodnotí 77 %.

  • video v délce 1:17 - Fešák Hubert u výslechu

Ve stejném roce však na filmová plátna vstoupila i dodnes velice oblíbená pohádka S čerty nejsou žerty. Poprvé u nás bylo i peklo natočeno v novém pojetí podzemí, jeskyní a ohňů. A role pána pekel sedla K. Heřmánkovi náramně. A co říká ČSFD? Úctyhodných 89 % pro film starý už 40 let. I když je to pro články nestandardní, ukázky hereckého umění nejdou jen popsat. Musí se vidět. Sestřih je proto sice delší, ale obsahuje podstatnou část pekelného umění K. Heřmánka.

  • video v délce 5:56 - vybrané pasáže s Luciferem

Následovala celá řada více či méně zdařilých rolí a filmů. Mezi ty povedené lze zařadit například:

  • eroticky laděné Dobré světlo z roku 1985 (hlavní role architekta Průchy) - ČSFD 65 %.
  • komediálně laděné drama Kam, pánové, kam jdete? z roku 1987 (hlavní role architekta Kolvara) - ČSFD 69 %.
  • drama Zámek v Čechách z roku 1993, kde výtečně hraje zpustlého alkoholika Aloise, kdysi ale bývalého majordoma a sluhu Aloise hraběnky z Lansdorfu (Jiřina Jirásková) - ČSFD 82 %.
  • válečné drama Stalingrad z roku 1993, o kterém se mnoho nemluví a nepíše, přestože zde K. Heřmánek zahrál působivě roli kapitána Herrmana Muska - ČSFD 78 %.
  • komediální seriál Mozaika z letošního roku, kde vystupuje jako otec rodiny Jindřich Jirsa - ČSFD 71 %.

Ovšem to nejlepší (podle mého soudu) jsem si nechal až na konec. Vrcholem filmového herectví (divadelní nemohu posoudit, viděl jsem jej jenom asi 3×) K. Heřmánka je film Smrt krásných srnců z roku 1986 a v něm role tatínka Poppera. Je natočen podle autobiografických povídek Oty Pavla a hraje v něm spousta skvělých herců. V následujícím a nejdelším sestřihu je možné vidět několik poloh herectví, se kterými si K. Heřmánek poradil báječně. Od komediálních až po dramatické.

  • video v délce 8:34 obsahuje tyto filmové pasáže:
  • od 0:00 - prodejní prezentaci luxu jako obchodní zástupce firmy Elektrolux.
  • od 1:20 - úprk proutníka z vily důstojníka armády, ze které prchá s J. Krampolem.
  • od 2:15 - osobité hodnocení obrazů malíře-portrétisty Nechleby.
  • od 2:57 - rozhovory s převozníkem Proškem (R. Hrušínský).
  • od 6:10 - "rozhovor" se psem Holanem prolnutý zoufalstvím a židovskou beznadějí v protektorátu.

Karel Heřmánek - *17. října 1947, Praha - Žižkov (stejně jako Fešák Hubert). Absolvoval JAMU, byť ho lákala architektura (po stavební průmyslovce) a režie (na FAMU nebyl přijat). Mezi spolužáky najdeme J. Švandovou, J. Bartošku, P. Zedníčka atd. Hereckou kariéru začal v brněnském Divadle Na provázku.

S manželkou Hanou Vávrovou (tel. hlasatelka a moderátorka) se potkal při dabingu už v 80. letech minulého století. Měl celkem pět dětí. Tři se současnou a dvě s první manželkou Stanislavou.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz