Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Kryl by se právě dožil 80 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Karas a Národní museum Praha, oboje volné dílo, https://commons.wikimedia.org

K. Kryl na koncertě v Sušici v roce 1990 a udělený Řád Tomáše Garrigua Masaryka na velkostuze s řádovou hvězdou I. třídy - in memoriam (2014)

O Karlu Krylovi by se dalo psát hodně. Jen textů na internetu je bezpočet. Vybral jsem proto videa, jako vzpomínku na básníka a písničkáře svobody. Ne všechny jsou až tolik známá.

Článek

* 12. dubna 1944 v Kroměříži - † 3. března 1994 v Mnichově

Nevidomá dívka

Karel Kryl píseň láskyplně věnoval Haně Ulrychové, která její natočení dokončila s The Bluesmen 19. září 1968 ve studiu Smečky pro vydavatelství Panton. Šlo o první vydanou skladbu K. Kryla. V jeho podání vyšla až o tok později na „Bratříčkovi“. Je až k nevíře, jak i po padesáti letech tato píseň chytne u srdce. Zde si jí můžete poslechnou v netradičním zpracování - „Nevidomá dívka“.

(Poznámka: Kvůli autorským právům ji lze přehrát jen přímo na YouTube.)

Bratříčku, zavírej vrátka

je název nejznámějšího „elpíčka“, které bylo za minulého režimu natolik žádané, že na pravidelné nedělní a poklidné černé burze vinylových desek v Praze v Letenských sadech se dalo občas sehnat za neuvěřitelných 1.000,- Kčs. To je dnes jako cca 20.000,- Kč.

K burze mám jednu vzpomínku. Podařilo se na ní vyfotit příslušníka VB na obhlídce a (možná kontrolním) nákupu. Nejednalo se ale o první nákup některého z příslušníků - pochůzkářů. Po několika dnech však někdo (odboj, VB, StB?) v sadech podpálil dřevěné symboly totalitní moci. Režim tím získal pádný důvod k vytlačení burzy z Letenských sadů, které začala bezpečnost nekompromisně hlídat. Samotné spáleniště pak poctivě a komicky hlídal člen pomocné stráže VB.

Foto: Petr Duchek, osobní archiv

Unikátní fotografie příslušníka Veřejné bezpečnosti na burze a hlídané spáleniště symbolů moci.

Dnes si mladá generace ani nedovede představit, že za banální zakoupení LP desky s Karlem Krylem na burze hrozilo zatčení, vyslýchání a další problémy. Včetně zabavení gramofonové desky.
Petr Duchek

Karel Kryl v Norsku a Dánsku

Po poměrně už známém černobílém filmu s K. Krylem v Norsku v roce 1969

  • (délka videa 22:26)

Byl nalezen další, tentokrát barevný film pořízený v Dánsku v roce 1973. Velmi netradiční na něm je, jak v čase 14:33-16:11 Karel Kryl dost neobvykle tančí.

  • (délka videa 28:53)

Nevím jak vás, ale mne to „tancování“ s kytarou pobavilo.

Jiný Karel Kryl

Veřejnost jej vnímá dost jednostranně, ale K. Kryl žil několik životů. Inspiroval ho například jeho dlouholetý průvodce, opat Jan Anastáz Opasek. Poslouchal heavy metal, ale třeba i Dianu Ross a jiné, méně známé americké zpěvačky tmavé pleti. Pak Carminu Buranu od Carla Orffa nebo dechovky na mnichovských pivních zahrádkách či jazz ve švábských hospůdkách.
Uměl se i smát, být veselý, radostný a vtipný. V jeho archivu je mnoho nahrávek s vtipnými, sarkastickými a rozjařenými písněmi a texty. Včetně lidovek. To je jiný obraz o K. Krylovi, než se obvykle píše.
Těžce i nesl rozchod s první manželkou Evou Sedlářovou.

A pak přišel napůl řízený, napůl spontánní převrat

Po něm i návrat Karla Kryla. Hlavním důvodem návratu ale nebyla politika, nýbrž pohřeb jeho matky. Z té doby si také mnozí pamatují na 4. prosinec, kdy z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí zpíval s K. Gottem československou hymnu. Byla to poněkud násilná a kontroverzní snaha spojit dva světy (emigrant a písničkář ze západu a východní zlatý slavík) a prsty v tom měl V. Havel.

  • (délka videa 2:24)

Brzy po počáteční euforii ale básník a písničkář, který v té době hojně koncertoval, jako jeden z prvních rozpoznal, že republika nabrala „kolaborující“ kurz.

Nejsme jako oni! Nejsme jako oni!
Autor je neznámý, ale...

Dodnes si myslím, že tohle často na ulicích provolávané heslo, jehož dopad vadil i K. Krylovi, vymysleli a podstrčili davu demonstrantů StBáci. Aby v lidech potlačili snahy po spravedlivém potrestání nejhorších slouhů režimu, kteří se za své činy odsouzení oprávněně obávali. A těm připravenějším, aby se nezavřela cesta k nebývalému majetku.

Proto bylo možné, aby z Václava Havla udělali prezidenta bez výjimky komunističtí poslanci (de facto jeho trýznitelé). Lustrační zákon nesměl dosáhnout na členy vojenské rozvědky (například dnešního prezidenta Petra Pavla - krycí jméno Pávek). V utajení byly převedeny stovky komunistických zpravodajců takzvané III. správy StB pod ministerstvo obrany (3. ledna 1990). Ke kosmetickému odsouzení viníků komunistického establishmentu dochází až po mnoha a mnoha letech. A tvůrcům a slouhům totality a normalizace se nejen nic nestalo, ale ještě se napakovali (A. Babiš - krycí jméno Bureš, Aleš Hušák - krycí jméno Krakonoš nebo Chapman atd.). Bylo proto jen otázkou času, kdy velmi vnímavá duše básníka a písničkáře přetaví znechucení z polistopadového vývoje do protestního songu. A tak přišla v roce 1993 brilantní…

Demokracie

V ní si Karel Kryl rýpl do V. Havla pro jeho ochotu spolupracovat s komunisty a estébáky (členové vlády a poradci): „…král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem.

  • (délka videa 4:00)

Krylova zvýšená citlivost vnímání mu umožnila vidět víc, než měli především vidět jiní. A netrvalo dlouho a čas ukázal, že viděl víc, než jeho srdce dokázalo unést. Nejen Pražským hradem byl za své vnímání a projevy brán jako nenapravitelný rebel a dostával se na nepohodlnou, vedlejší kolej. Ze svého života v emigraci věděl, že demokracie je křehká a může se snadno zvrtnout ve válečné pole. Proto mu vadil nedostatek tolerance k jiným názorům, malý prostor pro debatu a neschopnost domluvy. Za nejlepší demokracii považoval, když koalice po volbách má 50,0001 % a opozice 49,9999 %, neboť lépe je pak koalice opozicí hlídaná.

Bohužel praktikovaný a zvykový radikální „ode zdi ke zdismus“, kdy pravdu má mít vždy jen jeden, přetrvává ve společnosti dodnes. Přesto ale pořád „neryjeme držkou v zemi“, jak s oblibou někteří lidé Krylova slova zneužívají. Špatné se však těžkopádně mění v lepší jakoby samo od sebe a lidé si tak nějak nakonec pomáhají sami. Bez valné podpory těch, kteří by měli vytvářet podmínky pro změny k lepšímu.

A ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.
Karel Kryl

V písničce se K. Kryl lehce dotkne i úpadku víry a církevních představitelů, když zpívá „Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky.“ Inu, jak by se to dalo říci jinak:

  • Káže vodu, pije víno.
  • Nelze sloužit dvěma pánům. Buď Bohu, nebo mamonu.
  • Snáze projde velbloud uchem jehly, nežli boháč do království nebeského.

Hořkost

Po návratu z emigrace dostal K. Kryl od televizního reportéra otázku: „Nemohl jste tu 20 let žít a zpívat. Cítíte hořkost nebo nenávist vůči těm, kteří to zavinili?“ Karel Kryl odpověděl:

Hořkost ano. Nenávist mi zakazuje moje víra.
Karel Kryl

Želbohu z asi posledních, veřejně pronesených slov v zemi, ze které ho zase začínalo mrazit, byla cítit opět hořkost a zklamání. Čas pro jeho ryzí duši a cit pro spravedlnost se chýlil ke konci.

  • (délka videa 2:14)

Přestali jsme Karlovi naslouchat, někdy i rozumět. Nikdy se nesmířil s rozdělením masarykovského Československa. Někteří začali podnikat, jiní krást. Padouch nebo hrdina, byli zase jedna rodina. A Karlovo srdce v osamění to nevydrželo…

Naši nevděčníci

Na pohřeb nepřišel skoro nikdo z politiků. Ivan M. Jirous se k tomu vyjádřil slovy: „Nas*alo mě, že mu nebyl Havel (pozn.: nepřišel ani V. Klaus) ani na pohřbu, když na Hradě přijímá takový kreatury jako Jacksona!“ Asi to měl pan prezident do břevnovského kláštera daleko a z hradu přišel jenom Ivan Medek (viz zpravodajské video). Ale se smutečním projevem u části veřejnosti narazil…

  • (délka videa 0:37)

Pohřeb byl poněkud zmatečný, chvílemi až organizačně nedůstojný. Občanů přišlo kolem 5 tis. Ze známých politiků a veřejně činných osob přišli V. a M. Bendovi, D. Kroupa, Z. Jičínský, P. Tigrid, I. Medek, M. Zeman, V. Štěpová, K. Schwarzenberg, J. Dienstbier, I. „Magor“ Jirous, J. Černý, J. Bok a P. Cibulka. Z umělců H. Hegerová, J. Kačer, manželé Kantůrkovi… Cestu si ale našli velvyslanci Polska, USA, Slovenska… Zda někdo další, není známo.

Ulice

Po Karlu Krylovi jsou pojmenovány ulice v našich osmi obcích (Brno, Držovice - Prostějov, Nový Jičín, Praha, Příbram, Varnsdorf, Zeleneč, Znojmo)

Legenda

Karel Kryl se stal již za života legendou, která dnes dříme ve zdánlivém zapomnění. Její čas ale teprve přijde…

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz