Hlavní obsah
Cestování

Letecká katastrofa se nekonala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: monkeytime | brachiator, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org

Budova „Theme Building“ s restaurací ve tvaru UFO z počátku vesmírného věku (otevřena 25. června 1961) na mezinárodním letišti v Los Angeles. V pozadí je řídící věž.

Masmédii proběhla zpráva o nevydařeném prvním přistání Boeingu 747-8i německé společnosti Lufthansa na letišti v Los Angeles. Zajímavé ale na této zprávě není jenom přistání na druhý pokus.

Článek

Místo přistání - LAX (kódové označení letiště)

  • Jde o jedno z největších na světě a pohybuje se pravidelně mezi první desítkou mezinárodních letišť v počtu odbavených cestujících. Zatím nejvíce v roce 2019 s počtem 88 mil. (z toho 71 % bylo Američanů).
  • Z jedné strany je ohraničeno oceánem a ze tří stran poměrně blízkou a hustou zástavbou hotelů, silnic a domů.
  • V roce 2012 přivítalo Boeing s raketoplánem Endeavour „na hřbetě“. Ten NASA převezla z Kennedyho vesmírného střediska do Kalifornského vesmírného centra jako muzejní exponát. Rozlučkový let probíhal většinou ve výšce 500 metrů nad městy.
Foto: jakerome, Manhattan Beach, California - Space Shuttle Endeavour, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/

Boeing s raketoplánem asi 10 minut před přistáním.

  • "Vesmírná budova" létajícího talíře s restaurací (viz úvodní foto) byla v roce 1993 Městskou radou města LA prohlášena za kulturní památku č. 570.

Opakované přistání

Zachytil jej bývalý fotograf televizního zpravodajství Kevin Ray, který se nyní živí pozorováním a streamováním startujících a přistávacích letadel v LAX.

Zde je celý záznam z přistání.

  • (celková délka videozáznamu 3:51)
  • okamžik nepovedeného přistání začíná v 0:55
  • okamžik pohodového přistání začíná v 3:10

Skok letadla byl veliký a rozhodnutí pilota opakovat přistání správné. Přesně tak, jak je trénovaný, aby se ihned rozhodl. Jinak hrozilo poskakovaní či nepředvídatelný dopad na přední kola. Zda za prvním velmi tvrdým polo dosednutím byla chyba pilota či nějaký zadní vítr bude teprve upřesněno po šetření. Podle klidného hlasu dispečerky to vypadá na druhou možnost a standardní GO (go around) manévr. Tedy opakované přistání. Ale nemusí. Počasí bylo dobré a jiným letadlům se nic podobného nepřihodilo. Každopádně pro reportéra šlo o parádní událost pro jeho natáčení a streamování.

To se nedá už říci o cestujících. Jedna z nich v diskusi pod videem uvedla, že po 11 hodinách letu a 20 minutách opakovaného přistání je už ráda v bezpečí doma.

Foto: screenshot z diskuse na YouTube

Pasažérka z letadla krátce popsala, co se v letadle odehrálo.

Později ještě doplnila, že spousta lidí křičela, ale když se letadlo vzneslo, začali se smát. Hlavně asi proto, aby uklidnili děti.

Jiný cestující (vystupující jako Alex M@SloopJohnB91) uvedl, že posádka neřekla nic, piloti jen velmi málo. Zaznělo několik šokovaných výkřiků od cestujících a zmatené dotazy, co se děje, když zase vzlétli. Piloti pak oznámili, že se omlouvají za zpoždění, protože podmínky pro přistání nebyly ideální a musejí provést další pokus o přistání.

Posádka se na cestující při odchodu z letadla usmívala a přála jim hezký den. AlexM si nemyslel, že jde o událost pro zprávy, dokud přistání neviděl na Redditu. Z venčí vypadala hůře než uvnitř letadla.

Osobní zkušenost

Zažil jsem už v letadle úder blesku, turbulence, propady a jednou i podobné přistání s menším Boeingem 737-400. Seděl jsem úplně na konci, vedle mne dvě letušky. Rána byla tak veliká, že místy popadala zavazadla z uzavřených schránek, ženy a děti začaly křičet. A ze zadního místa vypadalo děsivě, jak letadlo najednou zvedalo předek, přestože jsme všichni vzadu měli pocit, že zadní kola už jedou po přistávací dráze. Kouknul jsem na letušky a měly zkamenělý výraz. Po chvíli předek klesl, letadlo plně dosedlo. A lidi začaly tleskat, letušky se zase usmívaly. U východu jsem jim řekl, že jsem něco podobného ještě nezažil a docela mne to vyděsilo. Ony odpověděly, že i je. Také se jim to ještě nestalo. A potichu dodaly, že dnes poprvé s nimi letěl nový pilot a kapitán ho zřejmě nechal přistát. Video z přistání jsem ale neviděl, tak nevím, jak to vypadalo z venčí.

Kevin Ray

Přistání v LAX natočil a vysílal. Kamery umísťuje kolem letiště, dokonce i na střechu blízkého hotelu Hilton. Za tři roky už má komunitu 778 tis. sledujících. Lásku k letectví a natáčení proměnil v práci na plný úvazek. Tráví přímým vysíláním 30 hodin týdně a těší ho, že dostává i takové maily, kde mu děkují za zbavení strachu z létání. Dalším jeho plánem je vysílání a pořizování záznamů i z jiných letišť.

A tady si můžete toho sympatického chlápka prohlédnout v krátké reportáži:

  • (délka videozáznamu 2:21)

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz