Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nebezpečí nehrozí jen od medvědů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klaus E. Gebhart, Public domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=684575

Krásně zbarvený brouk majka fialová.

V záplavě článků o problémech s útoky medvědů na Slovensku bychom neměli opomenou, že nebezpečí představují pro člověka i jiná zvířata. Velice často jsou jím ohroženy hlavně děti.

Článek

Podle statistik nás medvědi (především na Slovensku) tolik neohrožují. To je ale pravda jen napůl. Podle celosvětové studie Brown bear attacks on humans: a worldwide perspective je třeba mít na paměti, že každý fyzický střet s medvědem končí různě silným poraněním a téměř v 15 % i smrtí. Unikátní slovenský medvěd je však méně agresivní a takového procenta nedosahuje. Důvod, proč se však statisticky může zdát střet s medvědem mírnější, je dán jejich počtem. Pokud by bylo medvědů stejně jako psů nebo zmijí či nebezpečného hmyzu, rychle by každý změnil názor.

Hadi

V „Československu“ se můžete setkat s několika hady, ale jen jeden je nebezpečně jedovatý. Samozřejmě jde o zmiji. Přesněji zmiji obecnou (na Slovensku uslyšíte název „vretenica obyčajná, severná či kľukatá“). Aktuálně je ale dobré varovat, že jarní uštknutí může být nebezpečnější, pokud had ještě jed nepoužil. Zejména pro alergiky. Přesto dochází k úmrtí velmi vzácně. Důležité je po hadím uštknutí co nejdříve kontaktovat lékaře, postupovat podle jeho pokynů a vyčkat nebo dopravit uštknutého k lékaři.

Slabě jedovatá (člověku ale nebezpečná není) je ještě užovka podplamatá (slovensky užovka fŕkaná), na kterou asi ani nenarazíte. Žije v nížinách kolem větších vodních toků a jde o chráněný a kriticky ohrožený druh.

Majka fialová

Obecně známé jsou rizika kousnutí či bodnutí klíšťat (způsobující encefalitidu či ještě horší lymskou boreliózu), včel, sršňů, vos, která mohou končit trvalými následky či smrtí.

Méně známý je však nejjedovatější brouk u nás i na Slovensku - majka fialová. Dobře si ho prohlédněte a nedovolte dětem na něj sahat a sbírat ho.

Na pohled hezký brouk, který se u nás nejvíce vykytuje od úpatí hor výše, je na Slovensku přemnožený. Při kontaktu hrozí, že na vás stříkne (vyloučí) prudce jedovatý kantharidin. Dávka sice nedosáhne potřebné množství (30 mg) k usmrcení dospělého člověka (při požití), ale dětem lze jen doporučit, aby na brouka nesahaly, nebraly si ho do dlaní (kvůli možným puchýřům, držení jídla a následnému olíznutí či promnutí očí).

V historii najdeme záznamy o oblíbenosti majky fialové a půchýřníku lékařského u travičů. Jistě k tomu měli „dobrý“ důvod.

Krom nebezpečí smrti se zasažená kůže i obtížně hojí.

Puchýřník lékařský

Další brouk (samci), který používá k obraně kantharidin, je znám také jako kantarid lékařský nebo španělská muška. To proto, že požitý jed v malé dávce působí na člověka jako silné afrodisiakum. Bohužel ne vždy v historii bylo správně odhadnuté množství jedu v nápojích lásky a touha nakonec končila smrtí.

Foto: Stefanie Hamm, Public domain, https://commons.wikimedia.org

Puchýřník lékařský

Samotný jed ale při kontaktu s pokožkou vyvolá velké puchýře, s okem až oslepnutí, otráví i dobytek na pastvě, pokud je brouk na rostlinách ve větším množství. Většinou totiž pobývá raději na stromech.

Reportáž

Ač je reportáž zajímavá, se statistikou je to trochu jinak. Bylo by zajímavé porovnat, zda cca 15 % střetnutí brouků, zmijí, vos atd. s člověkem končí smrtí, jako je tomu u medvědů hnědých. U psů ale vždy záleží na jeho socializaci a majiteli.

Anketa

Využili jste někdy volně prodávaný a bezpečný roztok ze španělských mušek?
Ano.
1,9 %
Ne.
74,7 %
Nevím o co jde.
23,4 %
Celkem hlasovalo 890 čtenářů.

Zdroje: TV Markíza, YouTube, vlastní

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz