Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejen o podvodech s korespondenčním hlasováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Za vládní snahou prosadit korespondenční volby není jen péče o naše občany v zahraničí, ale též uspěchaný, prachobyčejný kalkul.

Článek

Mezinárodní pakt a Ústava ČR

ČR v roce 1993 podepsala Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který byl schválen Valným shromážděním OSN už v roce 1966 a je zapracován i do našich zákonů, resp. Ústavy.

V Části III., v článku 25, v odstavci b) jsme se zavázali ke konání voleb s tajným hlasováním, zaručujícím svobodný projev vůle voličů. Toto ale v případě korespondenčního hlasovaní nelze zajistit či zaručit.

Volba prezidenta USA v roce 2020

Při volbě US prezidenta v roce 2020 demokraté a liberální progresivisté (demokraté) stejný pakt obešli s odkazem na epidemii COVID-19 a soudy 12 států s ohledem na rozsah onemocnění korespondenční volby povolily v rozporu s mezinárodním paktem.

Zde je zmiňovaný pakt.

Šokující výsledky průzkumu s podváděním při volbách

Na konci roku 2023 byl zveřejněn průzkum Rasmussen Reports a The Heartland Institute, který přinesl šokující informace. Více jak 20 % voličů přiznalo (reálně to bude ještě více), že v korespondenční volbě Biden vs Trump, podvádělo. Šlo o celou škálu podvodů. Například vyplnění za někoho jiného, hlasování v jiném státě, než bylo bydliště voliče, podepsání za někoho jiného či přímo celé padělání textu na hlasovacím lístku, úplata za hlasování (obyčejné kupčení s hlasy), atd. Volebních podvodů se dopustili především mladší voliči do 40 let a zajímavé je, že 46 % dotázaných uvedlo, že hlasovalo pro Bidena a 45 % pro Trumpa.

Zde je onen průzkum.

Proč tedy najednou ten spěch?

Korespondenční volby by se měly uskutečnit už v roce 2025. Koalice se totiž těší nebývale nízké důvěře veřejnosti (pouhých cca 25 %) a není tajemstvím, že strana TOP 09 je personálně vyprahlá. Vládne jí paní Markéta Adamová Pekarová (dále jen MAP), ale dál nikdo další není. Při vší úctě k panu V. Válkovi, odborně je na tom rozhodně lépe než jako politik i 1. místopředseda TOP 09.

Strana založená pány Kalouskem a Schwarzenbergem se od počátku hlásila k tradicím (písmenem T proto i začíná název strany), ale pod místy až arogantním vedením MAP se strana změnila na stranu holdující spíše liberálnímu progresivismu. A tohle otočení kormidlem nové členy nepřitahuje.

Špatný lídr

Paní MAP není dobrým lídrem strany. Místo, aby vytvářela podmínky pro budování členské základny, vsadila na parazitní přisátí k ODS. Je to pohodlné, ale nejen v byznysu platí, že: „Co neroste, umírá.“ A to je i případ strany TOP 09. Od posledních voleb do PS dlouhodobě balancuje kolem 5 % ve volebních preferencích a v průzkumu stranických preferencí by jistotně volilo stranu TOP 09 dokonce jen něco kolem 2 % voličů. Nedostatek hlasů pí MAP v rozhovorech s novinářkou paní M. Bastlovou ze „Seznamu“ opakovaně v podstatě potvrdila, že hodlá zalepit korespondenční volbou. V zahraničí se totiž nachází cca 600.000 našich občanů a paní MAP nejspíše počítá s tím, že u těch dlouhodobě žijících v zahraničí, převládne nostalgie (i menší informovanost) po staré, dobré TOPce z dob pánů zakladatelů. Zda kalkuluje i s podvody uvedenými v průzkumu, lze jen spekulovat. Faktem ale je, že ona starostlivost MAP o naše občany v cizině je skoro až dojemně komická. Dříve totiž měla názor, že stát se o lidi nemá starat.

Kolikrát si i říkám, proč by někdo, kdo žije v zahraničí, měl rozhodovat o zemi, se kterou nemá téměř každý den fyzický kontakt…

V korespondenční volbě je mnoho rizik a legislativních překážek, jejím zavedením v zahraničí, vznikne i nerovnost ve způsobu hlasování (doma za plentou, venku především korespondenčně, za plentou sporadicky). Jen samostatné hlasování za plentou však zajistí, že volba bude originální, tajná a svobodná.

Na závěr ještě jedna poznámka. Francie korespondenční volbu už před mnoha lety právě kvůli podezření na podvody zrušila. Nově sice zavedla elektronické hlasování, ale na to nejsme zdaleka připraveni. Ten spěch je tedy jasný. Volby bez korespondenčního hlasovaní (výrazně stoupne počet hlasujících) by v roce 2025 pro současnou koalici většinu v poslanecké sněmovně nepřinesly. A v zahraničí pobývá mnoho mladých nebo dlouhodobě v cizině žijících voličů, kteří jsou více nekloněni dnešní koalici než opozici. Ovšem všude tohle platit nemusí. Například u našich občanů žijících v USA bych si tak hlasováním jistý nebyl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz