Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prezident Trump znovu míří do Bílého domu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore (2x), CC-BY-SA-2.0, oříznuto, https://commons.wikimedia.org

Donald Trump na konferenci konzervativců (CPAC) 24. února 2017 v National Harbor v Marylandu a Kamala Harris na sjezdu demokratů 1. června 2019 v kongresovém centru George R. Moscone v San Franciscu v Kalifornii.

I když mnoha lidem může připadat návrat jako nemožný (zejména po mainstreamových článcích adorujících Kamalu Harris a vytahujících jen to špatné na Donalda Trumpa), ve Spojených státech to vidí jinak.

Článek

Neustálá kritika ze strany demokratů se jim nemusí vyplatit, pokud nejsou zcela bezchybní a protivník „teflonový“. A to Donald Trump je. Nemalá část Američanů si myslí, že jeho skandály se na něj nepřilepují. Opakovaná kritika časem zevšedněla a stala se obtěžující. Mají pro Trumpa pochopení, chápou jeho hříchy a dokonce se s ním ztotožňují. Pro mnoho z nich je jedním z nich. Jak je to možné?

Hříchy, které voliče přitahují

Donald nekandiduje na papeže, ale na ambiciózního prezidenta s lokty. Silnou značku TRUMP pěstuje po celou dobu svého působení v byznysu. A tenhle marketing hodně lidí přitahuje.

Obelhal berňák? Který z Američanů to někdy nezkusil a „neoptimalizoval“ daně?

Byl nevěrný manželce? Kolik mužů i žen alespoň jednou svého partnera nepodvedlo?

Byly volby ukradené? Tuhle kartu Trump chytře rozehrál už v roce 2020 jako volební kartu 2024. Co tehdy zasel, bude nyní sklízet.

Byl útok na Kapitol jinak, než tvrdí demokraté? Útok se samozřejmě odehrál. Útočná videa obletěla svět. Na sociálních sítích ale byla i jiná videa, na nichž policisté otevírají dveře do Kapitolu, odemykají zábrany, gestem demonstranty vyzývají k pochodu na Kapitol, jinde republikáni s policisty naopak zabraňují davu v postupu na Kapitol, uvnitř lidé (i s dětmi) slušně a spořádaně procházejí, fotí se, modlí, jsou rozpoznatelní provokatéři atd. Tahle videa byla krátce sdílena například ve facebookových skupinách s miliony členů, leč tyto skupiny byly po pár dnech či dokonce hodinách odstraněny.

Tohle mohu odpřisáhnout, protože sám jsem v několika takových skupinách byl a přišlo mi neuvěřitelné, kam se země svobody posunula. Proto také jedno z prvních prohlášení Elona Muska po převzetí X (dříve Twitter) bylo: „Cenzura nebude!“ A teď si položte otázku, jak mazání skupin asi mohlo zapůsobit na velkou část lidí ve státech, než jako utvrzení, že volby byly ukradené. Bez ohledu na to, zda to byla nebo nebyla pravda. Ti lidé na to nezapomněli. Cenzura se v době internetu v konečném důsledku už nevyplácí. A pak, na každém šprochu pravdy trochu.

Opakovaně se v průzkumech Američané i vyjadřují tak, že za Trumpa se jim žilo lépe. Kamala Harris je vnímána jako pokračovatelka Joea Bidena, a co dělá? Slibuje, jak spoustu věcí změní, zařídí, ale proč tak neučinila jako viceprezidentka, nedokáže uspokojivě odpovědět. Voliči jí nevěří ani v otázce omezení migrace, přestože se přiklonila k vybudování zdi na hranici s Mexikem.

Pomíjí také kouzlo nové kandidátky, zatímco Donald Trump je starý známý klaun. Přesto začíná být lidem blíž.

V jediné televizní debatě s Kamalou Harris Donald Trump tvrdil, že kriminalita vzrostla. Redaktor i Harris tvrdili, že za Bidena klesala. Výrok Trumpa byl označen za nepravdivý. Jak ale plyne z kontroly zveřejněných dat, FBI v tichosti a skandálně upravila data za rok 2022. Místo poklesu o 2,1 % šlo ve skutečnosti o nárůst kriminality o 4,5 %. Trump měl pravdu. Demokraté už dlouho argumentují snižováním kriminality, ve skutečnosti ale poukazují na zhoršování bezpečnosti za Bidena.

Druhým skandálem v USA je, že podle Bureau of Labor Statistics byl nadhodnocen počet vytvořených pracovních míst o 818 tis.

Trump přežil atentát(y) a projevil neuvěřitelnou reakci vůdce (nikoliv senilního starce), když obklopen ochrankou a s krví v obličeji zvedl pěst se slovy: „Boj! Boj!“, což vedlo k ikonické fotografii, která obletěla svět. Jde o tuto fotografii:

Takové vůdcovství musíte v sobě mít. Nedá se naučit a mnoho lidí právě toto upoutalo a přesvědčilo, že povede zemi odhodlaně a pevně i s nasazením vlastního života k lepším zítřkům.

Foto: MediaGuy768, Public Domainvolné dílo, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:3D_Trump_Rally_Map.jpg

Mapa Trumpova shromáždění během pokusu o atentát v Butler, PA.

Pár extrémních vteřin na pokraji života a smrti, které výrazně pomohly k navrácení Trumpa do Bílého domu. Zdá se to být nelogické, ale tak to na rozhodující část voličů působí.

Volební kampaň

Dle očekávání začal Elon Musk využívat vlastní profil na své sociální síti X k vkládání příspěvků ve prospěch Donalda Trumpa. Nepochybně (stejně jako demokratický Facebook) ví, jaké algoritmy použít k cílenému zobrazování. A začíná se to projevovat. Už jsem na to upozorňoval dříve, že demokraté a jejich novináři toto podceňují.

Trump sice dál mluví s pusou proříznutou, ale přece jen trochu ubral plyn v přehánění. Neztratil podporu Elona Muska i dříve demokratické části elit ze Silicon Valley a na jeho shromážděních jej někdy doprovází jak Elon Musk, tak i Lee Greenwood, autor a interpret neoficiální hymny Spojených států, která je pravidelně k slyšení při inauguracích prezidentů USA.

God Bless The U.S.A. (Bůh žehnej Americe)

Dala by se přitom vyjmenovat spousta dalších negativních příkladů ze života, z projevů a chování Trumpa, ale čím více na ně budou média negativně poukazovat, tím více voličů bude Trumpem fascinováno. Spojené státy jsou prostě pořád zemí pistolníků.

Sociální, solidární a někdy až pomalu socialistická Evropa tohle obtížně chápe. K americkému stylu prosazování jistý druh zločinnosti a porušování zákonů patří (ale nejen v USA). Jeden příklad za všechny. Populární Johnny Cash měl pověst desperáta a několikrát byl i zadržen a internován přes noc. Dostal i podmínku. Ubralo mu to na popularitě nebo přidalo? Myslím, že to druhé.

Swing states

Většina států se zdá být tradičně jistá pro republikány a demokraty. Pozornost se proto soustředí na sedm volebně kolísavých států, které jsou klíčem k Bílému domu. Kolik z nich se začervená pro republikánského kandidáta (nebo zmodrá pro demokratku Harris)?

Ve volební soutěži oba kandidáti nyní usilují o získání až 93 volitelů z kolísavých států.

Swing states s počty volitelů: Arizona 11 | Georgia 16 | Michigan 15 | Nevada 6 | Pensylvánie 19 | Severní Karolina 16 | Wisconsin 10

Foto: Gigillo83, original of 70.29.208.129, dobarveno, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11099373

Swing states

Podle amerického zpravodajského serveru RealClearPolitics, který shromažďuje jednotlivé průzkumy veřejného mínění a volební preference, z nichž sestavuje aktuálně průměrné výsledky (přelom září a října), si kandidáti vedou v kolísavých státech takto:

Foto: Petr Duchek

Průměrné volební preference v kolísavých státech, sestaveno podle RCP serveru k 16. říjnu 2024.

K historicky kolísavým státům ještě patří Minnesota s 10 voliteli. Zde ale vede Harris už o 4,7 %. A část Nebrasky s 1 volitelem, kde dokonce vede o 10 %.

Celkový počet volitelů je 538, prezidentem se stane ten, kdo získá hlasy 270 volitelů. Rozdělíme-li ale volitele (státy) na více či méně volící republikánského nebo demokratického kandidáta a nezapočítáme kolísavé státy se 104 voliteli (93 + 10 +1), dojdeme k tomu, že Trump má aktuálně na své straně 219 volitelů a Harris 215. Přestože v celonárodním průzkumu vede Kamala Harris nad Donaldem Trumpem 49,2 % ku 47,5 %. To ale není podstatné. Americký systém voleb je postaven na získání volitelů v jednotlivých státech.

Trochu jiné výsledky průzkumů, než jste z mainstreamu zvyklí číst, co říkáte?

Anketa

Kdo vyhraje?
Donald Trump
90 %
Kamala Harris
10 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz