Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč Kamala nebude prezidentkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Quinn Dombrowski z Berkeley, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org

Kamala Harris v roce 2019 v Kalifornii během „Pride Parade“ (demonstrace za práva neheterosexuálních menšin a ochranu před homofobním násilím).

Je to mnohem jednodušší, než se zdá. Zde je alespoň 10 bodů, v nichž podle mého názoru K. Harris bude ztrácet, a volby proto nevyhraje.

Článek

1. Všechny negativní i pozitivní věci z prezidentování J. Bidena budou spojovány i s Kamalou Harris. Nebude proto vnímána jako něco nového, lákavého. Žádná změna. Biden však na Trumpa volebně už ztrácel a za Kamalou se navíc táhnou i stížnosti podřízených.

2. V kontroverzně progresivních tématech bude chtít zajít mnohem dál, než mohla s J. Bidenem. Ten ji přece jen trochu krotil. Podle mne ale další „progresivisty“ už v USA neosloví a nenajde. A nerozhodné voliče tímhle tématem spíše přihraje Trumpovi.

3. Neprošla demokratickými primárkami. To je pro demokratickou stranu poněkud faux pas. Určitá část demokratických voličů bude proto zpochybňovat její stranickou legitimitu (i když ji sjezd demokratů schválí), protože by v primárkách raději hlasovali pro jiného kandidáta. O tuto možnost volby ale byli připraveni. Tito demokraté z loajality ke straně nepůjdou volit Trumpa, oni totiž nepůjdou volit vůbec.

4. Nerozhodná a demokratická veřejnost může vnímat demokratické představitele jako nezodpovědné. Nechali totiž výběr kandidáta na prezidenta dojít hodně daleko, přestože už před čtyřmi roky věděli, že Joe Biden byl za hranou volitelnosti. Jeho zdravotní stav se totiž nyní o mnoho nezhoršil. Tohle nepřispívá k pozitivnímu pohledu na demokratickou kandidátku.

5. Demokraté i propásli čas pro rezignaci Bidena ze zdravotních důvodů s řádným nahrazením K. Harris. Kdyby byla alespoň půl roku prezidentkou, bylo by to pro volební klání marketingově výhodnější, byla by viditelnější. Jak v pozitivním světle, tak ale i v negativním… A toho se možná demokraté obávají.

6. Ač je to v podstatě okrajové, Kamala se někdy opravdu nevhodně a zvláštně směje. Trump ale zase není žádný junák a pohledný švihák. Lidé si ho však pamatují z častých TV pořadů jako mladého a méně proto vnímají jeho věk. Navíc mu to pořád pohotově myslí.

7. Tmavá pleť a kořeny Kamaly u početné (rasistické) části americké populace sehraje nepochybně negativní roli. Stejně jako to, že mnoho Američanů nebude chtít za prezidentku ženu.

8. Soudní případy Trumpa jsou už tak dlouho propírány, že lidem jsou celkem lhostejné. Nevnímají je. Až na demokraty. Ti jimi žijí. V této chvíli už ale soudci nebudou chtít vynášet rozsudky, aby nebyli „obviňováni“ z ovlivňování voleb. Kamala by se měla vyhnout reakcím na jeho soudní tahanice.

9. Sociální síť „X“, dříve Twitter, která patří E. Muskovi, bude tentokrát vyvážená. E. Musk při převzetí „X“ prohlásil, že cenzura na jeho síti nebude. A zatím se tím řídí. No, jak se asi zrovna vyspí. Možná bude trochu Trumpovi nadržovat. Bude to však odveta za cenzuru Trumpa před 4 roky. Cílem bude i Facebook M. Zuckerberga, který před čtyřmi roky stranil J. Bidenovi a mazal komentáře, profily i celé skupiny republikánů. Teď bude Facebook na stranění demokratům a cenzuru sám. Nebude to ale snadné. Identická zpráva by se mohla ve fotokopii objevit na „X“ s poznámkou, že demokratický Facebok zase cenzuruje.

10. Několik silných a bohatých kapitalistů ze Silicon Valley podporuje nově Trumpa, ne demokraty s Kamalou. A každý dolar se počítá.

Jistě se najdou ještě další důvody, některé z uvedených se nenaplní či neprojeví, ale s Kamalou na úřad prezidenta demokraté nedosáhnou.

Anketa

Kdo vyhraje prezidentské volby v USA?
Trump.
58,5 %
Harris.
41,5 %
Celkem hlasovalo 426 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz