Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč koalice nevyhraje volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, volné dílo

Ministr Rakušan, ve snaze napravit dvouleté vládní chybování, vyrazil mezi dezoláty a lůzu. Tak alespoň označuje deník Forum24 návštěvníky v karvinské restauraci při setkání s ministrem Rakušanem.

Článek

Forum24 bohužel občas publikuje poněkud ultraradikální články s prvky nadřazeného primitivismu a populismu. Možná nechtíc, ale přispívá tím k určité nenávisti a rozdělování lidí ve společnosti. Aktuálně například článkem Rakušanův výjezd jasně ukázal, že s lůzou mluvit nejde.

Lůza

V dávné historii byla za lůzu (pravděpodobně jde o počeštěný staroněmecký výraz lôs, kterému v češtině nejlépe odpovídá slovo chátra) považována smradlavá, nekulturní, primitivní, agresivní, kriminální, nejpřízemnější chudina se zvířecími potřebami ve společnosti. Krátce řečeno, nejhorší lidský odpad. Ale to je problém.

Nekonečné posmívání a urážení

I když mohu mít na návštěvníky restaurace hodně negativní názor a z videozáznamu je patrné, že ač rozhodně nešlo o přátelský odpolední čaj intelektuálů po páté, označit skupinu obyvatel v provládním deníku za lůzu, bylo krajně nešťastné, chybné a nepřijatelné. Sáhnete-li totiž někomu na lidskou důstojnost (která je i základním právem EU a našeho právního řádu), nejen, že ho v nějakém hnusu a negativitě utvrdíte i dorazíte, ale také ještě více proti vládnoucí elitě postavíte a ta pak volby nevyhraje. Krom toho jej ponížíte i urazíte a pohybujete se na hraně zákonů s prvky rasismu, xenofobie či všelijakého nenávistného ataku proti skupině obyvatel (kdo má pořád číst, že je někdo dezolát, koblihář, nutellář, 5ti demolice, atd.). Těch obyvatel, kteří jsou ovšem s (novináři i) elitou na stejné lodi a do značné míry jejich život vypovídá i o úrovni těch, kteří loď kormidlují.

Překřikování s „chátrou“

Opravdu si ministr Rakušan myslí, že hospodským překřikováním vyhraje volby? Nebo ho k tomu někdo navedl? Vtip je totiž v tom, že u skalních odpůrců nebude mít Rakušanovo dohadování žádný efekt ve smyslu vylepšení obrazu svého. Ba právě naopak. Jakoby v PR týmu vlády či ministra Rakušana byl někdo tajně koupený A. Babišem…

Marketingové pochybení

Tento způsob komunikace nové volební hlasy pro STAN či vládu nepřinese. Jde o marketingovou chybu. Hlasy voličů, o které se dá ještě soutěžit, nejsou v hospodě, ale mezi těmi, kteří volit nechodí a těmi, kteří jsou poněkud nerozhodní. V karvinské hospodě však byli snad všichni návštěvníci naopak pevně rozhodnuti, že pana Rakušana a celou vládu volit nebudou.

Připomeňme si jen pár posledních věcí proč:

  1. Byly to výroky ministra vnitra Rakušana krátce po střelbě na Filozofické fakultě o naprosté dokonalosti zásahu. V té době ale ještě nemohl mít nic ověřené. Celkem logicky proto mnoho lidí označilo jeho neověřená slova za dezinformace (na spoustu otázek stále neexistují odpovědi). Tedy to, proti čemu vláda dost agilně vystupuje. Krom tohoto nepochopitelný reklamní klip, v němž se přiznává ke dvěma letům špatné práce a poukazuje na neschopnost premiéra, je střelbou do vlastních řad na hraně podrazu.
  2. Přidáte-li k tomu nejen „opomenuté“ korunky v pochybné záložně pana premiéra, který na ně „prý“ jen zapomněl,
  3. lhaní ministra Jurečky o mecheche v den tragédie a jeho komedii s uvažováním nad rezignací na funkci (premiér jej pochopitelně neodvolá a spolustraníci taktéž ne),
  4. úsměvnou honbu za volebními hlasy z korespondenčního hlasování pí Pekarové,

vyjde vám, že za polickou lůzu a dezoláty spravovaného státu by mohlo osazenstvo karvinské hospody docela oprávněně označit skoro celou vládu.

Rakušanovo živelné vrhnutí se do jámy lvové přišlo v nevhodný čas a bez dobré marketingové přípravy. Takhle se volby nevyhrávají. Zejména, když vláda ráda moralizuje a tepe například do čapího hnízda a sama nemá zameteno před vlastním prahem. Z počínání ministra Rakušana se musí Andrej Babiš a Tomio Okamura za břicho popadat. Pokud chce vláda příští rok volby prohrát, stačí, aby ministr vnitra dál pokračoval v návštěvách hospod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz