Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prošetřování zásahu policie se vleče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Duchek

Budova Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha v Praze.

Tragické události z konce loňského roku na FF UK stále čekají na uspokojivé zodpovězení všech otázek stran koordinace zásahu policie na fakultě a v jejím okolí. O těch vnějších je tento článek.

Článek

Je zcela legitimní, že se o podrobnosti případu a zásahu policie zajímají i novináři. Pokud bychom rezignovali na oprávněný zájem médií, můžeme rovnou rezignovat i na zákonné právo uspokojování potřeb informací obyvatel, nechat policii „zvlčet“ a do veřejného prostoru pustit cenzuru a neklid. Pokud by se tak stalo, demokracie i svoboda slova by nabraly směr totalita.

1. Když je sebevražda menším rizikem než vražda

Policie pracovala s informací, že pachatel chce spáchat sebevraždu. A před cestou do Prahy možná (později potvrzeno) zavraždil i otce. Nikdo prý ale nepředpokládal, že půjde o střelce. Sic!

Takové elementární uvažování policie je však nepochopitelné. Nikde přece není napsáno, že sebevrazi páchají své činy v ústraní, bez lidí. Často právě naopak. Při informaci, že pachatel asi míří do budovy školy v Celetné ul. se měly koordinátorům zásahu rozblikat všechny červené majáky. Podezřelý míří mezi lidi. Aby na sebe strhl pozornost. Aby vzal co nejvíce lidí s sebou na druhý břeh. Třeba bombovým útokem apod. Proto místo policejního opuštění hlavní budovy fakulty na nám. J. Palacha mělo naopak dojít k posílení počtu policistů v budově a ke kontaktování vedení fakulty, které ke všemu ještě mělo schůzi kolegia. A policisté o tom věděli! Ale nestalo se tak.

Krom toho si představte, že vyšinutý pachatel mohl záměrně nechat nebo nenápadně vypustit informaci, že jde do Celetné, ale ve skutečnosti mířil do budovy na náměstí J. Palacha. Plán jednoduchý, který police spolkla i s navijákem. Jistě lze namítnout, že mohl jít i kamkoliv jinam, ale i na to musí být policie připravena.

2. Těch budov jsou stovky, policie nemohla být všude

Tento názor se aktivně objevoval na diskusích a sociálních sítích, ale jde buď o čiré pochybení, nebo záměrné mlžení. Filozofická fakulta totiž nedisponuje stovkami budov. Jde o jednotky. Jak je patrné z webové stránky fakulty „Kontakty a budovy fakulty“. Na ní najdete seznam budov a obrázek s touto mapku:

Foto: sreenshot mapky

Budovy Filozofické fakulty

Jak je vidět, většina budov je v centru Prahy. Hlavní budova s velkým počtem studentů ale k hlídání přímo vybízela.

3. Jeden hot a druhý čehý

Zatímco jedni policisté u tramvajové zastávky „Staroměstská“ směrem do centra nedovolili přijíždějící tramvaji ani zastavit (nejde o jediný záznam),

  • (videozáznam v délce 0:13)

druzí posílali studenty a občany od fakulty do „bezpečného koridoru“ - perimetru střelce směrem k Rudolfinu a Mánesovu mostu s rukama nad hlavou (standardní bezpečnostní způsob evakuace osob v podobných situacích, aby bylo vidět, že mezi prchajícími není například komplic se zbraní). A ti spořádaně odcházejí… Jenže.

  • (videozáznam v délce 0:23, který zaplavil sociální sítě)

V té době už byl střelec vlevo na ochozu (lze ho při zastavení videa krátce spatřit) a brzy začal pálit (15:16). Sice nikoho nezasáhl smrtelně, ale zcela odlišná policejní organizace bezpečnosti lidí je zarážející. A nejde jen o to, že jeden policista jedná hot a druhý čehý, ale znovu o rychlost vyhodnocení, uvažování a koordinaci. Jak si jen (proboha) někdo mohl myslet, že se pachatel (v té době ještě nemohlo být ani jisté, že je sám) soustředí jen na střelbu uvnitř budovy a nebude pálit i z oken? O střešním ochozu ani nemluvě. Stačilo kliknout na „Google maps“ a hned by muselo být každému jasné, jak budova vypadá a co je možné očekávat.

4. Únikové cesty

Budova krom hlavních dveří má dvoje zadní vrata a boční dveře v podloubí fakulty v Kaprově ulici. Případně se k nim dá dojít venkem pod ochranou podloubí i od čelních dveří. Odtud je doslova jen několik kroků do vestibulu stanice metra Staroměstská (vchod je na chodníku přilehlém k budově fakulty). Vestibul byl pod kontrolou policie, vyklizený a metro zde od 15:09 ani nestavělo. Jistě lze namítnout spornost i tohoto postupu. Ovšem v porovnání s lidmi poslanými přes náměstí střelci jako na stříbrném podnosu nevypadá jako horší.

5. Dlouhé zbraně

Na této webové stránce policie je uvedeno, že všichni policisté PMJ jsou ve výkonu služby při běžné hlídkové činnosti vyzbrojeni krátkou střelnou zbraní ČZ 75 D compact. V mimořádných situacích, zejména v zákrocích, kde je podezření, že pachatel je ozbrojen, policisté mají k dispozici ve vozidlech také: samopal H&K MP5 ráže 9mm a útočnou pušku H&K G36 v ráži 5,56 × 45 NATO (tzv. dlouhé zbraně).

„Obyčejná“ resp. pořádková policie tedy dlouhými zbraněmi vybavena není. Ty mají až prvosledové hlídky. Z textu však není jednoznačně srozumitelné, zda jsou dlouhé zbraně ve všech policejních vozech nebo jen ve výjezdních autech prvosledových hlídek.

Zde se tazatel už v roce 2019 Policie ČR dotazoval (v prvním odstavci), zda dlouhé zbraně jsou standardní součástí výzbroje i u pořádkové policie.

Odpovědí mu bylo, že jsou i ve výzbroji pořádkové policie. Zejména jednotek zapojených do systému prvosledových hlídek.

Čekání na policisty s dlouhými puškami proto bylo (minimálně pocitově) nekonečně dlouhé.

6. Pochybnosti o bezchybném zásahu

Ty se táhnou už od první informace zveřejněné Deníkem N. Podle ní dostala škola od policie informaci, že ke střelbě může dojít už hodinu před útokem. Verze policie a školy se ale trochu liší. Pochybnosti zvýšil i z policie vynesený minutový soupis sledu událostí při tomto zásahu. Ten si policie běžně nevyhotovuje. Od samého počátku jí ale bylo jasné, že jde o něco mimořádného.

7. Po bitvě je každý generál

A tak je to i správné. Bylo by chybou, kdybychom potlačovali takové reakce a společnost byla netečná a mlčela, protože se kritika někomu nelíbí. V množství postřehů může být naopak i několik podnětných, které policii ani na mysl nepřijdou a mohou se hodit do budoucna.

8. První brífink Víta Rakušana

Chybu nepřizná, ale projev nebyl moc povedený. Pan ministr v tu chvíli mohl mít sotva pár kusých informací, natož je mít relevantně vyhodnocené a ověřené. Jakékoliv chválení podřízených a hodnocení zákroku bylo předčasné, nezodpovědné a přinejmenším mohlo hraničit s šířením chlácholících dezinformací resp. neověřených informací. Chvílemi se nešlo i zbavit dojmu, že obhajuje především svoji ministerskou židli. Profesionalita některých jednotlivců však nepokryje opakovaně špatné vyhodnocení, řízení a koordinaci zásahu. I ta naběhla až příliš pozdě.

9. Vše se vleče

Mezi postřelenými ze střechy byl i významný turistický pár z Arabských emirátůturista z Holandska. Vyšetřování případného pochybení ze strany policie se možná i proto vleče. O mezinárodní ostudu nikdo nestojí.

Závěr

Podle postupně sílícího ticha kolem prošetřování tragických událostí je málo pravděpodobné, že v dohledné době budou uspokojivě zodpovězeny všechny otázky související s policejním zásahem 21. prosince 2023. Podle žalobkyně Jany Murínové by ale vyšetřování mělo být ukončeno do 21. června. Tak uvidíme.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz