Hlavní obsah
Aktuální dění

První prezidentská debata. Biden prohrál s Trumpem 33 % ku 67 %

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adam Schultz a Shaleah Craighead - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/

První debata prezidentských kandidátů v USA přinesla očekávané vítězství Donalda Trumpa. Neočekávaný byl ohromující rozdíl mezi oběma kandidáty, který způsobil šok mezi demokraty.

Článek

I když si někdo může říci, že nás volby v USA nemusí zajímat, opak je pravdou. Evropa je v mnohém silně propojena se Spojenými státy. Ty jsou pro Evropu strategickým partnerem a pokud by například nebyly v NATO, jsem přesvědčen, že nejen Praha by byla v hledáčku ruské agrese.

Na druhou stranu nesdílím názor, že Trump by nechal Evropu na holičkách. Jedna věc je, co říkal v roce 2020 a říká před volbami, aby se rozhýbal zbrojní průmysl, druhá, jak to bude reálně vypadat po jeho návratu do Bílého domu. Faktem ale je, že Evropě jasně vzkázal: „Budíček! Zvyšte své výdaje na obranu, jak je smluvně dohodnuto. Jinak na pomoc nepřijdeme.“

Otázkou je, jak si vůbec někteří politici v  Evropě mohli myslet, že jejich země nebudou dodržovat svůj výdajový závazek na obranu, budou se na Trumpa dívat skrz prsty a paraziticky se povezou na amerických výdajích na zbrojení? V sousedském životě by tito politici v nějaké komunitě při nedodržování pravidel nejspíše čelili otázce „Co si to vůbec dovolujete?“

Jak jste jistě postřehli, beru jako hotovou věc, že Trump se vrátí do Bílého domu. Po první debatě opravdu nemám pochyb. Už je i jasné, proč je u jeho oponentů tak zuřivý zájem jej na čemkoliv zastavit. Biden totiž už nestíhá. Působí unaveně, nesoustředěně a věk nezastavíte. V debatě byl chvílemi poněkud zakřiknutý, koukal s otevřenou pusou, neměl tah na branku, chvílemi drmolil, v půlce věty přešel na něco jiného a někdy nebyl skoro ani slyšet. Trump byl stále svůj, měl energii, ale mluvil překvapivě disciplinovaně. To byla velká změna k lepšímu.

Možná si řeknete, že tak trochu zase plácal. Jenže ono je to naprosto jedno. Jeho a nerozhodnutí voliči jsou na jeho „trumpovský“ styl zvyklí. V porovnání s Bidenem je ale v tuto chvíli pro ně nějaké to občasné plácání přijatelnější, než Biden bez náboje.

Navíc ani on se nevyhnul plácání, když si nepamatoval, že při stahování z Afghánistánu při sebevražedném atentátu přišlo o život 11 příslušníků námořní pěchoty, jeden námořník a jeden voják. Při bombardování navíc přišlo o život více jak 150 civilistů.

CNN provedla po debatě bleskový průzkum a 67 % registrovaných diváků debaty vyslovilo názor, že ji vyhrál Trump. Pouhých 33 % označilo za vítěze Bidena. Ten rozdíl je nekompromisní. I s ohledem na to, že před debatou diváci očekávali vítězství Trumpa v poměru 55 % ku 45 %.

Korektně je ale třeba uvést, že průzkum byl proveden mezi připojenými diváky a nešlo o reprezentativní průzkum na vzorku celé voličské veřejnosti. Mezi diváky bylo též o jednotky % více republikánů než demokratů. Přesto rozdíl 34 % je skutečně značný.

Stanice CNN i připomněla, že po poslední prezidentské debatě v roce 2020 označilo 53 % diváků za vítěze Bidena a 39 % Trumpa.

Politická komentátorka CNN A. F. Griffinová v reakci na průzkum uvedla, že 57 % diváků nedůvěřuje Bidenově schopnosti vést zemi.

Vůči Bidenovi je to možná kruté, ale reálně může demokratům pomoci jen svojí rychlou rezignací na kandidaturu. Ovšem jestli ještě mají demokraté čas najít vhodného kandidáta a nechat ho projít stranickým výběrem či schvalováním.

Někteří zákonodárci i tlačí (možná poněkud škodolibě) na viceprezidentku Kamalu Harris, aby prohlásila Bidena za neschopného vykonávat svůj úřad a nahradila jej aktivací 25. dodatku.

Bidenův tým se po debatě a reakcích diváků ohradil proti tvrzení, že jejich prezident debatu prohrál. Viceprezidentka Kamala Harris pro CNN uvedla: „Byl to pomalý začátek, ale silný závěr.“ Bohužel pro spoustu diváků (voličů) bylo rozhodujících prvních cca 15 minut debaty. A v těch Biden tahal jednoznačně za kratší konec.

Anketa

Volby o prezidentský úřad Spojených států vyhraje:
J. Biden.
8,3 %
D. Trump.
91,7 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz