Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rozumná slova prezidenta Pavla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zwez/MSC/Wikimedia/CC BY 3.0

Generál Petr Pavel jako předseda Vojenského výboru NATO během 52. Mnichovské bezpečnostní konference v roce 2016.

Jako zkušený voják, který poctivě sloužil silám sroceným kolem Moskvy a později Washingtonu, velmi dobře čte informace zpravodajců. Ukrajina míří k porážce a Rusko se získaných území jen tak nevzdá.

Článek

Rozhovorem pro TV Sky-News rozvířil pan prezident zatuchlé stojaté vody nejen našich politických rybníčků. Nemluvil jako politik, ale jako generál, který ví, že si zahráváme s ohněm. Z jeho slov se dalo vyčíst, že západ byl od začátku skoupý na vojenskou podporu Ukrajiny a situace se pro ni nevyvíjí dobře.

Ukrajina prohraje. Pokud …

Před 4 měsíci jsem napsal velmi čtený článek „Proč Ukrajinci ustupují“, který upozorňoval na zkorumpovanou propojenost západu s Putinem, plazení se před jeho nerostnými surovinami a vyslovil jsem domněnku, že Ukrajina prohraje, pokud se západ neodhodlá k mnohonásobně větší vojenské podpoře a nezačnou se vracet Ukrajinci z celého světa k obraně milované vlasti.

Ukrajina i s podporou západu totiž promrhala počáteční chaos v ruské armádě trvající několik týdnů po útoku a umožnila Rusku přejít na válečnou ekonomiku. Od té doby bylo jen otázkou času, kdy Rusko převezme aktivitu. Když o tom odborně mluvil gen. Šándor, gen. Šedivý atd., válečně naladění politici a obyvatelé měli tendenci tyto lidi dehonestovat a nálepkovat. Jenže ono nešlo o to, kdo je na té či oné straně, z jakého je politického spektra, ale o to, že z vojenského hlediska se válka pro Ukrajinu nevyvíjela dobře. V tom se totiž generálové většinou shodnou.

I generál Pavel ví, že je třeba zastavit boje a začít jednat. Samozřejmě s tím musí souhlasit Rusko i Ukrajina a případní garanti míru.

  • (délka rozhovoru 6:02, lze zapnout automatický překlad do češtiny)

Pochybuji, že se v našem státě najde nějaké významné procento těch, kteří by agresi Ruska schvalovali. Ale dnes je to tak, že Ukrajina bojuje o přežití, o udržení toho, co ještě má. A postupující Rusko už nemusí vůbec přistoupit k mírovému jednání. A toho se Evropa bojí. Putin by mohl brzy stát na hranici se Slovenskem.

Ukrajina bojuje o přežití, my taky

Před deseti roky na takový stav upozorňoval Petr Cibulka. Ale v pohodlí svých obýváků a chat jsme k jeho slovům byli slepí a hluší. Ti přemoudřelí se hloupě ušklíbali. I k tomu jsem napsal hodně čtený článek „Kladivo na Putina“, v němž najdete varovné i prorocké video s Petrem Cibulkou. Stojí opravdu za poslechnutí.

Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání,“ jsou slova generála P. Pavla. Podle něj je i „naivní“ předpokládat, že Kyjev získá okupované území v dohledné době zpět.

Změna hradního kurzu?

Otočil snad pan prezident hradním kormidlem o 180 stupňů? Nikoliv. Byť si to tzv. „chcimíři a dezoláti“ jistě tak vysvětlují. Jen tak mimochodem. Naprosto nesouhlasím s tímto v uvozovkách uvedeným nálepkováním jedné skupiny obyvatel. Rozděluje nebezpečně společnost. Ale zpět. Prezident jen uvažuje realisticky, má přístup k utajeným depeším zpravodajců a reálně hodnotí ochotu západu pouštět se do válečného dobrodružství s Ruskem, když Ukrajina ani není členskou zemí NATO a EU. Byť je západ vojensky mnohem silnější. Ovšem v USA se prezidentské volby mohou povést republikánům s Trumpem a ten válčit nechce.

Poznámka na závěr

A na závěr ještě jedna poznámka. Ministryně obrany Jana Černochová v reakci na slova prezidenta uvedla: „Ukrajina je obětí agrese a my s naší historickou zkušeností z Mnichova musíme klást důraz na to, že kvůli jednání o míru nebude Ukrajina obětována,“ zdůraznila. Dovolím si upozornit, že o Mnichovu máme stále zkreslené představy z dob minulého režimu. Byli jsme na tom hůře než Ukrajina, zůstali jsme sami. Ale jak někteří historici upozorňují, Mnichov byl obrovské vítězství naší diplomacie a prezidenta Beneše. Extrémně čtený článek se jmenuje „Mnichovská zrada byla naší výhrou“. Nezabývá se dobou poválečnou, ani diskutabilním vznikem republiky, hranic a Sudet. I tak čtenářům kolikrát rozproudí krev doběla.

A co je ještě třeba uvést, historici k nečekanému závěru nedošli poprvé nyní, ale v tichosti už v době minulého režimu na základě nálezů v různých archivech. Proto i jejich slova dnes neradi čteme a přijímáme.

Anketa

Jste pro urychlené zastavení války a následné jednání?
Ano.
89,1 %
Ne.
8,1 %
Zatím nevím.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9151 čtenářů.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz