Hlavní obsah
Aktuální dění

Trump 49 %, Harris 47 %. Naopak debata pro Harris nemusí být výhrou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lawrence Jackson a Shaleah Craighead, volná díla na https://www.whitehouse.gov nebo https://commons.wikimedia.org

Oficiální fotografie Bílého domu, Washington, DC s  Kamalou Harris z roku 2021 a Donaldem Trumpem z roku 2017.

Aktuálně stále vede bývalý prezident Spojených států. Rozdíl v procentech je ale velmi těsný.

Článek

Republikán Donald Trump podle posledního průzkumu Rasmussen Reports stále vede nad viceprezidentkou Kamalou Harris. Týdenní průzkum skončil 11. září 2024.

Zanedbatelná procenta voličů by raději volila někoho jiného (1 %) nebo nejsou ještě rozhodnuta (2 %).

Průzkum byl proveden mezi 2.390 pravděpodobnými voliči (standardně) pomocí automatizovaného dotazování po telefonu s předem nahranými dotazy a online dotazy na internetu, případně mailem.

Rozpětí výběrové chyby voličů bylo +/- 3 procentní body s 95% úrovní spolehlivosti. Terénní práci provádí společnost Pulse Opinion Research, LLC.

„Rasmussenovy“ predikce bývají někdy kritizovány kvůli výběru svých voličů, neboť je tvoří pravděpodobní voliči a ne registrovaní. A v prezidentských volbách v letech 2000 a 2012 skutečně nebyly moc přesné. Ovšem v letech 2004 a 2008 byly nejpřesnější a v roce 2016 skoro dokonale přesné. Agentura predikovala vítězství H. Clinton v celostátním hlasování o 1,7 %. Ona opravdu vyhrála, jen to bylo o 0,9%. Přesto do Bílého domu neusedla.

Zvláštní systém amerických voleb s voliteli z jednotlivých států (kteří nakonec rozhodují o prezidentovi) nezaručuje kandidátovi křeslo prezidenta ani kdyby měl celostátně více hlasů od voličů než jeho protikandidát.

Debata

Podle bleskového průzkumu levicové CNN po debatě obou kandidátů v TV vyšla vítězně K. Harris (63 % : 37 %). A v tom může být zakopaný pes, který demokraty ukolébá.

Američané o Harris mnoho nevěděli. Byli zvědaví. To mohlo posunout jejich momentální hlasování směrem k ní, ale toto okouzlení novým kandidátem brzy vyprchá.

Trump se v debatě celkem obstojně ovládal, ale s přibývajícím časem úplně neuhlídal a moc mluvil i neříkal pravdu. Zdálo se, že má pořád málo disciplíny a měl malou přípravu na debatu. O jeho charakteru si nelze dělat velké iluze. Trump není moc politik, nýbrž podnikatel s velkými lokty. Na druhou stranu volby prezidenta USA nejsou o volbě svatého papeže.

Harris se zase až příliš soustředila na jeho hecování než na podstatné. Mnoho voličům neřekla. Nezdálo se ani, že by chtěla jít dál jinou cestou než J. Biden. A její proměnlivé názory na marihuanu v minulosti a snaha odškodnit ty, kteří kvůli trávě strávili nějaký čas v kriminále, nejsou také zrovna hodny následování.

Zaujaly mě i chyby moderátorů ABC, kteří například tvrdili, že kriminalita v letech 2021-22 významně klesla. K. Harris musela vědět, že to není pravda, ale klidně se na této chybě přiživila. A nešlo o jedinou „chybu“.

Podle opakovaných průzkumů se většina Američanů domnívá, že se má hůře než za prezidentování Trumpa. Trump však zatím současnost dostatečně efektivně s Harris nespojuje. Myslím, že to teprve přijde. Ona totiž je neoddělitelnou součástí prezidentského establishmentu, jehož vliv na řízení země vnímají Američané více negativně. Pokud by se K. Harris chtěla vymanit z toho, že ji malý diktátor J. Biden k ničemu nepustil, znamenalo by to hořce podrazit milovaného Joea. Tím by ale ztratila svoji „svatou“ tvář, na které kandidaturu do značné míry staví. Veřejnost by ji začala vnímat jako podrazáka. I když je pravdou, že třeba A. Merkel na cestě vzhůru klidně podtrhla svého učitele H. Kohla.

Američané ale nevěří tomu, že Harris jejich život zlepší. Stejný názor mají na migraci a dostavbu hraniční zdi s Mexikem. V obou případech více věří Trumpovi, věřit Harris považují za riskantní volbu současného stavu. Jistě ale pobaví, že K. Harris se nedávno najednou vyslovila k dostavbě zdi, leč v průzkumu jí to uvěřilo jen 32 % dotázaných, Trumpovi v této věci věří 58 %.

Co je ale dobré připomenout, výsledky průzkumů po TV debatách v minulých dvou prezidentských volbách byly vždy drtivě v neprospěch Trumpa. Přesto se Trump stal napoprvé prezidentem (2016). V obou případech i získal podobné množství hlasů v kolísavých státech, které bývají jazýčkem na vahách. Trump nepotřebuje vyhrát v celonárodním hlasování, potřebuje uspět v kolísavých státech a získat v  nich volitele. V tomto směru průzkumy spíše ukazují, že Trump prohraje na celkové hlasování, ale získá více volitelů.

Závěr

Přijde mi zvláštní, že i po debatě a všech excesech Trumpa nevede Harris drtivě v průzkumech. Podle mě to ukazuje, že hlasování ve volbách bude těsné, protože voliči stále vnímají Kamalu jako stín Bidena, který překročit nedokáže.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz