Hlavní obsah
Aktuální dění

Volby v USA 2024 aktuálně: Trump 49 %, Harris 46 %

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lawrence Jackson a Shaleah Craighead, volná díla na https://www.whitehouse.gov nebo https://commons.wikimedia.org

Oficiální fotografie Bílého domu, Washington, DC s  Kamalou Harris z roku 2021 a Donaldem Trumpem z roku 2017.

Aktuálně stále vede bývalý prezident Spojených států. Současná viceprezidentka však zmenšuje rozdíl.

Článek

Republikán Donald Trump podle nejnovějšího průzkumu Rasmussen Reports (americké agentury zabývající se průzkumem veřejného mínění) stále vede nad viceprezidentkou Kamalu Harris. Je ale otázkou, jak ještě dlouho. Nicméně zvláštní systém amerických voleb s voliteli z jednotlivých států (kteří nakonec rozhodují o prezidentovi) nezaručuje kandidátovi křeslo prezidenta ani kdyby měl celostátně více hlasů od voličů než jeho protikandidát.

Týdenní průzkum ukončený 22. srpna 2024 ale favorizuje v celostátním hlasování D. Trumpa. V porovnání s průzkumem před 14 dny se mu však o jeden procentní bod snížil náskok na Kamalu Harris.

Zanedbatelná procenta voličů by raději volila někoho jiného (2 %) nebo nejsou ještě rozhodnuta (2 %).

Průzkum byl proveden mezi 1.893 pravděpodobnými voliči (standardně) pomocí automatizovaného dotazování po telefonu s předem nahranými dotazy a online dotazy na internetu, případně mailem.

Rozpětí výběrové chyby voličů je +/- 3 procentní body s 95% úrovní spolehlivosti. Terénní práci provádí společnost Pulse Opinion Research, LLC.

„Rasmussenovy“ predikce bývají někdy kritizovány kvůli výběru svých voličů, neboť je tvoří pravděpodobní voliči a ne registrovaní. A v prezidentských volbách v letech 2000 a 2012 skutečně nebyly moc přesné. Ovšem v letech 2004 a 2008 byly nejpřesnější a v roce 2016 skoro dokonale přesné. Agentura predikovala vítězství H. Clinton v celostátním hlasování o 1,7 %. Ona opravdu vyhrála, jen to bylo o 0,9%.

K dalšímu vývoji je ale třeba dodat tři věci:

První. Zatímco Amerika je mediálně masírovaná a tím i dokola a dokola seznamována s kauzami D. Trumpa, ten zatím energicky nevytáhnul na Kamalu Harris ekonomickou kartu s daněmi, stále ještě nepřitvrdil s migrací (Kamala prosazovala zákonnou ochranu neregistrovaných migrantů do USA) a zcela ignoruje její proměnlivé názory na marihuanu. Kdysi byla tvrdě proti, dnes je zase tvrdě pro legalizaci. Čert se v ní vyznej. Dokonce chtěla nebohé huliče za kriminál kvůli marihuaně federálně odškodňovat. Ani její přílišnou levicovou orientaci a názory na Gazu, kterými americké voliče moc neoslovuje, Trump detailně nerozebírá. Kamala i hodlá velmi omezovat držení střelných zbraní. To se taky Američanům moc líbit nebude. Často poukazuje na páchání trestných činů z nenávisti vůči barevným osobám LGBTQ+, ale vyznívá to trochu jako kritika bílé populace…

Její názory a postoje Evropanům nemusí připadat až tak levicové, protože Evropa je sama dost levicová, ale v Americe je Kamala Harris progresivní pomalu jako nějaká komunistka těžkého kalibru.

Druhá. Kampaň Roberta F. Kennedyho Jr., která se pohybovala kolem 5 %, stahuje (pozastavuje) svoji kandidaturu zatím z tzv. swingových států (volebně kolísavých států), ale nepochybně tak učiní v celých USA. Ve swingových státech většinou střídavě vítězí demokraté a republikáni. I když voliči Kennedyho byli levicoví i pravicoví, většinou se lze dočíst, že odstoupení Kennedyho mírně pomůže Trumpovi. A to mírně bude rozhodující právě ve swingových státech. Kennedyho kampaň už i ohlásila podporu D. Trumpovi. Kennedymu se nelze ani divit. Sám měl spor s Bidenem a demokraty, který u Nejvyššího i federálního soudu nad ním (nimi) vyhrál.

Foto: screen z vysílání TV CNN.

Screen obrazovky z vysílání rozhovoru s Kennedym v TV CNN Prima News z letošního dubna.

Proto i připouští, že Trumpovi mohly být minulé volby ukradeny. Názor na Harris bude mít Kennedy nepochybně ještě horší, než měl na Bidena.

Foto: screen z vysílání TV CNN.

Screen obrazovky z vysílání rozhovoru s Kennedym v TV CNN Prima NEWS z letošního dubna.

Třetí. Zatím v podstatě nijak významně do voleb nezasahuje E. Musk, majitel sociální sítě „X“. Ta je ve Spojených státech populárnější než Facebook. Má také větší dopad. Ze Silicon Valley však s Muskem podporují i jiní důležití hráči D. Trumpa. To v minulých volbách nebylo. Čas pro „X“ ale přijde až v samotném závěru voleb. Sledujte „šíleného šibala“ Muska. Bude to nepochybně ještě jízda.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz