Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žertování prezidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Národní archiv USA, kolekce Bílého domu, Public domain, https://catalog.archives.gov/id/75853937

Prezident Ronald Reagan zdraví Donalda Trumpa s chotí (Ivana Trump - Zelníčková) na večeři v Modrém pokoji v roce 1985.

Republikáni mají smysl pro humor. Není to poprvé, kdy jejich politici žertují.

Článek

V minulosti smysl pro humor prokázal třeba republikánský prezident Ronald Reagan. Ovšem poslední vtípek Donalda Trumpa ukazuje, že současný kandidát na prezidenta je v dobré náladě.

Pozastavuji svoji kampaň,

tak zněl předmět e-mailu, který 1. dubna rozeslal svým příznivcům. V první chvíli tím znepokojil nejen příznivce, ale i své kritiky.

Podobně totiž informoval i na internetu. Vtip byl v tom, že k informaci připojil odkaz na důvěrnou zprávu. Po jejím otevření se čtenáři dočetli, že jim přeje šťastný apríl, že nikdy nepřestane bojovat za americký lid a nikdy se nevzdá.

Obě zprávy končí výzvou k finanční podpoře pro sesazení protikandidáta, prezidenta Joea Bidena, z Bílého domu.

Tým Joe Bidena vzápětí zareagoval prohlášením, že Trump stejně žádnou kampaň nevede, takže pozastavením by žádný rozdíl nenastal.

Žertování v Iowě

V projevu k republikánům Donald zase žertoval, že: „Nemůžete zůstat sedět doma. I když budete nemocní jako pes a půjdete volit a pak zemřete, pořád to stojí za to.“

Republikán R. Reagan

Ten byl znám tím, že Sovětský svaz označil za říši zla a v závodech ve zbrojení jej doslova ekonomicky uzbrojil. Ale také úspěšně jednal s M. Gorbačovem a domluvili spolu stržení berlínské zdi a podepsali například smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu.

Foto: White House Photographic Office – National Archives, Public domain, https://commons.wikimedia.org

Oba prezidenti při podpisu.

R. Reagan měl však též osobitý smysl pro humor. Když byl na něho v roce 1981 spáchán neúspěšný atentát a střela těsně minula srdce a skončila v levé plíci, k lékařům před operací pronesl, že doufá, že jsou všichni republikáni.

Ze své kariéry si uměl dělat legraci, ač ji bral vážně. Říkával, že politika není špatné povolání. Když jste úspěšní, máte z ní prospěch. Když se zdiskreditujete, pořád můžete sepsat knihu.

Mezinárodní faux pas

V roce 1984 byl v rozhlasovém studiu před svým projevem požádán o několik slov kvůli zkoušce mikrofonu. Během 9 vteřin řekl: „Moji milí Američané, s potěšením vám dnes oznamuji, že jsem podepsal zákon, který navždy postaví Rusko mimo zákon. Za pět minut začínáme bombardovat.“

Nahrávání (nikoliv vysílání) ale již běželo i u vysílacích stanic a nějaký dobrodinec zkušební záznam vynesl. Ten se rozšířil u světové veřejnosti a byl z toho skandál. Moskva byla podrážděná a její propaganda z vtípku vytěžila maximum. Přestože na záznamu je slyšet, že se technici u Reaganových slov smějí.

To demokrat Joe Biden

byl vždy jako rozený politik. I v Moskvě usměvavý a spokojený. Jednal s nejvyššími představiteli SSSR například o smlouvě SALT 2 a rád se do Sovětského svazu vracel. Dodnes ale není jisté, zda se jednáním s moskevským vládci s úsměvem také bavil a myslel si o nich své, nebo byl upřímným fanouškem starých pořádků a přítel členů sovětského politbyra.

Zdroje:

O žertíku Trumpa informoval například kanál NDTV World v článku In April Fools' Day Prank, Trump Announces He Is Suspending His Campaign

Podrobnosti k vtípku Reagana najdete v článku We begin bombing in five minutes.

Odkaz na video s J. Bidenem přinesl například deník The Guardian v článku How Joe Biden’s cold war experience will shape his approach to Russia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz