Hlavní obsah
Móda a trendy

Černá je dobrá? Proč mnoho lidí, včetně mladých, chodí v černém?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Fořt/vlastní

černá je barva noci, smrti, svědomí, tmy, deprese

Symbolika černé barvy v oblečení, interiéru, osobních autech a v politice. Jde o mýty a tradice nebo o realitu a důsledky dění ve společnosti? Lze říci o černé barvě, že je to barva? Nikoli.

Článek

Úvod

Proč píšu o černé (barvě)? Proč si troufám psát o oblékání veřejnosti, tedy v podstatě o módě, když jsem laik?

Laik, Jak se to vezme. Žiji už dlouho a pozoruji cvrkot. Vnímám život. Prožil jsem řadu módních vln. Proč?

Protože mi na sobě záleželo. Protože vnímám náladu ve společnosti. Všímám si, jak se jednotlivé generace chovají. Protože jsem vždy byl mezi lidmi a dokonce se staral o jejich zdraví, i když nikoli jako zdravotník. Protože jsem už na střední škole mohl vzít na sebe na zakázku ušité kalhoty a bundu. Bylo to prostě ve mně. Měl jsem v sobě cit pro image. Na vysoké jsem pár spolužákům navrhnul oblečení. Později, už ve středním věku, jsem pár let kamarádil s majiteli magazínu Betty. Protože už jsem psal knihy a články o výživě. Protože ještě o trochu později, už jako podnikatel, jsem v Praze v Repre předával ceny vítězům významné mezinárodní soutěže kulturistů ve zcela ojedinělém oblečení (černá saténová košile se zlatými výšivkami). Dobře, pošuk, exot, ale určitě ne standard. Nebudete tomu věřit, ale zájem o image mne ještě neopustil. Měl bych se stydět? Proč, prosím vás?

Jaký mám motiv dnes?

Už před pár lety jsem si uvědomil, že se ve společnosti něco zvláštního děje. Lidé se začali zvláštním způsobem oblékat. Do černého! Působí to na mne velmi depresivně. Přemýšlím, zda jde o důsledek společenské negace, vliv katastrofických zpráv, klimatickou úzkost, obavy z válečného konfliktu a z budoucnosti EU nebo dokonce celého světa. Strach z migrantů a terorismu. Jednoduše vyjádřeno – že je to důsledek stresu a projev skepse.

Já to dokonce vnímám osobně tak, že v případě v černém oděných mladých mužů, pohybujících se ve skupinkách, to ve mně vyvolává strach.

Které národy chodí v černém?

Jen populace na Novém Zélandu, přesněji však původní Maorská kultura!? Nikoli. Když se řekne Tunis, Írán nebo Irák, automaticky si představíme ženy od hlavy až k patě zahalené do černých…oděvů? Názvy těch kuriozit se mi nechce psát. Podle autorky článku, citovaného níže, to ale není typické oblékání těch národů. Tradiční šaty jsou mnohem veselejší a nápaditější. Její názor: tmavé hábity jsou pouhý výdobytek Islámu. Moje doporučení? Prohlédněte si nádherné originální oděvy, prezentované v citovaném článku.

Nejprve něco o fyzice a symbolice, poté o společnosti a módě

Fyzika

Tak to bude stručné. Černá barva absorbuje všechny ostatní barvy barevného spektra. Černá je ne­-barva, je to tma, absence světla, které je nutnou podmínkou existence barev.

Z vědeckého hlediska černá není barva

Černá, to je v kosmologii černá díra a „tmavá hmota“. Je to absence světla. Přitom to není absence energie. Pochopitelně také světlo je energie. Tma, to je slepota, nejistota, děs.

V závislosti na vlnové délce jsou neutrální barvy bílá, šedá a černá. Nevyvolávají žádnou odezvu v  lidském organismu. Přesto by byla zajímavé polemika o těchto třech barvách v interiérech.

Ale hlavně - co například církev? Kněží, protože kombinují černou s bílou.

SYMBOLIKA

Černá? Symbol černokněžníka, zlého ducha, černých ptáků. Tak třeba - černé slepice, kosi, vrány, havrani a krkavci - a pohádky? Zlo ze strany mimořádně inteligentních tvorů?

Černá? Souvisí s lidskou myslí, konkrétně se svědomím. Tato oblast je nesmírně zajímavá. Tak někdy jindy.

Černá, to nemusí být jen negace

Přesto, pro většinu je to symbol hrozby či zla. Současně slouží k demonstraci moci. Je MOC zlo a hrozba? Často. Většinou. Ano i ne. Dualita.

Symbolizuje tajemství, záhady, originalitu a nezávislost.

Je to barva smrti, intrik, pomluv, čar a kouzel, noci a tmy.

Snesou ji kolem sebe jen silní jedinci a ti, kteří chtějí něco zakrýt.

Představuje konečné rozhodnutí, agresivní vzdor, popření pestrého života, nicotu, absolutní odříkání.

(zdroj: https://www.unibrick.cz/psychologie-barev)

Je to barva síly osobnosti, smutku, deprese, ale také elegance nebo paradoxně také anarchie.

(pozn. autora: osobně jsem přesvědčen, že černé oblečení dnešní společnosti je projevem anarchie a nespokojenosti s životem a režimem)

Je to barva zla?

Kdysi se ČERNÁ BARVA oblečení spojovala především s postavami, které jsou záludné, zákeřné či negativní – ať už ve filmech (např. Dracula, zloději, vrazi a jiné filmové postavy, viz horory), nebo v reálném životě souvislosti s čarodějnictvím.

Barva smutku, smrti a neštěstí

Tak je tomu v mnoha kulturách (ne ve všech). Ve starém Egyptě a Řecku se používala v souvislosti s posmrtným životem (podsvětí). V Římě byla barvou smutku. Automaticky si ji spojujeme se vším špatným. Smrt, zlo, zkáza.

Barva moci autority a společenského a politického vlivu

Barva sofistikovanosti, formalismu a dokonce i sexuality

(sofistikovaný = propracovaný, technologicky složitý, pokročilý design tvorby nebo myšlení nebo existence)

Barva života a znovuzrození ve starověkém Egyptě - to je paradox

Barva elegance a zeštíhlení v módě

Připomenutí, které je důležité: používejte černou barvu velmi opatrně. Psychotronici tvrdí, že nakonec i ti, kteří ji považují za elegantní, dostanou deprese pod vlivem působení její vlnové délky. Pro jistotu ji nenoste celoživotně.

(pozn. autora: toto varování by mělo zaznít ve veřejnosti především mezi mladými, nicméně nejde jen o oblečení, ale také třeba o oblibu černé barvy aut. Ostatně, velká černá auta jsou typická v politice, diplomacii a mezi představiteli států. Dokonce také podsvětí…je to důkaz sebevědomí, síly osobnosti, tedy ega.)

Černá (nejenom ve studentském) v interiéru je projevem vzdoru proti tradicím a konvenci. (pozn. autora: předpokládám, že to samé platí v případě mládeže, která se obléká do černého).

Společnost

Černá patří mezi barvy, o jejichž symbolice má většina společnosti jasnou představu, co prezentují. V první řadě jsou to negativní pocity.

Černá, to je Víra, stejně jako móda, nebo projev vnímání vlastní role ve společnosti.

Černá v módě (oděvy) jako součást životního stylu

(pozn. autora: text níže je motivován článkem, uvedeným pod touto ním – viz zdroj).

Když dnes potkáte člověka oblečeného v čer­­ném, považujete to za módu. Před pár desetiletími byste se soustrastně ptali, kdo v rodině zemřel.

V módě je černá projevem duality – je sofistikovaná i pohodlná, veselá i smutná, otevřená i uzavřená. Podle tvrzení znalců neexistuje módnější barva než černá.

Pryč jsou doby, kdy černá v módě byla jen barvou smrti

Čím dál víc studií tvrdí, že ve skutečnosti je to ta nejpřitažlivější a nejsebevědomější barva, jaká existuje. Všechno pohlcuje, včetně skvrn. V černé můžete ráno jít do práce, na obědě se ušpinit rajskou polévkou, aniž by si toho večer v baru někdo všimnul. (viz zdroj)

Psychologie barev prohlašuje, že lidé, které přitahuje černá barva, zejména v oblečení, cítí potřebu získat zpět svou sílu. Pravda nebo lež?

Mnoho lidí se domnívá, že černé oblečení zvýrazňuje nebo zeštíhluje jejich postavu. Pravda nebo lež?

Jiní lidé si černou barvu spojují s vážností, houževnatostí nebo momohou se domnívat, že působí přitažlivěji a autoritativněji, proto jsou vlivnější. Pravda nebo lež?

Původně patřila černá jen nejbohatším členům společnosti

Od té doby to šlo naprosto jiným směrem. Černé oblečení demonstrovalo jednoduchost, sofistikovanost, dokonce dokázalo sjednotit davy a stát se symbolem revoluce. Naneštěstí také obrovského zla (viz některé uniformy za 2.světové války).

Černá není kategorickou a jedinou barvou pro církve

Ani katoličtí kněží, řeholníci a řeholnice už nemusí být všichni jen v černém. Pokud tradici černého taláru dodržují (podobně jako soudci, pozn. autora článku), kněží tím nedávají najevo smutek, ale odtažitost od barvitosti a barevnosti materiálního světa. Černá umožňuje odhlédnout od povrchnosti hmotného světa a soustředit se na to podstatné.

Soudci tím prezentují moc a nutnost se podřídit soudní (státní) moci

Necháme­-li fanatiky jakéhokoli náboženského společenství, byť demokraticky zvolené, aby vnucovali svůj postoj všem občanům, řítíme se do nesvobody.

(pozn. autora: v této části textu jsou použity některé myšlenky z textu z níže citovaného zdroje

Černá móda jako trvalý, univerzální dres code?

(pozn. autora: článek, jehož zdroj cituji na konci této části textu, využívá příběh jisté, právě plnoleté mladé ženy jen jako motiv)

Ta mladá dáma měla vztahové problémy se svými vrstevníky, proto se rozhodla, že zůstane sama a její život bude „tak trochu černý“. A oblékala se už jen do černé následujících dvanáct let! Skončila na psychiatrii. Jak píše autorka článku, psycholog Vojtěch Benda připomenul, že barva oblečení má (velký?) vliv na psychiku, protože budete-li chodit jen v černé, uzavřete se do sebe. Mohou vzniknout deprese. Černé oblečení má negativní vliv také na vaše okolí, což je důvod, proč ztrácíte kamarády. Nikdo se nechce bavit s tím, kdo na první pohled vyvolává dojem odtažitosti a poruch chování.

(pozn. autora: tento článek je z roku 2009, proto se obávám, že aktuálně je situace odlišná, když výrazné množství lidí se už delší dobu také obléká do černé uniformity. Pravdou také je, že aktuálně psychologové a psychiatři varují před rostoucím výskytem poruch chování a depresí).

Proč je černá barva v oblékání tak populární?

Černá je v posledních několika letech v Česku velmi oblíbená. Proč? Někdo prohlásí, že je to tím, že sluší všem. Je to pravda? Další tvrdí, že černé oblečení zeštíhluje. Jaký máte názor? Možná vám pomůže citace z dalšího článku (viz zdroj níže)

(pozn. autora: následující text vychází z níže uvedeného zdroje, ale je významně upravený, je použit jen jako motivace)

Černou lze nosit kdykoli, kdekoliv a v každém věku (tvrdí Christian Dior). (pozn. autora: s tím nemohu souhlasit). Jaký máte názor?

Mnoho lidí v černém oblečení má větší sebevědomí. Kdo je fanouškem černé, má dobrý důvod. Lidé ji nosí, protože se jim líbí, nikoliv aby udělali dojem. Černé oblečení pomáhá cítit se bezpečněji a sebevědoměji. Lidé vás začnou vnímat jako ambiciózního a úspěšného jedince a současně tak trochu záhadného.

(pozn. autora: tvrzení, že černou lidé nosí jen proto, že se jim líbí, nepovažuji za objektivní. Ostatně, lze formulovat rozumnou odpověď na otázku "proč se vám líbí"? Já myslím, že ani náhodou). Jaký máte názor?

Jak lze vnímat osoby v černém oblečení dle názoru autorky původního článku? (pozn. autora: text je upraven s ohledem na potřebu dosáhnout zjednodušení a precizní formulace)

1. Jsou vážní, ale také odvážní, přímí a čestní, proto jsou důvěryhodní

2. Jsou velmi emotivní, ale skrývají to

3. Milují sílu a autoritu

4. Vědí, co chtějí, mají jasný cíl

5. Jsou nebo se snaží být nezávislí

6. Někdy se vymezují, protože mají vlastní hodnotové hranice

Jak budete vypadat v černé?

(pozn. autora: následující text je motivován článkem, jehož zdroj je citován níže).

Podle autorky článku mnoho žen černou miluje. Přitom černá sluší méně než jedné třetině. (Pozn. autora: toto tvrzení není prokázáno citacemi).

Zdůvodnění obliby černého oblečení podle autorky citovaného článku:

Ženy nosí černou z mnoha důvodů. Praktických i psychologických.

· Černá barva zeštíhluje

· Snadno se kombinuje

· Je to jistá a bezpečná volba

· Pocitově ochraňuje

· Je stylová, nadčasová a elegantní

· V obchodech je (prý) velmi malá nabídka oděvů jiných barev.

· Netuší, jak moc jim ubližuje!

· Neví o lepší volbě, protože neznají svoje barvy a neví, co jim sluší!

Chcete-li se lišit od (většinou černě oblečeného) davu, nenoste černou, protože v ní můžete vypadat takto: (pozn. autora: dovolil jsem si modifikovat autorkou nazvané stavy a připojit vlastní komentář)

Truchlivě (rozuměj - jako na pohřbu blízkého) To je stav duše! Černý oděv, použitý ve stavu smutku, odebere životní energii ale smutek prý s časem přejde. Autor tohoto článku tvrdí, že nepřejde, ale zvyknete si na něj.

Služebně (rozuměj – jako jeptiška) Z obličeje jako by někdo odebral podmanivou ženskost, veselost a šarm. Zato vyjadřuje nadbytečnou sebeobětavost a rigiditu duše. Řád znamená poslušnost a odevzdanost a rezignaci na tvůrčí život.

Skvěle (nikoliv docela dobře)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz