Hlavní obsah
Zdraví

Jak napsat zajímavě o kávě, aniž by to byla kniha?

Foto: unsplash

Zajímavosti a novinky o kávě, kofeinu a zdraví.

Článek

ÚVOD - PODÁVÁ SE KÁVA

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě - denně ji pije více než miliarda lidí na celém světě. Pro mnohé každodenní rituál, v některých zemích součást kultury a tradic.

Káva je nejdůležitější zemědělskou komoditou světového obchodu. Po ropě je druhou nejvýznamnější vývozní surovinou světa. Káva ukazuje na nespravedlivé podmínky na světovém trhu a je průkopníkem fairtradových produktů. V Česku je od roku 2004. Zdroj: https://fairtrade.cz/fairtradove-komodity/kava/. Drobní pěstitelé vypěstují 60 % světové produkce. Téměř polovina žije v chudobě, čtvrtina v extrémní. Fairtrade pracuje výhradně s kávou z malých farem.

Bude přínosem podrobnější objektivní analýza? Určitě.

Kávu je nutné vnímat jako specifický nápoj také s ohledem na četné varianty její přípravy a kombinace s různými přísadami. Přitom kofein je jen Jednou z účinných látek, i když pochopitelně lidem jde hlavně o něj. Existuje však také jeho umělá (syntetická) forma. Totožná molekula jako ta přírodní, ale využívaná v kofeinových tabletách, limonádách a energy drincích, protože je výrazně levnější než přírodní kofein. Jakýkoliv „nějak“ ochucený a oslazený nápoj, obsahující syntetický kofein zcela ztrácí pozitivní vlastnosti pravé kávy!

V tomto článku nebude řeč o „arabice a robustě“, ani o produkčních lokalitách. Zajímavá je ekologická káva (bio), má trochu odlišnou chuť a bývá dražší. Nic pro ortodoxní fajnšmekry. A co dalšího? Ekologické a etické faktory! Pěstování konvenční kávy může mít negativní dopad na ekosystém, protože se pěstuje na velkých plochách, často odlesněných a používají se chemikálie a umělá hnojiva.

Nejprve zajímavosti jako motiv k dalšímu čtení! Dokonalý zdroj kompletních informací je zde: https://cafely.com/blogs/research/coffee-facts

6 zajímavostí

  1. Včely mají rády kávovníky, může jim prospívat v dlouhodobé paměti
  2. Nejstarší kočka na světě pila kávu každý den
  3. Věštění budoucnosti z lógru.
  4. Mezinárodní vesmírná stanice ISS je zásobena instantní kávou, která jediná vydrží náročné podmínky vesmírného cestování.
  5. Kávové klystýry jsou wellness trendem, ale kontroverzním.
  6. Kávovou sedlinu lze užít ke hnojení rostlin a pěstování hub a odpuzení slimáků.

10 zdravotních pro a proti zde jen „letem-světem“

  • Zlepšuje duševní výkonnost, ale může způsobit nespavost.
  • Kofein zesiluje účinek některých léků proti bolesti.
  • Protizánětlivý efekt kávy se prokázal jen u laboratorních zvířat. Efekt kofeinu, možná také některých dalších polyfenolů.
  • Pravá káva má příznivý vliv na střevní mikrobiom.
  • Lidé, pravidelně konzumující kávu, mají nižší riziko vzniku diabetu 2.typu, což je výhoda zejména u stárnoucí populace.
  • Některé studie prokázaly nižší riziko vzniku hypertenze a srdečních onemocnění.
  • Některé studie naznačují možnou prevenci mozkové mrtvice.
  • Pravidelné pití kávy snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a jater, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.
  • Častá konzumace kávy znamená delší život.

Káva je zdrojem účinných antioxidantů, tzv. flavonoidů. Zelená káva obsahuje mnohem širší spektrum biologicky účinných látek (polyfenolů). Flavonoidy jsou jejich menší částí. Mimo již uvedeného působí preventivně u některých druhů rakoviny, chrání nervovou tkáň, zlepšují plodnost. Konkrétně jde o kyselinu chlorogenovou, kafestol, trigonelin, melanoidin, kyseliny hydroxyskořicové (prospěšné při Parkinsonismu).

KÁVA PRO A PROTI

Pití kávy ráno nalačno? Většina lidí nemá žádné problémy, ale může zvýšit kyselost žaludku a zhoršit stav žaludečních vředů nebo vyvolat pálení žáhy.

Je káva přínosem pro ledviny a játra? Ano, může být prospěšná pro ledviny i játra. Pomáhá také při hypertenzi, obezitě a cukrovce. Neslazená černá káva je v tom nejlepší.

Přísady? Velké množství. Zajímavé ale některé také nevhodné! Viz další text. Doporučení? Vyhýbejte se kávě s přísadami, které mají mnoho cukru, třeba různé sirupy, ale také smetaně a šlehačce. Naneštěstí právě tyto druhy kávy mají nejraději ženy všeho věku.

Zvyšuje káva cholesterol? Ano, zvýšení celkového a LDL cholesterolu bylo pozorováno při konzumaci nefiltrované kávy. Filtrovaná je téměř bez tohoto efektu, protože neobsahuje diterpeny (kafeol a kafestol).

Káva a hubnutí: Káva se hodí při hubnutí, protože podporuje metabolismus (tvorba tepla z tuku, tzv. termogeneze) a potlačuje chuť k jídlu. Ale to je tenký led a složitá problematika.

Káva proti stárnutí? Ano. Podle jedné studie polyfenoly (nikoliv kofein) udržují správnou délku telomer na koncích chromozomů, které se s přibývajícím věkem zkracují. Zpomaluje stárnutí buněk, celkový efekt je odhadován na cca 2,6 roku delší život.

Dehydratuje káva? Ano. Káva je diuretikum, nutí vás močit, ale mírné pití nepředstavuje významné riziko dehydratace (odvodnění, ztráta tekutin).

KÁVA, KOFEIN A RIZIKA i BENEFITY SOUHRNNĚ

Osteoporóza: Kofein se může podílet na zvýšení rizika vzniku osteoporózy, protože ovlivňuje metabolismus vápníku (zvyšuje jeho vylučování). Zvýšená hladina glukokortikoidů (při stresu, poruchách funkce hypofýzy a nadledvin nebo při jejich podávání při léčbě imunity v kombinaci s kofeinem není vhodná, může stimulovat vznik osteoporózy.

Gravidita a kojení:těhotenství kofein prochází placentou. Neexistuje bezpečná minimální dávka. Při kojení je kofein obsažen v mateřském mléku. Dítě pak může být podrážděné a může trpět nespavostí.

Přecitlivělost na kofein: Pro osoby na kofein přecitlivělé nejsou vhodné ani běžné dávky této látky obsažené v čaji, kávě, čokoládě, kakau, některých limonádách aj.

Kofein snižuje účinek některých léků proti epilepsii.

Rizika většinou souvisí s obsahem kofeinu

A/ Kofein může zhoršit příznaky úzkosti a mánie při konzumaci velkého množství. B/ Může narušit srážlivost krve a zhoršit poruchy srážlivosti krve. C/ U hypertoniků může způsobit prudký nárůst krevního tlaku. To nehrozí u chronických konzumentů. D/ Může snížit citlivost buněk na glukózu a způsobit prudký vzestup nárůst hladiny cukru v krvi. E/ Ve velkých množstvích může zhoršit příznaky syndromu dráždivého tračníku včetně průjmu. F/ Může u lidí s glaukomem zvýšit nitrooční tlak na cca 1,5 hodiny. G/ Může negativně ovlivnit kontrolu močového měchýře, zvýšit četnost močení a nutkání na močení. H/ Může přispět ke ztrátě vápníku a oslabit tak kosti.

NÁVYK? Oficiálně existuje diagnóza pro abstinenční příznaky kofeinu, pro intoxikaci (toxicitu) kofeinem a poruchy zdraví, vyvolané kofeinem, mezi které patří úzkostná porucha a porucha spánku. Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10867825/

KOFEIN A ANTIDEPRESIVA

Kofein by mohl zesilovat antidepresivní účinky některých léků typu SSRI, zejména fluoxetinu a escitalopramu.To může souviset se snížením funkce ledvin. Naproti tomu tricyklická antidepresiva (TCA) snižují efekt kofeinu. Zdroj: https://reference.medscape.com/viewarticle/917372_5

KOFEIN A SPÁNEK

400 mg kofeinu denně obvykle není spojeno s negativními účinky. Nicméně konzumace 400 mg kofeinu (ekvivalent cca čtyř šálků kávy) narušuje architekturu spánku při konzumaci 12 hodin před spaním. To souvisí s dlouhým poločasem rozpadu kofeinu (4–6 hodin u většiny dospělých, výjimečně až 10 hodin). Na druhou stranu doporučení nepít kávu později než 8 hodin před spaním je zbytečně omezující, jeden šálek tradiční kávy několik hodin před spaním není problém.

Co nepříjemného o kávě ještě?

Sloučenina, která vzniká při pražení kávových zrn, tzv. akrylamid, je toxický pro nervové buňky. Je karcinogenní, ale není to definitivně prokázáno. Mykotoxin ochratoxin A je produkt některých plísní a je toxický pro ledviny a může zvyšovat riziko vzniku jejich rakoviny. Předpokládejme, že většina kávových zrn u nás je kvalitní a není napadena plísní. Kávovníky se postřikují pesticidyherbicidy. Nicméně zpracování kávových zrn je většiny těchto chemikálií zbavuje. Opět tedy jde o kvalitu produkce i zpracování.

Káva má projímavé účinky, které u některých lidí (myslím, že je to docela malý výskyt),tedy vyvolá defekaci během několika minut po konzumaci. Konkrétní mechanismus a chemické složky za to zodpovědné nejsou neznámé, kofein to asi není.

A poslední nepříjemnost? Káva (spíše však čistý syntetický kofein) v nápojích pro děti a mládež!

Neexistuje zákon, který by zakazoval pít kávu a běžné kofeinové nápoje dětem. Zatím. Veřejnost (rodiče) jsou varování před konzumací kofeinových potravin a nápojů, včetně a především tzv. energetických nápojů. Přitom u nás je pití kofeinových limonád dětmi rutinou a dokonce rituál při návštěvě kin. Zatím asi jen Kanada stanovila denní limity kofeinu pro nezletilé:

Pod 4 roky nula, 4-6 let 45 mg, 7-9 let 62,5 mg, 10- 12 let 85 mg a 13-18 let 85-100 mg

Kolik kofeinu je už příliš pro dospělé, kteří nemají zdravotní problémy nebo intoleranci kofeinu nebo jiných v kávě přítomných látek ?

nad 400 miligramů (mg) denně

Pozor – dobré zprávy!

Kofein snižuje riziko vzniku karcinomu prostaty, melanomu, leukemie, rakoviny dutiny ústní. U dalších druhů karcinomů vychází kofeinu neutrálně.

Co jsou to POLYFENOLY (nejenom v kávě)

Skupina přirozených antioxidantů, které tlumí produkci sloučenin, zvaných volné radikály a důsledky jejich vlivu v rámci přeměny látek. Jsou především v ovoci, zelenině, čaji, kávě, červeném víně a pivě. Díky tomu se používají v potravinářském průmyslu k minimalizaci oxidace tuků (žluknutí).

KÁVA PRO:

SRDCE: Pití dvou až tří šálků kávy denně je s nižším rizikem srdečních onemocnění a arytmií a s delším životem. Lidé, kteří pijí kávu ráno, mají nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a nižší celkové riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří pijí kávu celý den. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324104420.htm. https://www.sciencedaily.com/releases/2025/01/250107194046.htm

ALZHEIMER: Vyšší konzumace kofeinu (> 216 mg/den) znamená nižší riziko. To je důležité pro klinické lékaře, kteří radí pacientům s životním stylem v prevenci a kvalitě kognice. Pozn.: Kognice je termín vztahující se k získávání a zpracování informací a k používání znalostí. Jde o vnímání, pozornost, paměť, utváření konceptů, asociace, jazyk, představivost a řešení problémů. https://www.sciencedaily.com/releases/2025/06/250617014142.htm

DLOUHOVĚKOST: Vědci odhalili, že ranní káva ovládá „přepínač dlouhověkosti“. Kofein aktivuje AMPK, klíčový buněčný senzor energie, který pomáhá buňkám vyrovnat se stresem a nedostatkem energie. https://www.sciencedaily.com/releases/2025/06/250625075024.htm

ZÁCPA: Káva několikrát denně díky kofein u některých jedinců podporuje vyměšování (snižuje riziko vzniku zácpy). https://www.medscape.com/viewarticle/balancing-caffeine-benefit-bowel-function-2025a1000idn

SPORT: Kofein asi nezvyšuje výkon při krátkých super intenzivních výkonech (např. sprint, intenzivní krátký trénink). Zvyšuje však výkon ve vytrvalostních sportech, protože zlepšuje využití tuků jako energetického zdroje a snižuje riziko vzniku „nervové“ (centrální) únavy. Od roku 2005 kofein není mezi zakázanými látkami v profesionálním sportu.

BONUS? DRUHY KÁVOVÝCH NÁPOJŮ

  • Cappuccino se připravuje z jedné nebo dvou dávek espressa (30–60 ml) s napěněným mlékem. Poměr mléčné pěny, mléka a kávy je 1:1:1.
  • Latte se připravuje ze dvou dávek espressa smíchaných s mlékem v poměru 1:3.
  • Macchiato používá jednu dávku espressa s malým množstvím pěny navrchu.
  • Cortados obsahuje jednu dávku espressa se stejným množstvím mléka a trochou pěny.
  • Flat White je z jedné nebo dvou dávek espressa, smíchaného s mikro-pěnou.
  • Existuje nápoj na bázi espressa "Dirty Coffee". Je to 110 až 180 ml studeného mléka a do toho jedna dávka espressa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz