Hlavní obsah

Dlouhý věk ve zdraví „model Kostěj Nesmrtelný 2024“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Každý by chtěl dlouho a zdravě žít. Věda dává šanci. Klíč je zdravý životní styl. Odborná vyšetření nabízí zdravotnická zařízení formou genetických testů, a jiná, věnující se medicíně proti stárnutí.

Článek

Kdo by nechtěl dlouho, dobře a zdravě (do)žít.

Aktuální vývoj vědy a technologií se nevyhnul ani touze po dlouhém životě a dokonce nesmrtelnosti. Vize přestávají být sci-fi. Jednou z vůdčích osobností v oblasti longevity a immortality (nesmrtelnosti) je Aubrey de Grey. Doporučuji prověřit, budete se divit. Web, který se problematice věnuje v celé šíři: www.lifeextension.com Dostali jste šanci studovat, bez toho nejsou znalosti a bez nich vám to je k ničemu. Budete mít „licenci od Nevyššího“ ke dlouhému životu. Co a jak uděláte, to je už jen na vás.

Neobvykle dlouhý život je fikce?

V tuto chvíli se bavíme o věku do 130, max.150 let. Navzdory tomu, že snaha o prodloužení života je paradox. Přírodu nezajímá dlouhověkost, ale zdařilý vývoj jedince a jeho přežití do doby rozmnožení. Tím paradoxem je současný život, podobný duševní nemoci, protože se pohybuje od euforie k depresi v důsledku růstu životní úrovně a nepříznivé geopolitické situace. Máme obavy o přežití lidstva, přitom světem vědy rezonuje snaha život prodloužit. Přinejmenším roztáhnout mantinely pro období zdravého života. Když umřít, tak relativně zdravý ve stavu tzv. přirozeného opotřebení. To zní dobře.

Konkrétními pojmy jsou dlouhověkost(anglicky longevity) a medicína proti stárnutí (anglicky anti-ageing medicine).

Současnost je v případě snahy zvýšit věk dožití revoluční. Umožnil to rozvoj genetiky a to jak základního výzkumu, tak „užité vědy“ (aplikace teorie v praxi). Genetika se proslavila, když se jí roku 2003 podařilo analyzovat lidský genetický kód (genom). Roku 2013 byla publikována teorie o příčinách stárnutí, která znamenala vlnu zájmu vědeckých institucí. Světová zdravotnická organizace (WHO) 2018 zveřejnila seznam nemocí, souvisejících se stárnutím, zkracujících život a zhoršujících jeho kvalitu. Aktuální věda míří výš!

David Sinclair, profesor genetiky na Harvard Medical School, světová autorita, říká:

stárnutí je nemoc a nemoci se dají a mají léčit

Následovalo prohlášení dalších vědeckých kapacit:

ve věku 60 let a vyšším můžeme být zdraví a vitální jako ve věku 40 let

Od roku 2018 uplynulo jen pár let nazíráno historií Přírody i lidstva. Dnešní genetika, to je úplně jiná písnička. Před „pár lety“ byly senzací, oceněnou Nobelovou cenou, tzv. genetické nůžky (CRISPR), umožňující zázraky v oblasti produkce cíleně geneticky upravených organismů. Brzy bude možné léčit geneticky podmíněné choroby. Nedávno média tyto možnosti připomenula. Prodlužování věku s tím souvisí v případě, kdy uznáte, že stárnutí je nemoc. Nemohu nezmínit jiný problém – nemoci z opotřebení. To bude komplikace, provázející velmi dlouhý život.

KLÍČOVÝ PROBLÉM DLOUHOVĚKOSTI?

Hromadění vzpomínek. Všech. Jejich vybavování proti vlastní vůli. Všech. Kdykoliv. Peklo, nebe, ráj.

Tím to nekončí

Nové techniky analýzy genomu jednotlivce umožňují odhalení „poruch“, to znamená vrozených dispozic k (vážným) chorobám, stejně tak to dává možnost odhalit příznivé dispozice nejenom k dlouhověkosti, ale ke konkrétním činnostem a schopnostem. Analýzu lze použít ke včasné prevenci chorob a k formulaci personalizované terapie a procesů, zpomalujících stárnutí. Ale pojďme dál, další text vás bude inspirovat a zvedne vás ze židlí

Dnes existují možnosti včasné prevence nemocí a stárnutí. Kdo by nechtěl být v 80 letech životaschopný jako ve 40, že? Přitom záleží na každém, v jaké formě bude za pár let. Nebo za pár desítek let. Starost o vlastní zdraví a kondici není egoismus, ale investice do sebe a tím také do vlastní rodiny!

Jak na to?

Níže uvedená doporučení jsou účinná a realizovatelná pro toho, kdo chce řešit prevenci a díky tomu vzdálenou budoucnost. Dobrá zpráva? Všichni mají šanci. Neodkládejte to, protože v pokročilém věku to bude obtížné a málo efektivní.

1.Prostudujte obsah pojmu zdravý životní styl a dlouhodobě ho praktikujte

Možná je to klišé. Nedbejte na to. Principy a konkrétní aktivity najdete na internetu včetně videí, popisujících cvičení, vaření a způsob stravování. Podrobnosti jsou ve zdrojích na konci textu. Doporučuji konzultaci s wellness nebo lifestyle coachem. Vybírejte pečlivě, nejprve ho prověřte. Nehledejte mezi lékaři. Jedním z důležitých aspektů bude formulace tzv. personalizovaného stravování. K tomu potřebujete metabolickou typologii a test potravinových intolerancí a osobní rozhodnutí o svém výživovém směru. Máte možnost porovnat doporučení odborníků a citovaných autorů s obsahem hlavního internetového zdroje. Varování! Nepodlehněte extremismu!

2.Přizpůsobte životní styl aktuálnímu zdravotnímu stavu, věku a životním okolnostem

Můžete absolvovat diagnostiku zdravotního i fyzického stavu, souvisejícího se stárnutím, na specializovaných zdravotnických pracovištích a klinikách. Dostanete objektivní výsledky, nutné k formulaci terapeutických a preventivních procesů.

3.Doporučuji vyšetření včetně analýzy genomu na specializovaných klinikách.

Jedna z nich je v centru Prahy, druhá, specializovaná na aplikaci individuálních programů, kousek za Prahou (Zlatníky). Zatím….

Genetická vyšetření a testy intolerance potravin provedou i některé velké nemocnice.

4.Doporučuji porovnat postupy uvedených zařízení s praktikami tzv. regenerativní medicíny, používající některé speciální postupy

5. Prostředkem prevence i cestou k dlouhověkosti je použití legálních doplňků stravy

Mnohé z nich jsou přírodního původu. Je důležité zvolit kombinaci dle momentálního cíle, prověřit efektivitu a zaměření jednotlivých látek a kvalitu konkrétních produktů, porovnat ceny (odlišná množství účinných látek v doporučené dávce!). Je nutné pravidelně hodnotit efekt a nečekat nemožné ihned a zázraky do tří dnů.

Lze konzultovat osobní program s odborníky na zmíněných pracovištích nebo on-line. Není nutné ihned investovat velké peníze do komplikovaných vyšetření a do náročných a drahých postupů regenerativní medicíny, stačí začít změnou životního stylu a aplikací vybraného sortimentu doplňků.

Uvědomte si, že prevence stárnutí je „běh na dlouhou trať“.

Zdroje

Hacknuté tělo. Dave Asprey, Zoner Press 2021

Skryté tajemství dlouhověkosti. Steve R.Gundry, Grada 2018

Přežít. Peter Attia, Jan Melvil 2023

Žijte podle své DNA. Kashif Khan, Zoner Press 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz