Článek
ÚVOD
Tento článek připomíná, že dobrý úmysl může provázet cestu do pekel. Inspirací je obava z důsledků nekritického zájmu veřejnosti navzdory varováním odborníků. Nejde o samoúčelnou kritiku nestandardní luxusní čokolády z exotiky!
Souvisí to s lidskou povahou. Lidé snadno podlehnou nákupní hysterii navzdory tomu, že není o co stát. Extrémy jsou přitažlivé.
Příkladem může být třeba vysoká móda, nevkusné exhibice osobností z vyšší společnosti (nahaté, plasticky upravené a hormonálně povzbuzené). Je to panoptikum, prezentované jedinci, kteří ztratili schopnost sebereflexe a je to od nich účelové, protože to přitahuje veřejnost a je to skvěle živí. V oblasti stravování je to podobné, viz luxusní restaurace a neobvyklé způsoby stravování (např. živá - syrová strava nebo fruitariánství).
Cíl článku? Motivace k diskuzi.
Diskuze je poučná, protože odhalí veřejné mínění. Současně je to šance k zamyšlení nad přístupem k výživě a ke zdraví. Měla by to být inspirace pro odborníky při jejich snaze o formulaci výživových desater.
Čokoládové šílenství model Dubaj
Musím připomenout mimořádně přitažlivou roli výjimek a extrémů, které se nevyhýbají ani trhu s potravinami. V tomto konkrétním případě plyne z analýzy, prezentované v textu níže, nutnost spotřebitelům připomenout opatrnost při výběru potravin, nutnost kontroly kvality toho, co kupuji a konzumuji. Kdo to využije k zamyšlení nad tím, jak chápat výživu, bude mít výhodu. Tím větší, když si uvědomí realitu stravovacích úletů a snadno vznikajících závislostí, včetně těch, které se týkají sladkostí.
Důležité je připomenout důsledky neetické manipulace producentů se spotřebiteli. Není všechno zlato, co se třpytí.
Dubajská čokoláda se třpytí?
Váš první dojem v případě nákupu a ochutnávky? Bývá nejdůležitější.
V mysli vám vytanul obraz bohatství, exotiky, rozkoše a relaxace. Hned poté pomyslíte na výjimečnost, provázející vysokou kvalitu, vyžadovanou miliardářskou vysokou společností. Někdo si vzpomene na zlato. Překvapení? Zlato se používá dokonce i v potravinářství! Skrývá se v seznamu tzv. aditiv (přídatných látek) pod číslem E 175. Svatební dorty, zdobené zlatem. Výjimečná voda z ledovce ve speciálních lahvích, v nichž plavou zlaté plátky. V Saudské Arábii normál. Přitom jde jen o vizuální efekt a demonstraci super luxusu.
Dubajská čokoláda je spouštěč invence dalších producentů
Z nápadu, jehož cílem nebylo uspět na světovém trhu se stal trhák díky jakési influencerce! Je to varování před neetickým podnikáním bezohledných influencerů, postrádajících etické normativy. Manipulují dokonce i s dětmi, které je fascinovaně a bezmyšlenkovitě následují. Varování před podnikavými producenty. I když, na druhou stranu, budou to oni, kdo snad srazí neúnosnou cenu na přijatelnou hodnotu.
Pokud vás tohle vás nebude inspirovat k zamyšlení, tak vám nepomohou ani experti na telefonu a v poradnách.
Vysvětlení nákupní hysterie?
Možná tak v bohatých zemích světa. V těch dalších touha po změně. Vystoupení z šedi běžného života. Navzdory tomu, že to není objev století, nabízející mimořádně chutný a současně účinný příspěvek ke zdraví. Je to „závan snobismu“, který lze probudit i v chudších lidech. Dopřejí si luxus, aby se necítili bezvýznamní. Aby se chvíli cítili jako boháči. Producenti dobře ví, že výraz „čokoláda“ evokuje ve spotřebiteli pocit zdravé sladkosti a kvality. Například v kontrastu s nějakou složením nepříznivou tyčinkou s čokoládovou polevou.
Složení dubajské čokolády je šance vysvětlit důvody kritiky.
Pokud vás k zamyšlení nebo k průzkumu trhu inspiruje připomenutí různorodosti kvality běžně dostupných druhů čokolád, bude účel článku splněn. Ostatně, kvalita je tím, oč tu běží. Mnohdy jsou to náhražky a šidítka, tvářící se jako čokoláda. Jedním z cílů je totiž možnost prodeje za nižší cenu než v případě plnohodnotných čokolád.
Dobrá rada nad zlato!
Neuvěřitelná je blesková reakce na „dubajskou čokoládu“ mnoha dalších producentů cukrovinek a čokolády, především těch méně etablovaných na trhu. Kdo váhá, neprodává! Také fantazii se meze nekladou, nemusí to nutně být kopie čokolády, plněné nudlemi, pistáciemi a sezamem jako v případě té dubajské. Přitom lze využít názvu „dubajská čokoláda“, protože pojmenování nelze chránit.
Jsem zvědavý, jak se k tomuto problému vyjádří české kontrolní orgány. Nelze vyloučit, že některé tuzemské varianty prohlásí za náhražku čokolády nebo „čokoládovou cukrovinku“. V lepším případě to bude plněná mléčná čokoláda. Ale nepředbíhejme, protože to záleží především na množství a druhu ingrediencí výrobcem použitých k plnění čokolády. Vsadím se, že se brzy setkáme také s „dubajskými trdelníky“.
Co to znamená pro spotřebitele?
Buďte ostražití! Čtěte etikety nebo si dohledejte složení na webu producenta. Možná zjistíte, že to, co chcete koupit není přínosem pro zdraví ! Na rozdíl od vysokoprocentní hořké čokolády.
A ještě jedna velmi důležitá připomínka! Přemýšlejte, zda nejste na některou ingredienci citliví (alergičtí).
Například plněná mléčná čokoláda je směs několika druhů tuků a cukrů, aditiv a řady alergenů! Dejte pozor na klamavé reklamy, zveličující nebo vymýšlející pozitivní efekt některých ingrediencí, které přitom budou spíše útokem na vaše zdraví.
Konkrétně originál dubajská čokoláda obsahuje lepek. Množství netuším. Jsou v ní naneštěstí také další alergeny, totiž pistácie a sezam. Ani mléko v mléčné čokoládě nemusí být bez problému.
Tento fakt vyvolal první negativní reakce lékařů na „dubajskou čokoládu“, zatím v západních státech.
Použití potencionálně rizikových ingrediencí v originální dubajské čokoládě je překvapující! Možná je to tím, že v zemi původu nejsou alergie na obsažené ingredience obvyklé. I když…pšenice a mléko? Za štěstí lze považovat fakt, že dosud se neobjevily informace o výskytu intolerance a alergie (anafylaxe) z jiných států.
ČOKOLÁDA?
Pochutina, sladkost, cukrovinka? Cosi, co patří mezi postradatelné potraviny. Cosi, co lze chápat jako zpestření, odměnu, sladkou chvilku, protože sladkosti, konkrétně jednoduché cukry, působí v mozku jako zdroj energie a současně spouštěč libých pocitů. To však není přesvědčivý argument pro konzumaci čokolády v množství větším než 15-20 g/den. To platí i poté, co si přečtete další informace.
Je čokoláda „zdravá“?
Ano v případě, že jde o hořkou čokoládu minimálně 70procentní. Zde však není prostor pro oslavu opravdové čokolády. Odborníci připomínají zdraví podporující sloučeniny v hořké čokoládě, jimiž jsou tzv. polyfenoly, jejichž roli veřejnost vnímá jen jako „zdravé antioxidanty“ aniž by tušila, o co jde. Jejich přínos v této komoditě se přeceňuje. Přítomné jsou další dvě sloučeniny - teobromin a fenyletylamin.
Teobromin je alkaloid efektem podobný kofeinu, stimuluje srdeční aktivitu, rozšiřuje cévy a má příznivý vliv na náladu. Nelze ho chápat jako prostředek proti depresi.
Fenyletylamin je hormon ze skupiny amfetaminů, s psychotropními účinky. Je to tzv. „droga zamilovaných“. Radost vám zkazí připomenutí, že čokoládě je ho málo a po požití se rychle odbourá a tím ztrácí účinnost. Přesto je třeba varovat osoby, trpící migrénami, před konzumací hořké čokolády.
Když to shrnu?
Vysokoprocentní kvalitní hořká čokoláda je jako pamlsek a pochutina příjemným zpestřením jídelníčku v případě, že ji chcete použít například jako moučník nebo aktuální pozornost. Většinou se to týká žen, že? V sortimentu všech druhů sladkostí a cukrovinek vyniká výše popsanými příznivými vlastnostmi. Přesto nelze nadsazovat její význam pro zdraví. Při současných cenách nelze očekávat častou konzumaci.
Na druhé straně, jak už bylo jednou připomenuto, rozhodně je to lepší volba než něčím plněná mléčná čokoláda, jejíž cena je s ohledem na nízký podíl kvalitní čokolády výrazně nadhodnocená.
To platí také o „dubajské čokoládě“. Její vysokou cenu nemůže obhájit ani obsah pistácií, tím méně sezamová semínka a jakési nudle jako náhražka tradičního těsta.
Závěr
Než podlehnete nekritickému nadšení, uvažujte! Naučte se odolat manipulátorům všeho druhu. Máte rádi čokoládu? Fajn. Ta kvalitní je akceptovatelná, možná dokonce přínosná pro zdraví. Znamená to naučit se vybírat kvalitu mezi imitacemi. Nešetřit za každou cenu.
KONEC