Článek
MOTTO
Poplach – vedro, riziko přehřátí, dehydratace, kolapsu, život ohrožujícího úpalu. Kritická populační skupiny? Děti, dovolenkáři, sportovci a senioři.
ÚVOD
Souvislost s popisem obsahu článku? Extrémní počasí, vedra. Žádná forma „pitného režimu“ nemůže být pojistkou před rizikem vzniku úpalu! Žádné formy ochrany proti celodennímu vystavení UV záření (opalování) nedokáži zabránit úpalu, jste-li na slunci celý den a přitom jste fyzicky aktivní. Žádný ochranný prostředek nemůže být 100% bezpečný, naopak, mnohé obsahují chemické sloučeniny, které mohou být zdrojem toxinů. Kdo mi nevěří, může si iniciativně na internetu dohledat důkazy pro moje varování.
Potřeba hydratace každého člověka je jiná. Záleží na mnoha faktorech, jakými jsou - anamnéza, zdravotní stav a léky, které užíváte. Na čem tedy záleží také?
Každý jsme jiný – pohlaví věk, zdravotní stav, způsob stravování, zvyklosti. Liší se životní prostředí, sociálně-ekonomické podmínky, způsob života včetně pohybových aktivit. To vše působí na fyziologii (životní procesy) jedince. Nelze nezmínit intelekt a přístup k dobře míněným doporučením.
V čem vidím zcela zásadní problém?
Ve všech článcích pro veřejnost, které pojednávají o pitném režimu jsou uváděna doporučení, která buď nejsou realizovatelná vůbec, nebo jenom teoreticky.
Konkrétně? Dočtete se, že „váš lékař“ vám může pomoci sestavit hydratační plán, který bude odpovídat vašim zdravotním potřebám a životnímu stylu.
Můj komentář? Může, když na to bude mít čas a náladu! Nejprve k němu musíte přijít. Kromě toho on se omezí jen na obecnosti. Proč? Nemá na to čas a také je problém, protože až dosud není definitivně vyřešena metodika pitného režimu! Realitou je fakt, že to není možné, což jsem připomenul hned v úvodu.
Nemluvě o tom, že i dokonalé vyšetření, provázené dokonalým poučením, nestačí! Pacient musí být schopen ta doporučení nejenom respektovat, ale především realizovat.
Tak jak to vlastně je s „pitným režimem“?
Roku 1945 vydal americký Úřad pro potraviny a výživu směrnice, které doporučovaly denně vypít dva a půl litru tekutin. Podstatné je, že se zapomnělo připomenout, že „většina toho množství je obsažena v denních pokrmech“! To způsobilo doporučení konzumovat šest sklenic o objemu 250 ml vody denně. Aktuálně je oficiální doporučení osm sklenic, necelé dva litry. Mluví se o tom (alibisticky), že: „zdravému dospělému člověku to neublíží“!
Nehodlám ztrácet čas vyhledávání konkrétních nesmyslných doporučení, prezentovaných různými servery a médii aktuálně!
Tak a teď vážně! Dr. Heinz Valtin v článku z roku 2002 v časopise American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology zpochybnil, že je to z lékařského hlediska nezbytné. Prohlásil, že „nejsou vědecké studie, které by podporovaly 8 sklenic (2 litry)“. Další výzkumy, prezentované v recenzovaných odborných časopisech naznačují, že tak velké množství není třeba. Až už je to pár let, kromě toho asi se jednalo o zdravé jedince.
Problémy, které jsem si uvědomil díky rozsáhlé odborné praxi
Až do této chvíle to byla teorie. Důvody jsem uvedl v úvodu: „každý jsme jiný, žijeme různě, jíme a pijeme odlišně atd.“ To platí také o způsobu příjmu tekutin. Nechci do vás šťourat, ale doporučuji zamyslet se nad způsobem života, životním stylem, stravováním a pitným režimem. Kolik a jakých tekutin kdo z vás a kdy vypije – a kdy ne? Tak třeba mnoho žen je někdy doslova „na suchu“ z pro ně etických důvodů. Okolnosti jim emočně brání dostatečně pít, aby nemusely v nevhodnou dobu jít na toaletu. To však platí také o mnoha dalších lidech, podle okolností. Uměl bych vyjmenovat řadu povolání, kde je možnost jít na záchod výrazně komplikovaná.
A to není všechno!
Jde nejenom o celkový denní příjem, ale také o rozvržení příjmu tekutin v průběhu dne. Nejlepší je pít po troškách během dne. Opakuji - je to jen jeden z dalších "ideálů"! Většina lidí přijímá větší množství tekutin jen při jídle. Už jen to je nevhodné! A poté je problém s náhlou konzumací velkého množství vody nebo obecně tekutin, protože to způsobí rychlé vyloučení její většiny močí v průběhu krátké doby. Vypití opravdu velké sklenice vody (nebo piva!) spustí tzv. bolusovou reakci, což je ochranný mechanismus těla proti náhlému poklesu sodíku v krvi díky jejímu zvětšenému objemu (způsobenému zadrženou vodou).
Tak ještě jednou! Významná část tělních tekutin pochází z jídla. Například polévka, čerstvé ovoce a zelenina. Tak to mají lidé, kteří se takto stravují, tudíž zřídka mají žízeň.
Mýty jsou odolné!
Navzdory tomu se mantra pití osmi sklenic vody rozmohla a nyní je běžné vidět lidi, jak si při svých každodenních činnostech nosí láhve s vodou. A to není všechno! Původní doporučení nikdy netvrdila, že tekutina, která má tvořit příjem tekutin, musí být jen voda.
Realita ještě jednou? Ve skutečnosti se započítává většina běžných tekutin (nápojů) včetně kofeinových, mléka, džusů, freshů a smoothies, ionťáků a vlastně i piva tak, jak na to upozorňuje výše zmíněný dr. Valtin v článku z roku 2002.
Jeden z dalších mýtů?
Tvrzení, že káva a pivo zhorší vodní bilanci (obsah tekutin v těle), protože provokují diurézu (močení) a způsobí dehydrataci. Když si dáte (jedno) pivo, možná o trochu víc tekutin než jste vypili, vyčúráte. Ale to není nic tragického. Ve většině případů to v průběhu 24 hodin podvědomě „doženete“ jídlem a jinými tekutinami. Nicméně problém nastane, když těch piv bude víc!
To, co je komplikace jsou standardní zlozvyky veřejnosti v konzumaci různých druhů nápojů. Jde především o ty, které obsahující cukry a chemikálie.
Pozn.: Na tomto místě se nemohu zabývat podrobněji problematikou nápojů, včetně minerálních vod.
Zajímavý, byť relativně jen teoretický, problém? Nadměrný příjem tekutin.
Nemá smysl zde dramatizovat situaci popisem rizika, daného „předávkováním vodou“ (nebo jinými nealkoholickými tekutinami). Je tu ovšem jedna výjimka, a tou jsou chroničtí pivaři. Ale to by byla jiná písnička.
Zajímavost, přitom realita!
Existují situace, kdy se nelze spoléhat na pocit žízně. Mám na mysli lidi s demencí, Alzheimerem nebo po mrtvice, protože mohou ztratit schopnost cítit žízeň.
Závěr? Opakované doporučení vypít denně od-do, tedy 1,5 litru až 2,5 litru „vody“, je ze strany odborníků alibismus, daný nepochopením principů a okolností běžného života. Přitom právě lékaři a zdravotní sestry jsou vážně „ohroženi“ dehydratací! Život tropí hlouposti. Přestaňte tančit hydratační tanec stylem nutnost 1500-2500 ml vody, když v reálu téměř nikdy pouze čistou vodu nepijete!
Článek by nebyl opravdu užitečný, kdyby neobsahoval informace, související s vedry a výjimečnými ztrátami tělesných tekutin – a současně s některými nešvary.
Principiálně o dehydrataci, která nesouvisí s vystavením vysoké teplotě okolí
K dehydrataci může dojít snadněji, když máte diabetes, jste nemocný (-á, -é) a máte horečku nebo průjem, dlouhý pobyt na slunci nebo evidentní úpal, příliš mnoho alkoholu, velké pocení při sportu spolu s nedostatkem tekutin, užíváte diuretika například při hubnutí atd.
Příznaky dehydratace
Žízeň – tmavě žlutá páchnoucí moč – močení méně než obvykle – pocit závratě nebo točení hlavy – únava – sucho v ústech, rtech, jazyku – zapadlé oči
Důsledky kritické dehydratace
- Závratě nebo pocit mdloby
- Sucho v ústech
- Zrychlené dýchání a srdeční frekvence (tep, bušení srdce a známé projevy hypertenze
- Tmavě zbarvená moč
- Problémy s dostatečným močením
Mezi příznaky dehydratace u dítěte mohou patřit:
- Propadlé měkké místo (fontanela) na temeni hlavy
- Zapadlé oči
- Málo nebo žádné slzy, když pláčou
- Nemá POČURANÉ PLENKY
- Ospalost nebo podrážděnost
- Dovolím si doplnit suché rty a jazyk.
A teď z jiného soudku aneb ledová voda k pití podle AI - aneb AI není vždy objektivní. Proč? Protože čerpá ze stejných, nedokonalých zdrojů, jako já.
Potenciální benefity:
- Zlepšuje sportovní výkon, protože ochladí organismus a působí jako prevence přehřátí
- V případě silného zánětu hrdla sníží intenzitu zánětu
Potenciální negativní účinky
- Trnou a rozbolí hlavně poškozené zuby, protože mohou podráždit nervová zakončení v zubu
- Při zánětu hrdla může dojít k povrchovému sevření, což přinejmenší zhorší polykání
- Někomu může ledový nápoj způsobit žaludeční křeče a následné podráždění žaludku a pyrózu, protože se vlivem poklesu teploty tkáně postupně překrvil.
- Totéž se může výjimečně stát také v horní části trávicího traktu
- Zmiňuje negativní vliv na imunitu, ale není to potvrzeno
- Snížení teploty tělního jádra znamená zbytečný výdej energie na normalizaci tělesné teploty
Autor článku doplňuje: tím dojde k provokaci tvorby potu, což je pozitivní krok k zamezení akutnímu přehřátí. Účinek pití ledových nápojů se liší v závislosti na jednotlivci a na množství nápoje a jeho teplotě, ale v podstatě nejde o kritické riziko
Na první pohled vypadá logicky použití vychlazených nealkoholických nápojů (příkladem je samozřejmě čistá voda, ale také nealko-kokteily a piva) v případě vysoké teploty okolí. Naneštěstí je to neoprávněná naděje. Vysvětlení výše v textu a v jeho pokračování. Kromě toho daleko častější je konzumace různých druhů „míchaných“ ledových nápojů. Konkrétní příklady: tzv. ledová tříšť je nápoj s drceným ledem a s příchutěmi, nejčastěji ovoce, ovocné šťávy nebo sirupy. Dokonce různé druhy „ledové kávy“.
Upozornění: žádný z dále zmíněných nápojů nelze použít k rozumné obnově ztracených tekutin! Konkrétně například pivo nakonec spustí zvýšenou diurézu, kterávede ke ztrátě vody, obsažené v tom pivu.
POZOR na ledovou tříšť!
Oficiální lékařské doporučení zní: ne pro děti do cca 8 let! Důvod? Tento nápoj je oslazený glycerolem, což je jednak tzv. náhradní (umělé) sladidlo, tak současně prostředek proti zmrznutí nápoje do podoby tuhého ledu. Malé dítě nemá dost odolný žaludek – ledová tříšť obsah žaludku šokově zchladí (mnohem víc než jen studená voda) a přitom je v něm současně hodně vlákniny a ovocného cukru. Výsledek může být opravdu tristní.
Mimochodem, koktejly relativně stejného typu existují ve formě „nápoje u baru“. Samozřejmě také ve verzi s alkoholem. Rozdíl proti výše popisované ledové ovocné tříšti je v tom, že neobsahují glycerol, protože se do nápoje sype drcený led ze zásobníku.
Nicméně musím připojit důrazné varování! Alkoholické ledové koktejly mohou způsobit velké zdravotní problémy konzumentům, kteří při jejich pití nebo krátce po konzumaci opět vyjdou nebo lehnou na slunce.
Ledové nápoje v horku
Víte, že pití studených tekutin může způsobit problémy? Prakticky nikde v médiích jsem nenašel upozornění na jeden zcela mimořádný fenomén, jímž je zvýšení produkce tepla, nikoliv celkové ochlazení organismu. Přitom to je v odborných kruzích desítky let známá věc.
Níže důkazy díky citaci článku z Garden State Pain and Orthopedics (USA), která se tomuto fenoménu věnuje.
Když konzumujete ledový, zpočátku pocítíte chladivý účinek v ústech hltanu a v žaludku díky v nich umístěným receptorům teploty. Studená tekutina nakonec sníží teplotu v žaludku, to vyvolá subjektivní pocit úlevy od horka. Realitou je reakce organismu na snížení teploty tzv. tělního jádra, protože v důsledku toho dojde k aktivaci termoregulace v mozkovém centru. To způsobí tvorbu tepla, je to automatický proces, zajišťující stálé vnitřní prostředí. Díky zomu dojde ke zvýšenému prokrvení podkoží, což způsobí intenzivní pocení.
Mohou ledové nápoje snížit riziko úpalu?
Nečekaná souvislost kritického přehřátí s činností střevního traktu? Přirozená střevní bariéra se může oslabit, což umožní bakteriím a toxinům proniknout do krevního oběhu. To je tzv. syndrom propustného střeva, který překvapivě hraje klíčovou roli při spouštění úpalu, nejnebezpečnější formy onemocnění z přehřátí.
Co dělat, když někdo trpí vyčerpáním z horka nebo úpalem?
Vyčerpání z horka obvykle nevyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc, pokud se dokážete zchladit do 30 minut. Pokud se stav změní v úpal, je třeba to řešit jako stav nouze.
Příznaky: nadměrné pocení, pocit velkého horka a nevolnost, bolest hlavy, závratě a zmatenost, svalové křeče, rychlé dýchání a zvýšená tepové frekvence, teplota nad 38 °C, extrémní pocit žízně. Malé děti, které vám možná nebudou schopny říct, jak se cítí, mohou být ochablé a ospalé.
Stav se může vyvinout během několika minut (!) až hodin. Pozor, vyčerpání z horka se může změnit v úpal, což je stav ohrožující život.
Projevy: nevolnost i po 30 minutách odpočinku na chladném místě a pití dostatku vody – ztráta pocení – tělní teplota stoupá – hyperventilace nebo lapání po dechu – zmatenost – záchvat (křeče) – ztráta vědomí
Důležité! Schopnost těla regulovat tělní teplotu není dokonalá u malých dětí a výrazně zhoršená u seniorů a osob, trpících obezitou.
První pomoc?
Přesun do stínu nebo chladnější místnosti – svlékněte oblečení a odhalte povrch těla – začněte ovívat a chladit pokožku žínkou, namočeným ručníkem, studené obklady kolem krku a do podpaží nebo zábal do vlhkého prostěradla. Opatrně s nabídkou tekutin, protože v tomto případě není vhodná čistá voda, ale některý dobře složený iontový nápoj.