Hlavní obsah
Jídlo a pití

Stálý přísun nových diet a výživových směrů jako cesta ke zdraví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Fořt

Existuje ideální způsob stravování? Znáte středomořskou stravu? A co teprve Atlantickou. Jak řešíte osobní způsob výživy?

Článek

Přátelé zdravé výživy, všichni ti z vás, kteří praktikují některý z přehršle zdravých alternativních výživových směrů a redukčních diet, dejte vědět, co si myslíte o „ideální výživě“. Připomenu, že v anglosaské literatuře se výrazem „diet“ neoznačuje redukční nebo klinická terapeutická dieta, ale různé varianty běžného stravování.

Mám pro vás překvapení. Díky vědě a aktivním novinářům (redaktorům různých webů) je tu, ano čtete dobře, další šance. Máte ode mne domácí úkol! Ihned vyhledejte na internetu pojem MIND diet. To slovo velkými písmeny není mysl, ale část vašeho domácího úkolu. Nápověda: když jíte, myslete na to, co děláte, ne na to, co sledujete v TV nebo na počítači. Tak kdo se hlásí první?

Vývoj technologií a vědy je rychlý. Jak je na tom vývoj způsobu stravování? Na rovinu? Je to naprostý zmatek! Ten říká to a ten zas tohle, ale dohromady nevyřeší nic. Takže tu máme další objev posledního desetiletí! Tím je tzv. Atlantic Diet. Opět připomenu, že nejde o „dietu“, ale o lokální způsob stravování. Týká se totiž jen jedné části Španělska a Portugalska. Zkuste dohledat, je to zajímavé, tady není prostor na „román o zdravé stravě“. Nicméně připomenu, že dokonce i v českých zemích lze objevit „lokální způsoby stravování“. Podle jednoho z kolegů dopisovatelů je dokonce třeba tyto lokální zvyklosti zachovat a podporovat. Jste zvědaví, o čem ta „Atlantic diet“ je? Navštivte internet. Motiv? Že by tohle bylo ono „konečné řešení“?

Už hodně dlouho sleduji, co se děje ve světě výživy a diet. Nemohu uvěřit, že nějaký nový způsob stravování, vycházející z lokálních zvyklosti, předčí „dietu“, která je už minimálně 10 let na špici. Je jí slavná Mediterranean Diet, to znamená Středomořská dieta (nikoliv dieta, ale způsob stravování populace). Ta před nedávnem opět vyhrála soutěž vědců a odborných orgánů a společností celého světa o kompromis. Spolehnu na běžně dostupné informace na internetu, abych neztrácel čas jejím popisem. To by bylo na dlouho. Zato připomenu, že podle mého přístupu ke způsobu stravování je to nedokonalý kompromis. Jistě si uvědomujete, že kompromis (konsensus) nikdy není nic jiného než směs ústupků na úkor optima.

Díky tomu, že - podle nereálných vizí světových odborníků, veřejnost definitivně přejde na Středomořskou stravu, konzumovanou stylem MIND diet, tak konečně zmizí ze světa ty příšerné fast-food restauranty jako třeba Kentucky Chicken. Inu, problém je v tom, že to se rozhodně nestane! Lidé, radujte se!

Přiznávám bez mučení, že jsem o Atlantic Diet doteď neslyšel ani nečetl. Stalo se dnes! Vida, k čemu je internet dobrý. A na něm různé „news“ ze světa výživy v podání webů, zabývajících se zdravím, životním stylem, stravou, hubnutím, módou, láskou, prostě vším tím „lidským“. Scrolluji, co se do mne vejde a ejhle! Článek o výživě (dietách), jehož autorem je překvapivě muž! Nikoliv standardní redaktorka v podobě krásné mladé slečny bez odborného vzdělání jako obvykle. Hned mi to bylo sympatické.

Chápu motiv autora. Vlastně více jeho motivů. Musel napsat článek, protože, inu, sami si domyslete důvod. Proč zrovna tato „nová dieta“, která není ničím jiným než popisem lokálních stravovacích zvyklostí? Opět jasné motivy! Jedním z nich asi je nadbytek článků na téma Středomořské diety (stravy). Veřejnost už nebaví o ní stále číst. O tom, že ji nepraktikuje, diskrétně pomlčím. Tak třeba v Česku téměř nikdo nejí ryby (konstatování odborníků, včetně organizace STOB). U nás je totiž „doba drůbeží“. Díky jistému magnátovi je levná. Já vám nevím, protože nějak se k nám dostává drůbež z jiných dvorků. Ze severu a východu. Nic moc, prý, podle českých státních kontrolních orgánů.

Ono jde o důsledek vlivu státem placených odborníků na veřejnost, protože ta „pod vlivem“ poplašných zpráv přestává konzumovat „červené maso“. Nevím, že by to připomínalo politiku? Asi asi ne, protože je to důsledek šíření strachu z údajné souvislosti mezi konzumací červeného masa a vzestupem rakoviny.

Inu, na něco se to podlomené zdraví národa svést musí, že.

Ale zpět k oslavě Středomořské stravy, která je založena na nepříliš věrohodných studiích, chybí důkazy, vycházející ze sledování minimálně jedné celé generace lidí, kteří se po celou tu dobu stravovali podle odborníky formulovaných pravidel. A nyní hurá ke konkurenci v podobě Atlantic Diet.

Donedávna jsem učil na VŠ předmět „Alternativní výživové směry a styly“ - ale Atlantická dieta? Tudíž jsem udělal to samé co autor článku. Prověřil jsem prameny (nikoliv pramen mládí, ale informací) na internetu. No super!

Začnu ze široka. Vědci objevují stále další (zdravá?) zákoutí lokálních stravovacích zvyklostí, protože poté se vždy najde někdo z reálného života (a byznysu), kdo z toho udělá tu definitivně nejzdravější dietu (způsob stravování) na světě a nikdy jinak. Jak to je s možnostmi realizace, která bývá kamenem úrazu pro uživatele? Je z čeho čerpat a čím se řídit? Jednoduše řečeno – existují návody?

To si pište, že ano! K dispozici jsou seznamy jedině vhodných potravin, dokonce recepty. No nekup to. No právě – kup to! Je tu ovšem, jako vždy, malý zanedbatelný problém. Vlastně dva! Jak a kde koupit doporučené potraviny - to je ten první. Jejich cena, to je je ten druhý (jasný) problém.

Schválně jsem vám doteď tajil třetí problém. Je jím vliv standardních typicky českých a moravských stravovacích zvyklostí. Navzdory tomu, že v tuzemských TV vládnou reality show Master chef, Peče celá země a bulvární Prostřeno. O vaření naživo v TV nemluvě. V reálném životě jsou to ovšem závodky, školní jídelny a levná menu v restauracích. Hádejte, co to je? Správně, česká tradiční kuchyně jako za socíku.

Jak jste na tom se svým stravováním vy? Informací máte dostatek, takže se můžete vyřádit ve své kuchyni s testováním dokonce už tří nejlepších diet (způsobu stravování) světa. Tou třetí totiž je tzv. planetární dieta (způsob stravování, velmi blízký veganství), které je (bude) obohacené o syntetické potraviny (pokrmy).

Závěr? Milí čtenáři, spolubydlící v Česku. Zkuste nedělat Švejky, nehejtovat, neironizovat, nekritizovat, zato racionálně uvažovat a nekontroverzně sdělovat zkušenosti a přístup ke svému stravování. Navrhujte řešení. Já díky vám to nakonec dám dohromady a konečně zbohatnu. Věřte mi, že hádky a dehonestace vedou jen ke konfliktům. Kruciš, vždyť to přece musíte vidět denně v médiích. Já jsem slušný. Nejsem totiž politik ani obchodník s potravinami!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz