Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jaká je budoucnost našich médií, potřebujeme ta veřejnoprávní?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Media

Hodně se nyní diskutuje o budoucnosti tzv. veřejnoprávních médii, hlavně České televize a Českého rozhlasu.

Článek

Veřejnoprávní média byla symbolem nezávislého zpravodajství a objektivních informací. Jak to však bude dál? Nejen okolo nás, ale i tady v Česku, vidíme neustálé pokusy veřejnoprávní média zrušit a nahradit je tzv. „státními“. To znamená, že budou pod kuratelou vlády, a tedy pod jejím přímým vlivem. Jaký je výsledek, to vidíme v Maďarsku, kde se státní televize stala hlásnou troubou vlády a jedné strany. O něco podobného se nyní snaží na Slovensku.

Má tedy smysl tato veřejnoprávní média udržovat, když zde bude vždy nebezpečí, že se stanou nástrojem jedné strany při pokusech ovládnout stát? Podle mého názoru je v demokratické společnosti lepší veřejnoprávní média nemít než z nich udělat státní.

Žijeme v záplavě informací ze stále se zvyšujícího množství internetových médií. Každý si může vybrat, záleží jen na něm, zda v sobě najde dostatek kritického myšlení, aby si udělal ucelený obrázek o skutečnosti. Těm, co kritického myšlení schopní nejsou, žádná sebeobjektivnější informace nepomůže, tu svoji pravdu už mají.

Možná by bylo lepší přistoupit na to, že veřejnoprávní média nepotřebujeme. Každé medium by muselo přiznat, za koho mluví a kdo ho platí, takto to funguje i jinde. Nejhorší je situace, když se jedno z nejčtenějších medií tváří neutrálně, ale je pod vlivem jedné politické strany nebo hnutí, jako se to stalo u MF Dnes. Pak nepomůže ani prodej na oko, pokud tam zůstane šéfredaktor i komentátoři nejpoplatnější předchozímu majiteli. Tohle by byl úkol státu, aby pohlídal, že nastavená pravidla vždy platí, majitelé i zacílení média je naprosto průhledné a zpravodajství je objektivní (nutno rozlišovat zpravodajství a komentáře).

Něco podobného platí i o nejnavštěvovanějším médiu, o Seznamu. Bylo by vhodné otevřeně zveřejnit, jaký směr zastává a koho chce zastupovat. Že by byl neutrální, tomu nikdo věřit nemůže, ani to nejde. Na to přišel už Dante Alighieri: „Nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena těm, kdo si v časech mravní krize zachovávají neutralitu.“ I zde by se větší otevřenost vyplatila.

Je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuju. Přiznávám také, že pod vlivem událostí jsem názor na veřejnoprávní média změnil. Budu rád, pokud mi někdo sdělí opačný názor a vysvětli mi to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz