Hlavní obsah
Cestování

Chcete vidět King-Konga na vlastní oči? Vyrazte do Rwandy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Hejna

Gorila horská v NP Volcanoes (foto poskytnuto naší specializovanou CK)

Pokud spatříte podobný snímek jako je úvodní, uznáte, že zvíře ve svém biotopu vypadá jinak než za mřížemi a že je jasné, kdo byl předobrazem filmového monstra. Tím však zajímavosti Rwandy nekončí.

Článek

Z přírodních jedinečností stačí zmínit třeba NP Nyungwe. Jedná se o pralesní park, takže je zde možno dohledat na 300 druhů ptactva, kde je však možné pozorovat šimpanzi v jejich přirozeném prostředí. Žijí jich dvě skupiny, jejich sledování je něco zcela jiného, než vidět je někde v zoo. Samozřejmě to nejsou jediné z opic, které zde spatříte, nádherné jsou například černobílé guarézy.

Foto: Petr Hejna

Šimpanz v NP Nyungwe (foto poskytnuto naší specializovanou CK)

Foto: Petr Hejna

Guaréza, neboli colubus

Mimořádným zážitkem je povznést se do korun stromů deštného pralesa - stezka nenese u nás obvyklý název stezka v korunách stromů, často představované nevzhlednou, krajinu hyzdící ocelovou konstrukce, ale již název Canopy Walk, tedy baldachýnový chodník, naznačuje, že se jedné vskutku o s přírodou splývající atrakci. Tato úzká lávka je vybudována 50 metrů nad pralesním porostem a je dlouhá zhruba 160 metrů.

Mýtické skalisko Ndaba poblíž umožňuje pohled na některý z vodopádů, jako například Le Chutes de Ndaba, kde se přesvědčíte, že ze skály nekape med, kterak praví legenda, ale „pouhá“ voda.

Foto: Petr Hejna

Vodopád Les Chutes de Ndaba (foto poskytnuto místní CK)

Dalším místem hodným povšimnutí je statut NP mající jezero Kivu. Jedná se o jedno z tzv. Velkých afrických jezer ve Velké příkopové propadlině. Nad jeho hladinu, spojující Rwandu s Demokratickou republikou Kongo, vystupuje na 150 ostrovů.

Foto: Petr Hejna

Jezero Kivu (foto poskytnuto místní CK)

Absolutním vrcholem výletů do Rwandy je setkání s gorilami horskými. Jedná se občas o náročnou vycházku do Národní parku Volcanoes, trvající až čtyři hodiny, někdy postačí i necelá hodina. Odměnou je pak přesně limitovaná hodina strávená pozorováním života tohoto mimořádně ohroženého druhu v jejich domovině, bez skla, mříží a zavěšených pneumatik, nahrazujících v zoo (nic proti nim, dělají oproti cirkusům záslužnou činnost) ve výbězích lidoopů větve stromů.

Foto: Petr Hejna

Gorila horská - mládě v NP Volcanoes (foto poskytnuto naší specializovanou CK)

S gorilami souvisí i kampus Ellen de Generes, otevřený v roce 2022 nedaleko NP Volcanoes. Věnován je životu goril, snahám o jejich záchranu a samozřejmě seznámí s osudem bioložky Dian Fosseyové, tedy té dámy, která gorilám zasvětil 18 let svého násilně ve Rwandě ukončeného života. Netřeba připomínat, že byla hrdinkou známého filmu Gorily v mlze.

Národní park Akagera, obdobně jako rezervace Ol Pejeta v Keni - o té jsem psal ZDE, spolupracuje s naším Safari Parkem ve Dvoře Králové, v roce 2019 bylo od nás do parku přetransportováno pět nosorožců černých. Zde narazíte na klasickou africkou zvířenu - lvy, žirafy, zebry, antilopy, slony, hrochy…, ptáků zde žije kolem 500 druhů. Oblíbeným zážitkovým zpestřením programu je noční safari.

Foto: Petr Hejna

Lvíčata odpočívají

Z historicky-architektonických památek je častým zastavením rekonstruovaný královský palác Nyanza ve tvaru obřího včelího úlu, etnografické muzeum v Butare seznamuje s historií, kulturou a tradičními zvyky a s předměty používanými při lovu, zemědělství, chovu zvířat, hrnčířství, tkalcovství a zpracování dřeva.

Tato africká země má však i temnou stránku v nedávné historii. Jistě mnozí mají v paměti film Hotel Rwanda z roku 2004 s Nickem Nolte, Joaquimem Phoenoxem a Jeanem Reno v rolích bělochů. Film přibližuje dobu roku 1994, kdy od dubna do července, kdy Hutové vyvraždili v rámci etnické čistky zhruba milion Tutsiů. Těmto událostem je věnován památník genocidy v Kigali, hlavním městě.

Výhodou je, že specializované cestovní kanceláře jsou schopny obstarat v rámci partnerského balíčku s místními organizátory mimořádně výhodné vstupy na jinak extrémně drahé výlety - jen co se týče goril, jedná se běžně o cca až 1500 dolarů, u šimpanzů se jedná o zhruba 300 dolarů v případě pozorování atraktivní skupiny, takže mnohdy se zdá být zájezd cenově lákavý, ovšem za opičky si musíte dost připlatit. Noční safari pak spraví nějakých 60 dolarů. Takže pozor - sleva občas není až tak zadarmo, jak známe z povídek pánů Šimka a Grossmanna.

Jak často zmiňuji na svých filmových besedách i knihách o Africe - kdo tento kontinent nenavštívil, jako by žil zbytečně, a kdo ji navštíví, spálí ho touha se tam vracet. Myšlena je divoká Afrika pánů kolegů Livingstona či Hanzelky a Zikmunda (s nímž mi bylo dopřáno se setkat), ne plážově povalečský, historicky a kulturou však též zajímavý, sever kolem Středozemního moře.

Související odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz