Hlavní obsah
Názory a úvahy

Anketa: Zvýšené odvody pro OSVČ. Souhlasíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Proti neschopnosti a porušování slibů současné vlády se bouří lékaři, zemědělci, vinaři chtějí odejít za hranice. Proč se nebouří celkově skupina OSVČ?

Článek

„Nebudeme zvyšovat daně“. Tímto a podobnými tvrzeními se členové nynější vlády prsili před volbami. Výsledek jejich jednání vidíme všichni. Daně se zvedly všem, i přesto, že stát na nich vybíral podstatně více díky inflaci. Ta byla v posledních letech extrémní a NE, na její snížení vládní kroky opravdu neměly téměř žádný dopad, ačkoliv premiér se bije do prsou. Reálná mzda do teď klesala. Přesto má stát pořád dost peněz na výdaje zbytné a pro obyvatele naší země druhořadé, a stále si na ně vesele půjčuje. Schodek státního rozpočtu se snižuje jen mírně, a to leckdy i díky „fíglům“ na papíře pana ministra Stanjury.

Odvody? Jen jiný název pro daně

Pohled na vyšší odvody živnostníků se samozřejmě liší. Chápu, že zaměstnanec má mnohdy při pohledu na výplatní pásku pocit, že živnostník platí málo. Zaměstnanec vidí, že ze své hrubé mzdy je mu například na sociální pojištění odečteno 6,5 %. Ovšem jeho zaměstnavatel státu odvede ze stejného základu ještě 24,8 %. Celkem je tedy za zaměstnance odvedeno 31,3 % jeho hrubé mzdy na sociální pojištění. Přímo se ale dotýká zaměstnancovy peněženky jen zmíněných 6,5 % jeho hrubé mzdy.

Naproti tomu, pokud jste OSVČ na hlavní činnost, měří se nově váš minimální daňový základ jako 30 % průměrné mzdy a z něj vychází minimální odvod na sociální pojištění 3852 Kč. Skoro o 1000 Kč více než loni. To je samozřejmě minimum. Na první pohled to nevypadá nijak drasticky. Pokud se ovšem podíváme z pohledu zaměstnance, který ze své hrubé mzdy v průměrné výši 44 000 Kč odvede 6,5 % (co odvede zaměstnavatel většina zaměstnanců ani nevnímá), je to 2860 Kč. Naproti tomu živnostník odvede o třetinu více. Ovšem s tím rozdílem, že jeho příjem ani nemusí dosahovat výše průměrné mzdy, liší se s každým měsícem, nemá dovolené, ani si nevezme nemocenskou, nedostává žádný 13. a další plat, je sám odpovědný za sehnání dostatečného množství práce pro svojí obživu, je odpovědný za účetnictví a administrativu, sám si musí pro své podnikání vytvořit podmínky (provozovna atd.). Své peníze má mnohdy u odběratelů, kteří s placením nespěchají a rozhodně nemá pravidelnou pracovní dobu. O nějakém důchodu do budoucna ani nemá cenu mluvit. Dá se tedy říci, že je na tom mnohem hůře než zaměstnanec, který má vše skoro jisté, oddělá si svých osm hodin pracovní doby a každého 15. v měsíci dostane na účet svojí výplatu očištěnou o odvody.

Nechci rozevírat nůžky mezi živnostníky a zaměstnanci, sám jsem si dlouhé roky procházel obojím. Mým cílem je ukázat, že živnostník na tom opravdu není tak dobře, jak to z médií vypadá a jeho odvody rozhodně nejsou nízké, jak se na první pohled může zdát. Stejně tak poukázat na to, že každé je pro někoho jiného a kdo chce zůstat ve stabilitě a jistotě s minimem starostí, ale také bez možnosti rozvoje, nechť je zaměstnaný. Já jsem se rozhodl jinak. Proti všem negativům podnikání, která jsem popsal, stavím svobodu, možnost se rozvíjet a pracovat na něčem svém. Nepodléhat nepříjemnému šéfovi a vnitřně souznít se svojí prací. Od státu nečekám moc. Nechci jeho důchod, zajišťuji se na něj sám, nemocenskou mi také neplatí. Také ale nestojím o to, aby mi neustále stát házel klacky pod nohy zvyšujícími se odvody - daněmi, narůstající byrokracií a dělal z nás OSVČ podvodníky a zloděje, kterým je třeba to řádně „osolit“. Jsem také přesvědčen, že státu platíme příliš, a to skoro všichni pracující. Máme vysoké zdanění práce.

Co vyděláme, zdaní se, co nám zbude, utratíme a zdaní se. Koupíme si dům, auto… daníme ho různými formami každoročně znovu a znovu. Stát si bere více, než je třeba a NEFUNGUJE, jak by za takové peníze fungovat měl. Já jsem přesvědčen, že by i na ty slušné důchody bylo, kdyby se stát stal skutečně štíhlým. Snad se jednou dočkáme. Zatím ale všechny vlády o štíhlém státu jen mluvily a mluví, naopak se ale přímo snaží aby stát bobtnal.

Myslíte si, že živnostníci platí na odvodech málo, nebo moc? Hlasujte v anketě.

Anketa

Myslíte si, že zvýšení odvodů živnostníků je správné?
Rozhodně, živnostníci platí málo a je třeba jim odvody zvyšovat
16,2 %
Ne, poslední skokové zvýšení a další plánované zvyšování je nesmysl.
83,8 %
Celkem hlasovalo 3571 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz