Hlavní obsah

Auta se stříbrnou baterií. Nejen budoucnost elektromobility. Šance pro vás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Hořák + ChatGPT 4o

Baterie s vysokým podílem stříbra způsobí díky zvýšené poptávce po tomto kovu i zvýšení jeho ceny

Samsung údajně dosáhl významného pokroku ve výzkumu pevných baterií . Posledním úspěchem je baterie, která využívá stříbro. Tento průlom by mohl výrazně zvýšit poptávku po stříbře a tím i jeho cenu.

Článek

Pevné baterie nabízejí delší životnost a vyšší účinnost. Například tento typ baterie od Samsungu má podle tvrzení společnosti životnost až 20 let a dojezd 600 mil na jedno nabití! Jejich technologie rovněž umožňuje podstatně rychlejší nabíjení, protože pevný elektrolyt zvládne vyšší napětí a proudy, aniž by hrozilo přehřátí a následná možnost požáru.

Samsung mluví o nabití jeho baterií za 9 minut
z článku

Pevné baterie fungují na jiném principu než tradiční lithiové baterie, které se dnes používají v elektromobilech. V těchto bateriích je kapalný elektrolyt nahrazen pevným, který je mnohem energeticky hustší. Samsung konkrétně používá pevný sulfidový elektrolyt, který je známý svou vysokou vodivostí a stabilitou.

Dopad stříbro-pevných baterií na trh se stříbrem

Zavedení pevných baterií, které využívají stříbro, by mohlo mít zásadní vliv na trh se stříbrem. Odhaduje se, že výroba každé bateriové buňky by mohla vyžadovat až 5 gramů stříbra, což znamená, že jedno auto s baterií o kapacitě 100 kWh by mohlo spotřebovat až 1 kg stříbra. Pokud by tuto technologii přijalo 20 % světové produkce automobilů, roční poptávka po stříbře by mohla dosáhnout 16 000 tun. Toto dramatické zvýšení poptávky po stříbře pravděpodobně povede k výraznému růstu jeho ceny.

Tento požadavek by představoval významnou část (64 %) současné celosvětové produkce stříbra, čítající přibližně 25 000 tun ročně, což ukazuje na zásadní dopad na trh se stříbrem.

Pokud by se tato nová technologie stříbro-pevných baterií rozšířila, a pouhých 32 % světové produkce automobilů by ji využilo, byla by k pokrytí této poptávky zapotřebí veškerá současná produkce stříbra.
z článku

Tento růst poptávky přichází v době, kdy je stříbro již nyní v deficitu kvůli výrobní poptávce ze solárního průmyslu, což tlačí roční spotřebu nad úroveň nabídky.

Ekonomické zákonitosti naznačují, že ceny pravděpodobně výrazně vzrostou, neboť poptávka roste mnohem rychleji než nabídka.
z článku

Cena stříbra má ale také co dohánět proti jinému drahému kovu - zlatu. Zatímco zlato v poslední době dosahuje nových rekordních hodnot, stříbro se stále obchoduje o 40 % níže než na svých historických maximech a potřebovalo by vzrůst přibližně o 68 %, aby se vrátilo na předchozí rekordní cenu 50 USD za unci z roku 2011. To je ovšem pouze nominální rekordní cena. Po zohlednění inflace by cena stříbra musela vzrůst až na 70 USD za unci, aby dosáhla ekvivalentní úrovně jako při historickém maximu v roce 2011.

Jednoduše řečeno, potenciál růstu ceny stříbra je obrovský, zatímco riziko poklesu je minimální. Toto jsou přesně ty druhy asymetrických obchodů, které investoři hledají.

Budoucnost?

Podle zprávy od Enrica Punsalanga ze společnosti Ride Apart již Samsung spolupracuje s velkými automobilkami na začlenění této technologie do vyvíjených elektromobilů. Firma uzavřela dohodu s Toyotou o zahájení sériové výroby těchto baterií v roce 2027, přičemž vozy Lexus budou mezi prvními, které tuto novou technologii integrují.

Tento technologický průlom v oblasti baterií a elektromobilů pravděpodobně výrazně ovlivní trh se stříbrem a elektrifikaci vozidel. I když nejspíš neuvidíme vozy s těmito novými stříbrnými bateriemi několik let, výrobci baterií, kteří chápou význam tohoto průlomu, pravděpodobně začnou hromadit stříbro za současné nízké ceny.

Doporučuji i vám držet fyzické stříbro, případně investovat do stříbrných ETF a akcií těžebních společností. Je vysoce pravděpodobné, že již v následujících letech této investice nebudeme litovat.

Chcete investovat do zlata nebo stříbra a nevíte jak? Kontaktujte mne v komentářích nebo kontakty v profilu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz