Hlavní obsah
Finance

Bitcoin je nad 60 tisíci dolary. Co dál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hořák + AI Vaibe

Poslední vrchol ceny bitcoinu byl 69 000 USD v listopadu 2021. Nyní zbývá kolem 8 000 USD, aby se jeho cena vrátila na tuto hodnotu.

Článek

Masivní nárůst hodnoty bitcoinu skoro o 30 % od začátku roku způsobují dva významné faktory. Tím prvním jsou schválené burzovně obchodované fondy, navázané na cenu bitcoinu, tzv. ETF ve Spojených státech a jejich úspěšné spuštění. Společnosti, které tyto fondy provozují, například BlackRock (do nedávna správce některých aktiv naší ČNB) nebo Grayscale teď pro ně musí nakupovat podkladové aktivum - tím je bitcoin. Nutno dodat, že tak činí pilně, opravdu v gigantických objemech a nepřestávají s tím. Tyto společnosti se tak staly novými „velrybami“ na trhu s bitcoinem. Velrybou označujeme velké investory, kteří jsou schopni objemy svých nákupů, či prodejů významně ovlivnit trh. Podle mého soudu tyto nové velryby nebudou chtít cenu příliš rychle shodit aby si neudělali špatné oko u svých investorů a udržely prestiž svých fondů. Alespoň doufám. Ostatně, cena zlata se v krátké době po spuštění zlatých ETF také prudce zvedla a již nikdy výrazně neklesla.

Druhým výrazným hybatelem ceny je technologická, každé 4 roky cyklicky se opakující úprava na bitcoinu - halving. Tato úprava snižuje odměnu těžařům za potvrzování transakcí v bitcoinové síti na polovinu. V praxi to také znamená, že nových bitcoinů z celkového množství 21 000 000 se bude uvolňovat do oběhu o polovinu méně, než dosud. Vidíte ten kontrast proti běžným penězům? Korun, dolarů a dalších měn naopak nezvladatelně přibývá a tím jejich hodnota klesá. Bitcoin je naprogramován přesně opačně, v podstatě na postupné zvyšování hodnoty. Historicky se cena bitcoinu 12 měsíců od halvingu vždy vyšplhala na několikanásobek.

Osobně ještě do bitcoinu peníze vkládám, můj střízlivý odhad je možné zdvojnásobení současné ceny. Mnoho mých kolegů ale vidí zhodnocení v budoucnu násobně vyšší. Křišťálovou kouli nikdo nemáme, takže můžeme jen čekat a případně opatrně investovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz