Hlavní obsah

CBDC: Pokrok nebo cesta k zotročení obyvatelstva?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

digitální transakce

Digitalizace je nedílnou součástí vývoje a peníze nemohou zůstat stranou. Kryptoměny se stávají běžným pojmem a tak centrální banky začínají zkoumat možnosti vlastních digitálních peněz, známých jako CBDC.

Článek

Digitální měny centrálních bank působí na první pohled jako vítaná inovace mnohdy zkostnatělého finančního systému. Existuje ale řada nejen výhod, které s sebou CBDC přináší.

Co jsou CBDC?

Jsou digitální formou národní měny, kterou vydává centrální banka. Na rozdíl od dnes už známého Bitcoinu, který problémy finančního systému efektivně řeší, ale nepodléhá žádné centrální autoritě a je velmi špatně monitorovatelný státními institucemi, CBDC mají státní záruku jako hotovost a jsou pod přímým dohledem centrální banky. Tato nová forma měny přinese zajisté mnoho výhod. Zvýšenou rychlost transakcí, snížení nákladů spojených s vydáváním a správou hotovosti a možnost poskytnout finanční služby i lidem, kteří nemají přístup k tradičním bankovním účtům, například díky jednoduchým peněženkám v mobilním telefonu.

Výhody (?)

Jednou z dalších výhod CBDC, je zvýšená transparentnost a sledovatelnost transakcí, což bude nová zbraň v dnes už skoro fanatickém boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Tato vlastnost je ale výhodou více pro státní orgány. O jejím přínosu pro občana lze polemizovat. Samozřejmě není v zájmu občanů hladké financování terorismu, nicméně zvýšený dohled státu nad vším, za co své peníze utratí, v jejich zájmu není už vůbec. Jednoduše řečeno „boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu“ je již dnes kouzelné zaklínadlo, díky kterému vaše banka zablokuje a pozdrží jakoukoliv transakci, která se jí znelíbí, dokud nepodáte vysvětlení původu peněz. V praxi se zatím jedná spíše o způsob, jak efektivněji znepříjemňovat život lidem, kteří běžně pracují a svůj výdělek chtějí občas ukládat do alternativ, jako je třeba již zmíněný Bitcoin.

Další výhoda z pohledu státních institucí a nevýhoda z pohledu občana je plánovaná expirace peněz. CBDC by mohly být navrženy s funkcí automatického vypršení platnosti. Což by byl v podstatě donucovací prostředek k rychlému vyčerpání finančních prostředků. Znamenalo by to značný dopad na obyvatele, kteří by mohli ztratit své úspory, pokud by CBDC včas neutráceli. Představte si, že dostanete výplatu a její platnost bude pouhých 12 měsíců. Pokud do 12 měsíců tuto částku celou neutratíte za zboží nebo služby, ztratí svojí hodnotu například o 40 %. Co tedy uděláte? Budete se snažit vše utratit a nebudete si nic ukládat na později. V čem je výhoda pro stát? Kola ekonomiky se roztáčejí, lidé stále utrácejí a nenechávají si nic takzvaně v matraci.

Výhoda pro občany se ale přesto nabízí, ačkoliv je v některých případech opět sporná. U CBDC by bylo možné omezit účel. To znamená, nastavit, za co konkrétně budou utraceny v konkrétních případech. Opět si představte například občana, který velmi efektivně a dlouhodobě pobírá dávky od státu a odmítá pracovat. Jeho dávky by měly omezený účel, aby si za ně nikdy nemohl koupit například cigarety, alkohol, předplatné televize, hazard a podobně. Případně by je mohl utratit pouze za jídlo, služby jako je nájem a další nezbytně nutné. Zde se bavíme o velké výhodě pro většinu obyvatelstva a zvýšené efektivitě sociálních dávek.

Z mého pohledu ovšem nevýhody pro obyvatelstvo států se zavedením CBDC převažují. Z počátku se bude nejspíš jednat o vítané zefektivnění finančního systému. Později ale digitální peníze centrálních bank vkládají vládám velmi silný nástroj k maximální kontrole a omezování všech obyvatel.

Je pouze a jen na nás, abychom se ujistili, že tyto nové peníze nebudou zneužity proti nám. Klíč je v hledání informací a případném vyjadřování nesouhlasu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz