Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko: drahota, komáři a pokuty. Ale kdeže, žádný poplach se nekoná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Hořák

Před začátkem prázdnin se objevilo na českých internetech bezpočet poplašných článků o tom, proč letos nejezdit do Chorvatska. Uvěřili jste jim? Já ne a jsem za to rád.

Článek

V dubnu tohoto roku jsem byl osloven, zda nechci s přáteli se začátkem letních prázdnin vyrazit na desetidenní dovolenou do Chorvatska. Mírně jsem váhal, protože jsem o Chorvatsku dost četl, navíc jsem v Chorvatsku nějakých 23 let nebyl a stejně dlouho jsem nebyl v letních měsících u moře. Dávám už roky přednost odletu k moři v měsících, kdy je u nás v ČR tzv. zima. Jak se říká, prohřát kosti. Také nemusím příliš velká vedra, která v jižních přímořských oblastech v létě panují. Nakonec jsem ale souhlasil. I s tím, že se pojede autem, což mi také nepřijde příliš komfortní. Ještě navíc, když do Splitu se dá letět i za 2 tisíce za zpáteční letenku z Prahy, a v podstatně kratším čase.

Foto: Petr Hořák

Trogir

Destinace byla jasná. Ražanj, malá pobřežní obec 50 km nad Splitem, kam přátelé jezdí každoročně. Místo je to kouzelné a navíc zde nenajdete žádné noční podniky a vlastně ani žádný kulturní život. Je tu zkrátka opravdu klid. Nedaleko ubytování, asi 5 minut cesty po pláži, je k dispozici malý, celkem dobře zásobený obchod. Přibližně 10 minut cesty autem rybí sádky a půl hodiny cesty autem město Trogir. Ke všemu se ale ještě dostanu.

V článcích hanících Chorvatsko jsem opakovaně četl, že v Chorvatsku se nás, turisty, v podstatě snaží okrást. Že komáři se nám masově snaží vypít všechnu krev, policisté nás nenechají chodit v plavkách mimo pláž, a pít alkohol na veřejnosti znamená tučnou pokutu.

Pravda je trochu jiná. Vezmu to popořadě. Komáři tu jsou a sají s chutí, to je fakt. První noc bez repelentu mě stála poštípané nohy. Od druhé noci s odpuzovačem komárů do zásuvky máme klid. Takže nic zásadního. Je tu draho? Ne, když víte, kam jet. Ubytování v apartmánu 2+1 v rodinném domku přímo u pláže, s vlastním parkováním, výhledem na moře a vlastním, soukromým přístupem do moře, nás přišlo na 980 EUR za 10 nocí. Nutno dodat, že majitelé jsou starší manželé a přivítali nás ořechovkou, později přinesli talíř plný palačinek ke snídani, dřevo na gril a ještě láhev vína. Každý den zametají přístup k moři a připravují plážová lehátka. Apartmán je nově a stylově vybavený, s panoramatickými okny k moři a skutečně nic nechybí. Pláž se sprchou máme přímo u nosu a je na ní klid. Večerní sklenky vína u vody si chodíme dolévat do naší kuchyně, žádné dlouhé cesty k vodě. Cenu ubytování tedy považuji za velmi přijatelnou.

Co se týče ostatních cen, hodně potravin jsme si vezli s sebou. Nicméně ceny zde v místním obchodě nejsou nijak drastické, spíše naopak. Půllitr místního Karlovačko v plechovce za 1,7 EUR. 5 litrů vcelku pitelného bílého vína Graševina za necelých 10 EUR také příjemně překvapilo. Zelenina je tu stejně drahá jako u nás a pečivo asi o 50 % dražší. 6 čerstvých pražem o váze dohromady asi 3 kg vyšlo v nedalekých sádkách na 30 EUR a na grilu je to lahůdka na dva velké obědy pro 3 osoby. V nedalekém městě Trogir je možné se velmi dobře najíst v zahradní restauraci. Například kalamáry z grilu s hranolkami a pestem, plus pivo Karlsberg, dohromady za 21 EUR, na dovolené nepovažuji za nic drastického. Porce byla dost slušná, jídlo velmi chutné, obsluha milá a prostředí příjemné. V Trogiru najdete i historické, pobřežní staré město s pevností, pro příznivce toulání po památkách. Pro nákup suvenýrů je zde také rozsáhlá tržnice, fungující do pozdního večera, s cenami, které se nijak neliší od podobných tržnic v Česku.

Foto: Petr Hořák

Západ slunce v Ražanji

Četl jsem i mnoho poplašných zpráv o zákazu pohybu v plavkách mimo pláž, nebo pití alkoholu na veřejnosti mimo restaurace. Ano, ve městě opravdu v plavkách nikoho nepotkáte, a stejně tak ani s plechovkou piva. Co se týče malé obce, jako je Ražanj, tak to zde nikoho nezajímá. Do obchodu všichni chodí v plavkách a pivo se pije kde se zrovna chce.

Pokud bych měl pobyt v Chorvatsku shrnout, moje dojmy jsou velice pozitivní. Chápu, že dělá mnoho výběr destinace, která ještě není tolik „profláklá“, ačkoliv Čeština je tu slyšet také dost často. Kdo by chtěl do většího turistického letoviska, určitě si zaplatí více. Tady, v Ražanji, je ale Chorvatsko naprosto v pořádku a dovolená tu je skutečným odpočinkem, který nenaruší ani komáři, ani místní zákony a dokonce ani nevybílí naše peněženky. Jsem rád, že jsem nedal na senzační články a reportáže z českých médií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz