Hlavní obsah
Finance

Další americká banka v problémech! Hrozí dominový efekt?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hořák + AI DALL-E

Zlato opět roste na ceně, u akcií nejspíš čekejme pokles

Vraťme se do jara 2023, kdy ceny akcií nejen v USA klesaly. Z toho důvodu se banky obávaly, že nebudou mít dostatek peněz na vyplacení svých klientů. Obavy některých se naplnily.

Článek

Jejich klienti opravdu začali masivně vybírat své vklady. Díky tomu, že banky obecně mají krytí pouze nějakých 7 % vkladů svých klientů, některé menší bankovní domy v USA to neustály a zbankrotovaly. Tehdy by se problém přelil mnohem masivněji i do Evropy, což je v těchto případech víceméně pravidlem. USA, nebo spíš americká centrální banka FED ale situaci zklidnila tím, že vyhlásila podpůrné programy pro tyto banky. Jednalo se v podstatě o neomezené úvěry.

Zpět do současnosti…

Tyto programy měly ovšem jen omezenou platnost. Konkrétně do 29. 2. 2024(!) Dalo se tedy předpokládat, že se slabší banky velmi rychle do svých problémových situací navrátí, a tak se zřejmě děje už v prvních březnových dnech. Banka New York Community Bankcorp se dostává do potíží poté, co minulý pátek spadla cena jejich akcií o pětinu(!). Tato banka patří mezi 30 největších bank v USA. Vedení banky odvolalo generálního ředitele. Co je ještě větší problém, který v historii vždy znamenal předzvěst špatných událostí, že vedení banky odložilo zveřejnění svých hospodářských výsledků. Tímto totiž odstartovaly v minulosti potíže nejen mnoha světových bank ale i společností v jiných odvětvích.

Problémový sektor komerčních realit

New York Community Bankcorp je jeden z klíčových hráčů v americkém sektoru komerčních realit. Tyto komerční nemovitosti jsou problém nejen v USA, ale i například v Německu. Po čase Covidu, kdy se některé firmy naučily šetřit náklady tím, že mnoho práce zastanou zaměstnanci z domova, je hodně komerčních objektů nevyužívaných a developeři nejsou schopni splácet bankám své závazky. Ceny těchto realit tedy klesají a s tím bankám klesá likvidita. Pokud lidé začnou vybírat ve velkém své vklady z důvodu nedůvěry v banku, přichází bankrot.

Americký trh komerčních realit v roce 2024 bude mít stejné potíže, jako trh hypoték v roce 2008 a jejich následky se přelijí i do Evropy.
Markéta Šichtařová

Do bezpečného přístavu…

Výše popsané je zřejmě důvodem, proč v posledních dnech prudce roste cena zlata, jako bezpečného přístavu. Klienti amerických bank v očekávání další krize nakupují zlato jako bezpečné útočiště pro své investice mimo bankovní sektor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz