Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Festival pro milovníky vína v Českém Ráji přilákal stovky návštěvníků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Že Český Ráj není právě vinařskou oblastí jako například jižní Morava, nezabránilo stovkám příznivců dobrého vína navštívit první ročník velmi povedené akce.

Článek

Předposlední červnovou sobotu proběhl v Turnovském parku, přímo v srdci Českého Ráje, první ročník nové a v našich končinách originální akce s názvem „Turnovské pohárky“. Do Turnova se sjeli návštěvníci z blízkých i vzdálenějších koutů ať už vlastními vozy, tak díky skvělé dostupnosti například vlakovými spoji. V obou případech nebyl pro návštěvníky problém dostat se do areálu během pár minut pěší chůzí a prohlédnout si ještě například cestou od vlaku město.

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Turnovské Pohárky

Příjemné prostředí turnovského městského parku se rozhodlo v tuto slunnou letní sobotu, i přes nepřízeň počasí několika dní před akcí, navštívit několik set návštěvníků, příznivců kvalitního vína a dobré zábavy. Na místě je čekali zástupci šesti vinařství se širokou nabídkou svých nejlepších vín ke koštování i zakoupení. Svoje pohárky si návštěvníci mohli vychutnávat v krytém sezení nebo spočinout na trávníku na svých dekách. K vínu samozřejmě patří něco k zakousnutí a tak bylo možné uspokojit chutě na sladké i masové pokrmy v mnoha přilehlých stáncích. O zábavu bylo postaráno na pódiu v podobě soutěží, například v poznávání ovocných vín nebo živé hudby místního skvělého harmonikáře a později i cimbálovky.

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Návštěvníci obsadili kryté sezení i travnaté plochy parku

Nejen podle slov zakladatele festivalu, Zdeňka Pohla, byli návštěvníci velmi spokojeni. O této skutečnosti svědčí množství vypitých láhví vína, přesahující počet 500 kusů, stejně jako fakt, že i když akce oficiálně končila ve 21 hodin, mnoho návštěvníků se rozhodlo v prostranství parku zdržet i výrazně déle.

Termín příštího ročníku ještě není znám, měl by být ale podobný jako ten letošní. Pro dostatek informací rozhodně doporučujeme sledovat stránky festivalu Turnovskepoharky.cz a jeho Facebook.

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Bylo možné poznávat vína od 6ti moravských vinařství

Člena týmu pořadatelů a zakladatele akce jsme se zeptali nejen na to, jak se celý den povedl v jeho očích:

Zdeňku, kdy vznikl nápad nabídnout návštěvníkům Českého Ráje akci spojenou s vínem? Přeci jen nejsme právě vinařská oblast.

Nápad nabídnout (nejen) Turnovským moravské víno vznikl někdy před rokem, na Moravě, kam jezdíme každoročně na podobné akce. Vzhledem k délce cesty a větší vzdálenosti jsme se rozhodli přivézt Moravu k nám do Českého ráje. Nyní se zdá, že to nebyl úplně špatný nápad :)

Kolik lidí na „Pohárky“ dorazilo?

Mile nás překvapil předprodej vstupenek, který byl spuštěn už v říjnu minulého roku, a podle očekávání zaznamenal prodej nejvyšší tendence před Vánoci, kdy jsme připravili speciální vánoční vstupenku, o kterou byl značný zájem. Pár dní před konáním akce byl předprodej ukončen, abychom stihli nachystat vše potřebné na prodej na místě, pro který zbylo necelých 100 volných vstupenek. Celkově bylo v předprodeji prodáno zhruba 400 lístků. Lidé, kteří dorazili na místo bez vstupenky, si ji mohli zakoupit během celého dne. Celková účast lidí na akci předčila naše očekávání s počtem zhruba 470 platících příchozích, kterým opravdu velice děkujeme.

Co mělo podle tebe u návštěvníků největší úspěch?

Nedá se asi paušálně říci, co mělo největší úspěch, ale rozhodně pozitivní ohlasy byly na turnovského harmonikáře Ondru Zlevora, který od časného odpoledně bavil svoji produkcí mladší i starší ročníky. Vlastně je vtáhl přímo do hudební produkce, protože nestál na pódiu, ale návštěvníky obcházel a hrál tzv. na přání. Samozřejmě je pro nás všechny, kteří se na organizaci akce podíleli úspěchem i to, že dorazili v takovém počtu návštěvníci a jejich četné pozitivní reakce a úsměvy jsou pro nás tím největším zadostiučiněním.

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Turnovské Pohárky 2024

Co byste chtěli do příště vylepšit?

Prostor na zlepšování je vždy, to je důležité říci. Rozhodně bychom rádi více zapojili rodiny s dětmi a postarali se o ratolesti v podobě nějakého dětského koutku, kde by si děti mohly něco vyrobit, nechaly si na obličej namalovat zvířátko nebo si zahrály tematické dětské soutěže. Akce se dá samozřejmě zvětšit a to zejména o další vinaře a plochu, na které se bude vše odehrávat. Ve stanu, kde byl prodej vstupenek, byl i box s ohlasy lidí, děkujeme za ně. Některé jsme již četli a vezmeme si z nich inspiraci . Určitě i nějaké drobnosti do příštího roku vypilujeme.

Ve vzduchu tedy samozřejmě visí otázka - co další ročník ?

Zatím jsou myšlenky určitě pozitivní, ale v tuto chvíli ještě doznívají dojmy z letošních „Pohárků“. Takže nyní si potřebujeme oddychnout a s čistou hlavou začít plánovat.

Splnila akce vaše očekávání?

Určitě ANO. Nevím, zda to bylo počasím, dobrým pitím, zajímavou hudbou nebo atmosférou turnovského parku, ale když jsem se zastavil uprostřed areálu po oficiálním zahájení, viděl jsem ty davy proudících lidí pro svůj pohárek, skoro mi ukápla slza. Je zajímavé vidět, že lidé, které vídáte v obchodu, nebo naopak jste je nikdy neviděli, přijdou na akci, kterou jsme s týmem vymysleli a probrali ji k životu. Počasí vyšlo na jedničku, všichni dorazili jak měli a kupodivu nenastaly ani komplikace, které by se odrazily na hladkém průběhu celého dne. Akce splnila svůj účel, lidé byli spokojení, bavili se, popíjeli z pohárků moravské víno a poslouchali harmoniku, ve večerních hodinách potom cimbálovku. Spokojení návštěvníci jsou cílem, do kterého se chceme dostat a vždy záleží na každém jednom návštěvníkovi, který svoji zpětnou vazbou posune celou akci o kus dále. Za to moc všem děkuji a budu se těšit za rok.

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Turnovské Pohárky 2024

Foto: Facebook "Turnovské Pohárky" se souhlasem pořadatele

Turnovské Pohárky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz