Hlavní obsah
Finance

Inflace? Příliš ji nechápeme, tak nás nepálí, ale…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Hořák + DALL -E

Inflace je stále převážně vnímána jen jako slovo. Jako něco, co nám vše trochu zdraží, ale vlastně co by? Nějak to přejdeme.

Článek

Ano, přejdeme. S největší pravděpodobností, jak ukázaly poslední roky, to pro některé z nás znamená jisté bolesti v podobě větší, či menší míry chudnutí. Přesto už mnoho lidí opět zapomnělo na inflaci posledních let a opět se nemají potřebu na tento finanční jev připravovat. To i přesto, že poslední vlna zvýšené inflace stále neodezněla a další je jen otázkou let.

Co vlastně je inflace?

Nejjednodušší je říci, že je to prostě zdražování. Lepší je ale nazvat ji důsledkem nezřízeného pumpování nových a v podstatě ničím nekrytých peněz do oběhu. Pokud totiž „tisknete“ více a více nových peněz, logicky se s jejich množstvím snižuje jejich hodnota, a to vede ke zdražování služeb a zboží. Nutno dodat, že nových peněz se celosvětově do oběhu „napumpovalo“ jen od roku 2020 stejně jako za sto let předtím (!). Pokud chcete přesnou definici pojmu inflace, vyhledejte si ji. Mým záměrem je přiblížení jejího významu široké veřejnosti.

Proč nás nijak netrápí?

Samotného mě dost zaráží, jak laxně v naší republice k tomuto jevu přistupujeme. Bavíme se o něčem, co se nám tu děje neustále a jednou za několik let v míře téměř neúnosné. Přesto většina občanů ČR dál v klidu drží v poměru s jinými státy EU rekordně vysoké množství peněz na běžných bankovních a spořících účtech. Dál spoří svým dětem ve stavebních spořeních nebo sobě v penzijních spořeních, i když jim na ně nepřispívá zaměstnavatel (příspěvek zaměstnavatele považuji za jediné ospravedlnění pro penzijní spoření) a nechávají své úspory ukusovat právě zvýšenou inflací. Stále ji bereme jen jako nudné číslo, zajímavé asi stejně, jako denní počet nakažených v závěru pandemie Cov-19.

Dáme si malý příklad

Představte si, že máte naspořený 1 milion korun. Tento obnos máte třeba na bankovním účtu. Z ničeho nic si stát vymyslí, že 1/3 takto uložených peněz plošně střadatelům odebere a vám z účtu zmizí 330 000 Kč. Puf! Jen tak.

Že je to hloupost a nikdy se to nestane? Co když vám řeknu, že právě to se stalo? Jen to nebylo v jednom momentě a neviděli jste to v úbytku čísel na vašich kontech.

35 % je totiž kumulovaná inflace v ČR za poslední 3 roky! Za tyto 3 roky se z vašich úspor „odřízla“ hodnota větší, než třetinová. To znamená, že za 1 000 000 Kč, které jste si uložili, nebo je již měli na spořícím či běžném účtu, penzijku nebo stavebku v roce 2021, si dnes koupíte to samé, jako tehdy za 650 000 Kč (když pomineme mnohdy mizivý úrok a ještě slabší státní podporu)!

Co s tím?

Když se inflace vyjádří takto, nevím, jak vám, ale mně to přijde citelně bolestivější. Nicméně já osobně se inflaci bráním ukládáním peněz do fyzického zlata a stříbra spořením. V praxi odkládám měsíčně částky, jako do klasického spoření, ale zhruba jednou za 10 měsíců obdržím zlatý slitek. Svojí platbu mi spoření ještě rozkládá na drobné denní nákupy a tím průměruje cenu nakupovaného kovu. Za zmíněné 3 roky hodnota zlata narostla právě o zmíněných 35 % v českých korunách, a inflaci úspěšně porazila. To je právě primární funkce zlata. Samozřejmě není vhodné vše investovat do jedné komodity a na jedno „místo“, ale pokud spoříte v tradičních spořících produktech, je na zvážení, zda svých 500, 1000, 5000 Kč nebo více neposílat měsíčně do jistoty, kterou máte ve svých rukou, bez dohledu na banky a stát, a její cena v čase úspěšně brání znehodnocování peněz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz