Hlavní obsah
Cestování

Malá Skála v Českém Ráji. Přijďte k nám!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Hořák

Malá Skála, tradičně nazývaná perlou Českého ráje, je ideálním místem pro všechny, kteří hledají kombinaci přírodní krásy, kulturních zážitků a aktivního odpočinku.

Článek

Malebná obec na okraji CHKO Český Ráj nabízí návštěvníkům bohaté možnosti vyžití a nezapomenutelné zážitky v srdci jedné z nejkrásnějších oblastí České republiky.

Přírodní krásy a zajímavosti

Jedním z hlavních lákadel Malé Skály je její dechberoucí přírodní scenérie. Dominantou údolí obce je skalní hrad Vranov, známý také jako Pantheon, který se tyčí nad řekou Jizerou. Tento historický skvost nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu a mnohdy nabízí nevšední kulturní vyžití v podobě výstav, koncertů, nebo filmového promítání na nádvoří s nezapomenutelným pohledem na osvětlenou obec pod sebou. Milovníci přírody a turistiky by neměli vynechat výstup na Suché skály, které jsou často přezdívány „České Dolomity“ díky svému jedinečnému skalnímu útvaru a v dávné minulosti tvořily celek s hřebenem, na kterém stojí hrad Vranov.

Další přírodní zajímavostí je řeka Jizera. Protéká Malou Skálou a nabízí možnosti vodních sportů jako je kanoistika a rafting. Klidné úseky řeky jsou ideální pro rodiny s dětmi, zatímco náročnější úseky, položené výš proti proudu nad Železným Brodem, přitahují zkušené vodáky.

Kulturní akce a místní tradice

Malá Skála je také kulturním centrem s množstvím akcí během celého roku, zejména pak v letní sezóně. Každé léto se zde koná populární festival vhodný pro rodiny - Maloskalská noc, na němž pravidelně vystupují známí čeští hudební interpreti a který se pojí s legendární Neckiádou. Další významnou událostí je tradiční jarmark řemeslné výroby pořádaný v kempu Ostrov, na kterém je možné se také vzdělat na mnoha workshopech v oblasti zdraví a životního stylu. Ve stejném termínu jako Jarmark, o první sobotě v září, se na druhém konci obce, u fotbalového hřiště, koná již od roku 2009 jeden z největších srazů historických vozidel Škoda. Běžně dojíždí na tuto akci kolem 150 historických vozidel.

Sportovní vyžití

Pro milovníky aktivního odpočinku nabízí Malá Skála širokou škálu sportovních aktivit. Kromě již zmíněné kanoistiky na Jizeře mohou návštěvníci využít rozsáhlé cyklostezky, které vedou krásnou přírodou Českého ráje. V současné době se dostavuje další úsek cyklotrasy Greenway Jizera a brzy bude možné dojet z Malé skály údolím Jizery nejen do blízkého Turnova, ale i do nedalekého sklářského města Železný Brod. Lze využit rafty a kánoe na splutí Jizery a následně si půjčit koloběžky na cestu zpět. Oblast je také ideální pro horolezectví, a to díky množství skalních stěn vhodných pro lezení různé obtížnosti. Horolezectví se bohužel pojí s nevhodným parkováním v blízkosti skal, proto místní prosí o ohleduplnost.

Možnosti ubytování a stravování

Malá Skála nabízí široké možnosti ubytování, které uspokojí potřeby každého návštěvníka. Pro ty, kteří hledají komfort a luxus, jsou k dispozici apartmány a hotely s veškerým vybavením.

Pro milovníky přírody a stanování je ideální volbou autokemp Ostrov, který poskytuje základní vybavení pro stanování i karavaning. Umožňuje i ubytování v pronajatých chatách a karavanech. Moderní alternativou je služba „bezkempu“, která umožňuje táboření v karavanu nebo obytném autě na soukromém pozemku, přímo pod skalním hradem Vranov, a nabízí tak jedinečný zážitek z pobytu v přírodě.

V Malé Skále najdete mnoho možností stravování od tradiční české kuchyně v historickém Boučkově statku nebo místní sokolovně, přes italskou pizzerii Pietro Tomasso, Bistro Ostrov s vynikajícími hamburgery a nevšedními pizzami až po místní Maloskalský pivovar s poctivým pivem i kuchyní a výhledem na řeku. Pro příznivce nočního života najdete u místní pizzerie i letní terasu, kde vám na baru připraví míchané drinky a nevšední speciality rychlého občerstvení za doprovodu alternativní hudby. Zde je o zábavu postaráno mnohdy do velmi pozdních hodin.

Malá Skála v Českém ráji je skutečně výjimečnou destinací. Ať už plánujete rodinnou dovolenou, romantický víkend nebo aktivní dovolenou plnou dobrodružství, Malá Skála vás nezklame. Přijďte a objevte perlu Českého Ráje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz