Hlavní obsah
Finance

Neuvěřitelné zhodnocení od ČEZu? Mámo jdem do toho!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hořák - AI

Elona Muska podvodníci ve svých reklamách často zneužívají

Andrej Babiš ve videu dlouze referuje o tom, jak výhodně investovat se ziskem stovek procent? Škoda auto má svůj fond a vyplatí vám desítky tisíc měsíčně a další a další neuvěřitelné nabídky?

Článek

Ve své praxi finančního poradce, specializujícího se mimo jiné na digitální aktiva, jakými je například Bitcoin, se často setkávám s nedůvěrou a opatrností vůči nim. Chápu to, a nevidím v tom nic špatného. Já sám se snažím upozorňovat na podvody a pomáhám jim napravovat jejich následky, neboť se „šmejdy“ na internetu zabývám už nějakých 6 až 7 let a musím uznat, že jejich metody jsou stále propracovanější. Přesto se lidem také snažím vysvětlovat, že takový Bitcoin sám o sobě není podvod, jen je k němu občas zneužit. Stejně jako známé osobnosti, které těmto podvodníkům nedobrovolně „pomáhají“ tvořit lákavé reklamy, kterým jen v ČR podléhají stovky lidí a přicházejí o své úspory, mnohdy i více, to, když si ještě vezmou půjčku.

Dovolte mi jeden nedávný příklad z mé praxe. Na doporučení od mé dobré známé mě oslovila mladá žena, jejíž druh bez jejího vědomí vyplnil na sociální síti dotazník u takto klamavé reklamy. Záhy mu volal zástupce neexistující společnosti a plynně česky se s ním bavil o jeho životě, cílech, finanční situaci. Postupně si naivního muže omotal kolem prstu a během dalších hovorů tento pán poslal oněm podvodníkům statisíce Kč, které si bez vědomí partnerky půjčil v bance. Je tedy zadlužený na mnoho let dopředu, nemá ani úspory a musí chodit do práce 7 dní v týdnu, aby vše splatil. Bylo podáno trestní oznámení, ale oba zúčastněné jsem několikrát citlivě upozornil, že své peníze nejspíš už nikdy neuvidí.

Říkáte si teď, že by se vám něco podobného nikdy nestalo? Že vy přeci podobným „šmejdům“ nikdy naletět nemůžete? Rád bych věřil, že máte pravdu. Bohužel jim však už naletěli i chytří lidé, kteří zpětně říkají, že nechápou, jak mohli poslat peníze nebo jak mohli podvodníkům říci své citlivé údaje… mohli a řekli. Jednoduše proto, že zloději mají dnes velkou znalost psychologie a manipulace, dobře vědí, jak rozpoznat typ člověka a jak s ním jednat. V dnešní době jim navíc velice dobře pomáhá umělá inteligence, která může velmi věrohodně napodobit hlas kohokoliv známého, jehož řeč je volně dostupná třeba ve videu na Youtube.

Často situace vypadá následovně: Na síti jako Facebook, Instagram nebo Youtube a dalších na vás vykoukne reklama, dříve například s Petrem Kelnerem, dnes „frčí“ Elon Musk propagující fond řízený umělou inteligencí nebo Andrej Babiš velebící fond od ČEZu nebo Škoda Auto, díky kterému každý Čech vydělá stovky procent svého vkladu měsíčně. To vše v takzvaných „deepfake“ videích, která sice jsou pro většinu lidí rozpoznatelná například díky nedokonalému hlasu nebo překladu, ale vždy se najde jedinec, který díky velkým slibům CHCE UVĚŘIT. Takový člověk se proklikne na formulář, kde vyplní své telefonní číslo, mail a celé jméno. Následně zavolá operátor callcentra, často s ukrajinským nebo ruským přízvukem. Sérií vhodně položených otázek vytvoří jakési pouto a povíte mu vše o své finanční a rodinné situaci, načež vám začne operátor malovat krásnou budoucnost s mnoha penězi. Poté záleží na konkrétní „službě“. Někteří podvodníci vás totiž dotlačí k registraci do platformy (která většinou jen na oko obchoduje s kryptoměnami), k poslání peněz, které následně vidíte zhodnocovat a díky tomu podvodníci po čase opět volají a tlačí vás k další investici. Vy vidíte na obrazovce zázračné zisky z vaší investice a svolíte. Poté chcete své peníze vybrat ale to prý nelze, neboť je třeba zaplatit poplatek za výběr. Pošlete tedy další peníze a poté už záleží jen na tom, jak dlouho se necháte tahat za nos.

Jiní zloději vás nechají zaregistrovat do podobné platformy a během následujícího hovoru vás opět dotlačí k platbě ale také k instalaci programu, díky kterému mohou ovládat plochu vašeho PC. V praxi to vypadá tak, že vy se s operátorem na telefonu přihlásíte do své banky a poté jen sledujete, jak před Vašima očima odesílá vaše peníze neznámo kam.

Berme to tak, že zločinci jsou bohužel vždy o krok napřed. Je tedy jen na nás, abychom byli opatrní. Proto prosím nereagujte na investiční nabídky s podezřelým výnosem, nebo pokud se vám něco nezdá, věřte instinktům. Pokud vám někdo nabízí investice nevyžádaným telefonem, „zdvořile“ zavěste.

Investice jsou vážná věc a měli byste je konzultovat s někým, koho znáte a koho si můžete prověřit.

Přeji vám, ať nikdy nenaletíte a pokud chcete konzultovat nějaký váš konkrétní případ, obraťte se na mě v komentáři nebo mi napište.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz