Hlavní obsah
Aktuální dění

Petr Fiala, Krejčíř, záložna a desetitisíce podvedených. Co mají společné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Víte, co je GLOCIN? Ne? Tak si pojďme o tomto investičním podvodu posledních let povědět více a zamyslet se.

Článek

Existuje mnoho neuvěřitelně lákavých nabídek na zhodnocení našich peněz. Jsem finanční poradce a denně na mě vyskakují cílené reklamy na desítky lehce i hůře rozeznatelných investičních podvodů. Také se setkávám i s klienty podvodníků a pomáhám řešit jejich ztráty. To je případ společnosti GLOCIN. Tu před lety založil Aleš Kohoutek, někdejší a již souzený člen gangu Radovana Krejčíře. Jeho společnosti se za několik let působení podařilo od Čechů a Slováků vybrat bezmála 3 miliardy korun.

Do kampeličky…

Banky firmě GLOCIN přirozeně odmítaly otevřít účty a když už je vedly, rychle vypověděly. Jak sám Kohoutek dnes přiznává, požehnáním pro tento kolosální podvod byla kampelička PDZ (Podnikatelská družstevní záložna). Ta totiž nepodléhala přísným zákonům proti praní špinavých peněz, tak jako banky. Po dobu 3 let, konkrétně v letech 2019 - 2022 tato záložna úspěšně prala stamiliony korun drobných investorů, kteří je již nikdy neviděli. Odměnou za poskytnutí platebních služeb firma GLOCIN z peněz investorů poskytla finanční injekci dalšímu, dnes již zkrachovalému podvodu pánů Vatzkeho a Vávry, projektu XIXOIO, v němž byl předseda představenstva záložny PDZ, René Szonowský, akcionářem. Zdá se vám název kampeličky povědomý? To není náhoda.

Jen pro vyvolené…

V souvislosti se záložnou PDZ se v poslední době hovoří kvůli vkladu premiéra Petra Fialy. Ten do ní před lety uložil pouhý necelý milion. Nic závažného, ale jsou tu i vklady jeho poradců, například Ivana Netulky, který přes záložnu „prohnal“ kolem 26 milionů Kč. Jsou tu také další členové ODS a  jejich vklady, které se viditelně tváří jako snaha o praní špinavých peněz. Aby toho nebylo málo, nitky k PDZ vedou i ve vyšetřování kauzy IKEM a třešničkou na dortu jsou ztracené miliony eur, které Ukrajina zaplatila za munici a které byly do záložny doneseny v hotovosti (!) koncem března minulého roku.

Bylo to málo, ale…

Premiér Fiala tvrdí, že za dobu uložení svých peněz v kampeličce nezískal téměř žádný výnos a na vklad zapomněl. Vklad do záložny Fiala vysvětluje radou svého známého a poradce Miloše Růžičky, který mu doporučil diverzifikovat majetek právě vkladem do družstevní záložny. Pominu-li fakt, že vložit peníze do jakékoliv záložny bych jako finanční poradce nikdy žádnému klientovy nedoporučil, je zajímavé i to, že premiér Petr Fiala stihl své peníze ze záložny vytáhnout právě včas. Těsně potom se totiž o tuto kampeličku začala zajímat Česká národní banka a  Finanční analytický útvar. Obě tyto instituce následně udělily záložně pokuty. V celé kauze je mnoho otázek. Je ale jasných několik faktů: PDZ prala peníze, mnoho lidí o peníze přišlo, byla využívána lidmi přímo z ODS nebo na ní nepřímo napojenými, Petr Fiala měl v PDZ své peníze. Tak to zkrátka je a je věcí každého z nás, jaký si na celou záležitost udělá názor. Obecně politikům nevěřím, takže nevěřím ani premiérovi, že jeho úmysl uložit peníze do této záložny byl čistý. Doufám ale že pravda, ať už je jakákoliv, se brzy ukáže.

Anketa

Věříte Petru Fialovi, že nevěděl o činnosti PDZ v době svého vkladu?
ANO
9,1 %
NE
90,9 %
Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz